用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 點解冇人派到去九華
樓主: leeleelumlum
go

點解冇人派到去九華  

呈分試卷出得深或淺,教育局還要找人再查劾,咁不如同一份卷,唔洗煩!
分學生的banding不是跟據考PreS1和TSA來分嗎?
再者拿油尖旺出名課程教快的油天比,正常速度課程的協和確實無得比!

回覆:bbforever 的帖子

所以油天全級頭六七十名都係band one,就算唔用油天比,用附近同區小學(基榮,塘尾道官立,茘天)比較之下,協和的考試卷是同區較淺的,以數學為例,協和只會出該學期學的範圍,而不會考埋四五年級的「已有知識」
再者,同區其他學校除了油天外,也有不少數目學生被派往九華,聖芳濟及QE。現

在要知道究竟是協和老師們一同不建議學生選九華為第一志願,定還是家長一面倒不喜歡九華是主要原因呢?

chun媽  照我所知,油天b1 人數無咁多  發表於 14-7-21 20:35
chun媽  照我所知,b1 人數無咁多  發表於 14-7-21 20:34
bbforever  荔天唔係同區,大天先至係禾~  發表於 14-7-21 13:26

回覆 googoojing 的帖子

你又知咁多間學校出既試卷既?

回覆:bbforever 的帖子

因為在油尖旺區做補習超過十年,歷年來你們說的學校的學生也見識過了

王家爸爸    發表於 14-7-21 14:54

googoojing 發表於 14-7-21 14:05
因為在油尖旺區做補習超過十年,歷年來你們說的學校的學生也見識過了

...

原來原此

引用:+本帖最後由+爸爸超人+於+14-7-21+10:45+編

原帖由 爸爸超人 於 14-07-21 發表
根據以往資料顯示,一些b1學校如st, francis 及銘基都會收少量的b2生,由於朋友仔的隨機number 唔靚,所以未能入銘基

googoojing 發表於 14-7-21 14:05

...
學校的考試卷全部要保留,不會交給同學帶回家。除非同學可口述將試題背返出來!

回覆 goodenough 的帖子

尤其呈分的試卷,我相信無一間小學會派回家,以我所知協和就一定無派!

引用:Quote:bbforever+發表於+14-7-21+23:16+回

goodboy1 發表於 14-7-21 23:27
雖然如此,但有小五家長詢問小六學生呈分試內容,作為家長,你會怎樣做? ...
這個唔難答,可以照直答,可以選擇唔答。最難答係小五家長叫你地考好個PreS1,唔好拖累佢地時,可能會真係啞口無言!

引用:回覆+goodenough+的帖子 尤其呈分的試卷,

回覆:goodboy1 的帖子

呈分試卷當然不會派,你當我傻的嗎?但協和小學其他非呈分考試也會發回來給家長查閱,內容就是如我所説的(較淺而且不考已有知識)如果你硬是要爭辯,那麼可能呈分那三次考試程度比平時深很多吧!因為以往我所見的五六年級協和學生,輕輕鬆鬆便能取得A級成績了

回覆 googoojing 的帖子

我明白點解咁多學校吾肯寫几多人入咩中學,就系因為有你呢樣人

bbforever 發表於 14-7-18 14:11
回覆 chrischeung 的帖子

即係話今年協和小六男生唔多揀九華…
HEHEE.....我家姐兩個仔都係協和生, 佢兩次都冇CHOOSE九華....但我外甥係全級頭大名內, 成績不錯.
佢話唔CHOOSE既原因係......

googoojing 發表於 14-7-21 23:40
呈分試卷當然不會派,你當我傻的嗎?但協和小學其他非呈分考試也會發回來給家長查閱,內容就是如我所説的( ...
輕鬆不代表份卷淺......可以係老師平日教得好....學生訓練有素

MSBOY 發表於 14-7-22 09:52
HEHEE.....我家姐兩個仔都係協和生, 佢兩次都冇CHOOSE九華....但我外甥係全級頭大名內, 成績不錯.
佢話唔CH ...

為何欲言又止,可否繼續講下去,想了解清楚。

申報利益: 小兒九月後讀協和小五,所以想收多D料。九華是我的首選

回覆:chrischeung 的帖子

下,咁都得?haha不過你連懷疑書記打錯都講得出,也難怪你咁講,,而且我講既又唔係作出來全部事實唔啱聽唔緊要的,純粹作參考

MSBOY 發表於 14-7-22 09:52
佢話唔CH ...
又或者他們是選了  st paul co-edu or 聖保羅??