用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 點解冇人派到去九華
樓主: leeleelumlum
go

點解冇人派到去九華   [複製鏈接]

回覆:takeshita 的帖子

你未免帶有色眼光睇某類學校喇!因好多外界報導及傳聞非一般事實,你未親證就莫妄下判斷好了,令一些家長信以爲真而失去選校嘅機會就唔好啦!

回覆:takeshita 的帖子

只看DSE成績及出狀元數字並不完全反映學校水平,因有些學校target非全是本港大學,請再睇埋IB成績及scholarship吧!直資不是貴族教育,津貼不是平民教育,要分辨清楚!有傑出表演嘅學生係會獲直資提供獎學金,相反就讀津貼名校就冇富裕家庭學生嗎?選校屬個人決定,適合別人不代表適合自己,要衡量自己條件和取向,配對合適嘅學校呢!

開口埋口就買人, 唔知被買既學生可以收到幾多錢?

王家爸爸  職業學生   發表於 14-7-21 14:55

兩間華仁畢業生一向都好有loyalty, 佢地一向堅持母校係最好學校, 值得尊重.(利申:我不是華仁仔)
不過客觀睇法, 九華係男校(小六男仔成績通常不及女仔), 冇直屬小學, 該區升中一學童又偏低(可能少屋邨?), 仲要開5班中一咁多..........種種不利客觀因素之下, 收唔到足夠好學生而導致跌watt真係非戰之罪.

old_baby 發表於 14-7-20 00:03
兩間華仁畢業生一向都好有loyalty, 佢地一向堅持母校係最好學校, 值得專重.(利申:我不是華仁仔)
不過客觀睇 ...
我都想知有邊間男校係升watt的。

goodenough 發表於 14-7-20 01:15
我都想知有邊間男校係升watt的。
不跌watt多的是, 不能盡錄.近年跌watt重災區應是九華及聖類斯了.

王家爸爸  聖類斯跌 watt 已經不是近年的事,好似已經跌了好多年。  發表於 14-7-21 14:58

old_baby 發表於 14-7-20 01:27
不跌watt多的是, 不能盡錄.近年跌watt重災區應是九華及聖類斯了.
想問下皇仁、喇沙、英皇和聖若瑟有冇跌watt?

王家爸爸  他們基本上能保持水平。  發表於 14-7-21 14:59

goodenough 發表於 14-7-20 01:47
想問下皇仁、喇沙、英皇和聖若瑟有冇跌watt?
愚見認為:
皇仁、喇沙 - 保持水準
英皇 - 稍跌watt
聖若瑟 - watt

回覆:點解冇人派到去九華

我都有個case 關於協和小學,同事仔今年升中一,五班考全級50幾,成績表全部攞A,老師話佢油尖旺b2頭,全港b1,建議他乙一揀銘基,乙二選信義,結果緊係派信義,之後當然要四處叩門,幸好第二天已成功叩門葵青區陳兆民。
這個case 我在其他post 提及。
由此可見。學校其實幾保守,只想力保派頭三志願的人數而不理……
照我所知,油尖旺的b1位是多過b1生的,選校應可進取一些

bbforever  陳兆民好過信義嗎?  發表於 14-7-21 17:00

回覆 chun媽 的帖子

我個case系全班三十几,老師話系band one中,相信五十几並不會系band two生。但呈份是計三次,你朋友系三次平均五十几定單次?在同一個教會的情況下,學校系徧向同學去銘基。而從學校派位,減了直資學校也有四成四band one不過不失。而它將匯基,何官,培道也立入中中那邊,可見得學校十分透明,不像一些學校只有派位學校名,從不見派入人數。這點直得讚美。

引用:+本帖最後由+chrischeung+於+14-7-20+09:39

原帖由 chrischeung 於 14-07-20 發表

回覆 chun媽 的帖子
是三次總和50幾

回覆 chrischeung 的帖子

要攪清楚先…………Chun媽朋友的兒子是今屆5班/1級,而ChrisCheng的小朋友是來屆6班/1級!

Chun 媽朋友會吾會甲部一樣排法1 銘基 2 信義,而在甲部入了,沒有去到乙部?

回覆 bbforever 的帖子

五十几,約頭四成,可能邊緣人,都吾知都派位,政府吾公開

chun媽 發表於 14-7-20 08:51
我都有個case 關於協和小學,同事仔今年升中一,五班考全級50幾,成績表全部攞A,老師話佢油尖旺b2頭,全港b ...
Band 2頭乙一揀銘基已算是進取亦非常合理。銘基是band 1英中,只是隨機號碼唔好派信義。銘基已是band 1同學的保險線,如果band 2同學填晒band 1於前列,萬一隨機號碼唔好,就會派到去band 3。好像上面這例子,如果乙2唔係填信儀或將信儀放在更後的位置,以這同學的隨機號碼來看,真的有可能band 1又派唔到,信儀又派唔到的。
老師好清楚表達同學的banding,搏唔搏就由同學自己決定總好過一味叫人搏!

引用:回覆+chrischeung+的帖子 要攪清楚先……

原帖由 bbforever 於 14-07-20 發表
回覆 chrischeung 的帖子

要攪清楚先…………Chun媽朋友的兒子是今屆5班/1級,而ChrisCheng的小朋友是來屆 ...

協和歷年都係九華的大戶,如果無出錯,零入讀係一個好好的指標...

引用:回覆+leeleelumlum+的帖子 吾使抱歉,只系

原帖由 chrischeung 於 14-07-19 發表
回覆 leeleelumlum 的帖子

吾使抱歉,只系好奇大家討論下,但後面回覆的人一面倒咁講協和的不事,九華屬ba ...
我諗如果真係協和家長應該知道協和的考試卷深淺程度與同區小學,特別是油真比較之下,真的較淺,教育局會按呈分試卷的深淺程度再將學生在該區排名升或降,因此,即使你們小朋友在協和的成績表全部拎A,全級排名40-50,也不等於在油尖旺區是band 1組別,所以會出現那個協和學生被派往信義的情況

chun媽 發表於 14-7-20 08:51
我都有個case 關於協和小學,同事仔今年升中一,五班考全級50幾,成績表全部攞A,老師話佢油尖旺b2頭,全港b ...

唔係好明,今年派到BAND 1學校的學生有61人 (已沒有計選了直資的那10人),扣除15人入女校,考全級50幾點都算係BAND 1生,點解會派到入BAND 2 的中中,是否填表真的有失誤? 有沒有高人可指教一下?

leeleelumlum 發表於 14-7-17 22:25
http://www.heepwoh.edu.hk/P2S/index.html

以往都有十個八個派去九華架,點解今年冇呢?政府又話今年派得 ...
有冇問老師/校長?
‹ 上一主題|下一主題