用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 點解冇人派到去九華
樓主: leeleelumlum
go

點解冇人派到去九華   [複製鏈接]

爸爸超人 發表於 14-7-18 14:52
想問吓 , 今年升中一的師兄師姐,入中學時所考的編班試成績,是否會影響今年升小五的師弟妹,部份用以決定 ...

問得好我都想知

chun媽  係  發表於 14-7-18 21:53

爸爸超人 發表於 14-7-18 12:45
簡單統計一些今年派入九華學生的小學如下。

(1) 德信學校                               13人

聖方濟愛德小學       3 人

http://www.sfacs.edu.hk/main/html/school_info_1_13.htm

Angela567 發表於 14-7-18 15:01
聖方濟愛德小學       3 人
  Good, 學校很低調,網站沒有公佈資料,如非該校家長,實在難以得知,請其他學校也參加報料,以便統計人數。

爸爸超人 發表於 14-7-18 14:52
想問吓 , 今年升中一的師兄師姐,入中學時所考的編班試成績,是否會影響今年升小五的師弟妹,部份用以決定 ...
今年升中一的師兄師姐的編班試成績也用來決定未來三年的師弟師妹的banding。

引用:+本帖最後由+爸爸超人+於+14-7-18+15:26+編

原帖由 爸爸超人 於 14-07-18 發表
照睇爸爸超人的數據,九華仍是十分受歡迎的,但偏偏協和就....零舍口碑差,奇怪?
除非別的學校即數據中的學校也少左人去九華喇,咁就logical d ...

抑或是學校嘅成績同以往有別?所以冇人去九華?

孩子需要鼓勵, 適當的稱讚和鼓勵,
會使他更努力去完成任務, 對自己更有自信.
在小朋友的學習過程中,父母的啟發與鼓勵是十分重要。

回覆 leeleelumlum 的帖子

所有band one男生也有權抽九華,協和也有四成几入英中,數據顯示系冇人放九華系第一黎抽獎,這表示什麼呢?相信有些流言真的令協和家長止步。

引用:Quote:原帖由+爸爸超人+於+14-07-18+發表本

如果協和的band 1組別係女多男少甚至大部份都屬於女同學的話,沒人揀九華也是正常,少人揀自然派中的機會也少。

如果是band 2男生,乙一選九華一定冇運行,聖芳濟還好一點。銘基很少band 1同學,不論男女會以此作乙一的選擇。

自己知自己事,如果真係協和家長一定知真相。全個post我反為覺得好像有意將九華踏多兩腳多過要找甚麼真相。如果真係唔喜歡就索性唔好揀算了,揀九華我又唔需要有人陪嘅。不過好在九華今年爭氣,出了一個狀元!

birdmom  agree  發表於 14-7-19 10:05

回覆:點解冇人派到去九華

我嘅意思是:抑或是協和嘅成績同以往有別?所以冇人去到九華?

根據上面的數據,我相信九華仍是間不錯的學校

協和派位每況愈下,真係自己知自己事,接受現實啦,唔好頼學校打錯,更加無需抹黑九華!

miffy^^ 發表於 14-7-18 21:29
九華一直沒有公佈公開試成績

唔明d人話幾多乘入大學有幾差的消息從何而來
非常同意"有麝自然香" , 係BK 成日聽人講"九華"點HEA 點5好.......但轉過頭又見D人問點解...點解...., 邊有咁多點解架

googoojing 發表於 14-7-19 08:49
協和派位每況愈下,真係自己知自己事,接受現實啦,唔好頼學校打錯,更加無需抹黑九華!

...
我都唔明已經打去學校問, 仲要去懷疑係學校打錯, 講真有邊間學校唔會將自己最好既野擺出來, 點會咁少事都會出錯

其實有冇派到九華,同學的選擇才是主因,除非有證據選九華都落空,去了其他志願,那就關成績或隨機號碼事。協和今年有近半派到英中也算不太差,只是派不中家長心中名校而己。

教署這個遊戲,除非你是自行階段己被取錄才是憑實力,去到抽獎,只要是那個banding內無論頭中尾,都有機會抽到banding 頭中學,所以睇同學咁唔咁搏。

leeleelumlum 發表於 14-7-18 22:15

根據上面的數據,我相信九華仍是間不錯的學校

既然係咁,我覺得樓主無謂再花時間在九華身上,反正市面上「優質」的學校
大把,無需浪費精神在一間只是「不錯」的學校身上丫!錯手入左咪盞dum
心口,對嗎?

九華,還是留給懂得珍惜她的同學、懂得欣賞和認同她的家長吧。

gorgeous_1988    發表於 14-7-21 12:28
swcon    發表於 14-7-21 09:25
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

引用:Quote:leeleelumlum+發表於+14-7-18+22:15+

原帖由 奥脫福 於 14-07-19 發表
既然係咁,我覺得樓主無謂再花時間在九華身上,反正市面上「優質」的學校
大把,無需浪費精神在一間只 ...

引用:Quote:leeleelumlum+發表於+14-7-18+22:15+

原帖由 奥脫福 於 14-07-19 發表
大把,無需浪費精神在一間只 ...
講得好!太多人自尋煩惱,各有所需,各有所好,無謂費心思,做好自己最重要!

我應該在發帖時利申:我並非油尖旺將升中或已升中家長,只是一同事的兒子是

重申聲明:我對協和及九華絶無惡意,更沒有任何企圖或意圖,真的是好奇而作分析罷了

如引起了各位的不安,萬分抱歉

回覆 leeleelumlum 的帖子

吾使抱歉,只系好奇大家討論下,但後面回覆的人一面倒咁講協和的不事,九華屬band one系事實但未至於系b1頭,油真也有十三人派為何冇男仔選九華?,協和冇人中或選又系一個事實。相信經過今年,好多家長都會調節返選校策略。出年相信會有雙位數字出現。希望大家的討論到止。

回覆 chrischeung 的帖子

Agree

chrischeung    發表於 14-7-19 20:11

就算九華不是Band 1 頭, 佢都係油尖旺區大部份Band 1 家長的首選,俗D講句, 真係抵食夾大件,相比同區 DxS, Yx, 用錢買人的政策, 個人並不欣賞。今年九華又出狀元,同區一眾男校真望塵莫及,就證明有錢唔係萬能,平民教育,有教無類重掂。
‹ 上一主題|下一主題