用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 點解冇人派到去九華
樓主: leeleelumlum
go

點解冇人派到去九華   [複製鏈接]

Kitty1230 發表於 14-7-18 09:59
係咪書記打漏?
我覺得全校咁多人 , 無可能無人choose九華囉

其實版主係學校家長, 佢可以打去學校問清楚, 點解要咁疑惑

goodboy1 發表於 14-7-18 10:21
點唱都無用, 都係睇學生成績。

有家長經常說QE不是, 但竟然走去自行報名, 可惜, 無機會in。:quiet ...

你校派位結果由08-14 都show出來, 你再分析, 發現12-13年 只得5 個入了九華, 今年沒有, 而11-12年有10個, 原因有多方面, 但從數據看到, 你校在08-09年同11-12年學生人數有190幾人,  派入九華這兩年分別為13 & 10人,但12-14年兩年學生人數只得150人左右, 人數少了, 自然入band 1 人數也少了. 今年入銘基特別多, 比舊年多7人. 真要問今年家長或老師才知答案.

回覆:點解冇人派到去九華

真心覺得九華真係唔係傳聞中咁差的,係一間好顧及個人全面發展的中學,我識人係SFX 同九華讀,兩間都好好喎!

不過九華校舍大,舊生又多support, 比SFX 好。華仁仔好proud of 自己係華仁生㗎。

我個女將升小六,如果佢係男仔,我都會選九華㗎,我個女好鐘意九華校舍,佢話要讀d女校成日同華仁有 join school function,可以成日去個大校舍玩喎!

miffy^^ 發表於 14-7-18 09:46
舊油18, 新油都有16個

簡單統計一些今年派入九華學生的小學如下。

(1) 德信學校                               13人
(2) 油天                                      18人
(3) 油天 (海泓道)                        16人
(4) 大角嘴天主教小學                   8人
(5) 大角嘴天主教小學 (海帆道)   13人
(6) 保良局陳守仁小學                   6人
(7) 協和小學 (長沙灣)                   3人
(8) 荔枝角天主教小學                   2人
(9) 聖公會仁立小學                      1人
(10) 大埔舊墟公立學校                 1人
(11) 聖方濟各英文小學              未公佈
(12) 崇真小學                             未公佈
(13) 聖方濟愛德小學                      3人  (由 Angela567 網友提供)

如有其他學校已公佈成績,請報料。

你的問題很奇怪,小兒的學校每年都有很多人選九華和入九華,它是一間好學校,我聽聞舊校友都對學校有歸屬感。

austism 發表於 14-7-18 11:54

我個女將升小六,如果佢係男仔,我都會選九華㗎,我個女好鐘意九華校舍,佢話要讀d女校成日同華仁有 join school function,可以成日去個大校舍玩喎!

入協恩、BPS 等學校囉!佢地同九華都經常有 join school function 架!我成日都
同我仔講,好心你就鍊好下把聲,入到合唱團咪有大把  join school function 囉!
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

用意何在,攪到搭沈船
有冇太子協和六年級家長講下究竟有冇人入九華

王家爸爸    發表於 14-7-18 13:31

引用:Quote:austism+發表於+14-7-18+11:54+我個

原帖由 奥脫福 於 14-07-18 發表
入協恩、BPS 等學校囉!佢地同九華都經常有 join school function 架!我成日都
同我仔講,好心你就鍊好 ...
希望佢唔好失手啦好怕佢

我都想佢入華仁識男仔!要鞭策下佢!

其實我想知無人入到九華,係派唔到定無人選?定係學校出錯入錯資料,無顯示入九華人數?

回覆 豬兜有情人 的帖子

打左去間,佢冇check過就話冇問題

仲話冇人簡米冇攞,冇人要,等我黎,冇哂佢,人棄我取

chrischeung 發表於 14-7-18 13:31

打左去間,佢冇check過就話冇問題

回覆 chrischeung 的帖子

即係話今年協和小六男生唔多揀九華…

回覆 bbforever 的帖子

書記意思咁上下,但我吾系好信,感覺上似佢打錯多,成七八十個男仔竟冇人選

chrischeung 發表於 14-7-18 14:15
回覆 bbforever 的帖子

書記意思咁上下,但我吾系好信,感覺上似佢打錯多,成七八十個男仔竟冇人 ...

點解要懷疑學校打錯

有機學見到老師問清楚仲好啦

吾系我想懷疑,你睇返上年派位派德望系空左好求期咁款,希望呈分冇打錯

mega_yi1  會唔會當日派位後才叩門,而資料只講派位當日.  發表於 14-7-18 14:50

chrischeung 發表於 14-7-18 14:35

吾系我想懷疑,你睇返上年派位派德望系空左好求期咁款,希望呈分冇打錯 ...

學校對外公怖資料, 就算錯都會有更新版出, 你要擔心埋呈分都唔好錯, 真係邊擔心到咁多, 好好為自己小朋友準備仲好啦

想問吓 , 今年升中一的師兄師姐,入中學時所考的編班試成績,是否會影響今年升小五的師弟妹,部份用以決定呈分的名次?

王家爸爸  會影響  發表於 14-7-18 15:37
‹ 上一主題|下一主題