用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 深造進修 10年前讀完LCCI HIGHER宜家想進修會計讀咩好? ...
go

10年前讀完LCCI HIGHER宜家想進修會計讀咩好? [複製鏈接]

DIP? 但本人英文唔好
   0    0    0    0

HAPPY_YY 發表於 14-7-17 17:21
DIP? 但本人英文唔好
AAT: www.hkaat.org.hk

熱血勳章

回覆 王家爸爸 的帖子

請問要讀幾耐的?讀完可以考牌還是容易升職?本人系小公司度做PA,但是要兼職入賬,所以讀了LCCI LEVEL 2, 現在煩緊要唔要繼續讀會計下去,感覺前景渺茫。。。。

waikinluk 發表於 14-7-25 13:09
回覆 王家爸爸 的帖子

請問要讀幾耐的?讀完可以考牌還是容易升職?本人系小公司度做PA,但是要兼職入賬, ...
如果你有大學學位,想成為註冊會計師,最簡單的方式是考香港會計師公會(HKICPA)的QP(Qualified Programme)。

waikinluk 發表於 14-7-25 13:09
回覆 王家爸爸 的帖子

請問要讀幾耐的?讀完可以考牌還是容易升職?本人系小公司度做PA,但是要兼職入賬, ...
如果沒有大學學位,最簡單的方法是先考AAT的認可財務會計員考試,然後讀香港會計師公會(HKICPA)認可的Top Up Degree,讀完後考QP。

一定係要讀會計的嗎? 讀個mba博做管理層有無得諗?

王家爸爸 發表於 14-7-25 13:26
如果沒有大學學位,最簡單的方法是先考AAT的認可財務會計員考試,然後讀香港會計師公會(HKICPA)認可的Top ...

HKU Space 呢,又會唔會好D ?
讀完 high dip 仲有 AAT exemption。

王家爸爸  是一個不錯的選擇   發表於 14-10-3 11:53
‹ 上一主題|下一主題