用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 問廣東話人, 你地喜歡普教中多啲定廣東話教中文? ...
樓主: yame
go

問廣東話人, 你地喜歡普教中多啲定廣東話教中文?   [複製鏈接]

醒目開學勳章

galaxytab 發表於 14-12-3 08:35
講得好!100%同意。乜宜家有7成小學係普教中㗎!
係7成學校有開普教中班,未必全校實行

引用:我有不少客和以前大專的professors+係英普

其實我區只有兩間一線學校不是普教中的,其它的都是全級普教中。所以根本沒有選擇的餘地。

不過,我認為教好中文的關鍵未必因為廣或普教。我年代廣教,只有一位中文老師令我認為教得好的。中文堂堂數很多,可是沒有教好學生,最慘係學校成績好,考出來都係得個D。見過幾個中文好的人,都是來自內地的。所以我常主觀地認為,香港中文根本教得唔好,用埋普教中會更差,但普教不是中文教得差的關鍵。

悠揚  同意, 正如我之前所說, 中文水平   發表於 14-12-3 10:54

回覆 Olympian 的帖子

同意, 正如我之前所說, 中文水平高低主因不是廣或普教中, 而是教學方法, 學生吸收及興趣.

回覆:問廣東話人, 你地喜歡普教中多啲定廣東話教中文?

想問是否大多數中學也是廣東話教中文?另想問本地中文科老師(本地人本本地院校出身,非NPT個D),用廣東話受訓去教中文,或是在院校已受訓用普教中?行普教中的小學、中文老師多是NPT或本地人?

回覆:fishchow 的帖子

接觸咁多普通話人咪正好多機會練習囉!我以前做廠,一有機會就同工人、技術員呢D普通話人吹水,擺明叫你教我!吹吓吹吓就講到架啦。不過就唔好執著標準與否,我的經驗話我知,無論乜語言,就算係母語都有口音,基本上講得標準的反而是少數。

萬軍之耶和華說、不是倚靠勢力、不是倚靠才能、乃是倚靠我的靈、方能成事。(撒迦利亞書 4:6)

keep-calm 發表於 14-12-3 12:17
想問是否大多數中學也是廣東話教中文?另想問本地中文科老師(本地人本本地院校出身,非NPT個D),用廣東話 ...
教中文的未必一定讀中文出身的, 有啲係其他科學位再加教育文憑的.

引用:+本帖最後由+benny2014+於+14-7-17+14:46+

回覆:yame 的帖子

廣東話題因為阿女小三,我發覺現在學中文同我個年代已經好唔同,咩人動,人感,人說...仲有好多因為我放手冇跟唔記得太多,應該係學作句,句子結構,用母語教應該阿女易明入腦好多!

醒目開學勳章 王國長老

引用:+本帖最後由+grandview+於+14-12-2+12:40+

原帖由 grandview 於 14-12-02 發表

我最怕個小朋友只係識講普通話,聽唔明、講唔出廣東話.
你唸多左,小朋友仲係生活在香港吧!點會唔識?

我贊成用廣東話,用母語學嘢小朋友知道得多、明白得快! 普通話應該獨立為一科。可惜我仔仔學校係普教中

我覺得中文係應該學廣東話同繁體字!
尤其學唐詩等古文, 廣東話其實比普通話歷史悠長及押韻
普通話不過是元朝後混合而成.........
既然我們可以使用廣東語此等古語, 為何不好好珍惜?

我知道有間中學標榜普教中, 仲逼學生DSE用普通話考口語
結果...............死哂..................

各有各好,我地之前揀小學都冇用這個因素排學校,最後我們現在入讀的學校是廣東話教中文另設普通話堂,小朋友口音都很標準,肯講亦自然會流利

Twins 媽咪

fc926 發表於 14-12-8 08:15
各有各好,我地之前揀小學都冇用這個因素排學校,最後我們現在入讀的學校是廣東話教中文另設普通話堂,小朋 ...
Good!

回覆:yame 的帖子

廣東話嚮學習中文同日常溝通會比較好,但其實普教中已經係趨勢,無論是否承認/認同,將來社會都會很重視人使用普通話的能力

引用:+本帖最後由+benny2014+於+14-7-17+14:46+

原帖由 benny2014 於 14-07-17 發表

廣東話始終係自己的第一語言,當然比較喜歡用廣東話學中文 ...
agree

引用:學普通話來書寫,+對作文章很有用

原帖由 NCSH 於 14-07-17 發表
學普通話來書寫, 對作文章很有用
我仔的普通話很好(全級第一名),可惜中文作文非常麻麻。

廣東話,肯定。

成日話普通話可以提高寫作能力,係歪理。

仔學校6年普教中。

小一拼音唔合格,因為自己冇學教唔到,
當初都好擔心。但一年下來,
發現佢進步不少,說話起來頭頭是道,
所以我贊成普教中。

廣東話天天講根本無須訓練,
在家教功課講故事都係廣東話,
仔依然可以吸收無礙。

反而廣教中小朋友日常會缺乏語景,
聽說普通話必定比普教中弱。
工作上接觸不少外國人,普通話說得漂亮的大有人在。
雖然是殖民時代長大,但既已回歸,
個人認為說得一口標準普通話是必須的。

‹ 上一主題|下一主題