用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 問廣東話人, 你地喜歡普教中多啲定廣東話教中文? ...
樓主: yame
go

問廣東話人, 你地喜歡普教中多啲定廣東話教中文?   [複製鏈接]

廣東話。但係我個囡的小學用普通話教,我都擔心日報後有啲詞語佢淨係識用普通話讀,而唔識讀番廣東話的音

talknwrite  是有些字會不懂的, 所以家長要在家教粵音  發表於 14-7-18 14:57

引用:Quote:yame+發表於+14-7-17+14:20+兒子現在

hazeltsang 發表於 14-7-18 13:28
廣東話。但係我個囡的小學用普通話教,我都擔心日報後有啲詞語佢淨係識用普通話讀,而唔識讀番廣東話的音 ...
道理上應該唔會的, 因為屋企人講廣東話, 朋友又用廣東話, 睇電視又係廣東話(如睇), 中學大部份又係廣東話。只有少數專有名詞(即深到要查康熙字典至有果啲字)可能先會唔識廣東話, 不過小學應該唔會有咁既問題。

剛果公主 發表於 14-7-18 13:51
同意,但對於愛屋要及烏,我是很無奈地被迫接受!
係, 好無奈地接受佢得幾歲人仔, 學咗一年普通話讀得好聽過我, 啲輕聲同兒化韻好好聽, 令我又羨慕又妒忌。

fishballbaby 發表於 14-7-18 09:54
我喜歡廣東話,另加普通話班便可以。
但是有些學校視普教中為精英班,應怎麼辦呢?

...
我寧願揀普通班既廣教中都唔揀精英班既普教中,不過升小一個陣有考慮呢點,所以冇呢個問題出現
[純粹個人立場] 普通話係應該學既外語,但我唔會以犧牲母語去做代價,不過絕對唔係否定普教中有佢既好處,各有所好,而且好多普教中既小朋友廣東話都係無敵 (戴多幾個頭盔) [/純粹個人立場]
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

始終覺得用母語學嘢, 個細路自信心會強啲, 理解能力亦會高啲, 學習効能會高啲, 家長亦能協助子女學習.
師資亦是問題. 好懷疑那些純普通話的老師在香港生活了多久, 對香港學制和生活環境有多認識等...

引用:Quote:剛果公主+發表於+14-7-18+13:51+同意

回覆:問廣東話人, 你地喜歡普教中多啲定廣東話教中文?

梗係廣東話

miffy^^ 發表於 14-7-18 10:24

如果普教中, 小朋友就可以自己選擇用普通話或者廣東話去朗讀古文, 古詩

個人支持用廣東話教中文,另輔以普通話課。

另外朗讀古文、古詩,廣東話一定比普通話更好聽。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

yame 發表於 14-7-17 14:20
兒子現在揀小學了, 去了些簡介會或開放日, 發覺我唔係咁鍾意普教中...

唔知其他母語是廣東話的家長點睇?
我喜歡普教中多D, 等小朋友學多種語言.
普通話於對作文和閱讀好D, 而且普通話應用的國家比廣多話多.

當然, 最重要睇小朋友的語言能力, 如果小朋友用普通話理解不太好, 以致影響成績或興趣, 咁我寧願用返廣東話.

ppsfung 發表於 14-7-21 14:20
我喜歡普教中多D, 等小朋友學多種語言.
普通話於對作文和閱讀好D, 而且普通話應用的國家比廣多話多.
Exactly true!

我喜歡廣東話上課,另學普通話

MC1128 發表於 14-7-21 17:10
我喜歡廣東話上課,另學普通話
Good!

回覆:問廣東話人, 你地喜歡普教中多啲定廣東話教中文

我以前自己間小學都係廣教中(那個年代應該個個都係),然後一星期兩堂普通話,由小一開始學,一路讀到大學都有普通話堂,每次考試做併音都可以攞到好高分,但一出聲就嚇死人,雖然响香港,台灣或大陸只要讀歪小小就係人都明白,但每次我講的時候都會覺得好羞,所以我覺得學語言,語境係好重要,從而我亦比較喜歡普教中。

這純粹個人經歷引致現在的決定

醒目開學勳章

無所謂

選擇用母語學中文- 廣東話!
普通話是外語,但阿女有學,亦學得好好!

醒目開學勳章 貢獻勳章

我覺得各有好處,無乜所謂,所以唔會係我揀學校時考慮嘅地方

恐龍家

宏心 發表於 14-7-22 22:18
我讚成唐詩宋詞用廣東話教授,五四後的白話文用普通話。用作者的語言,讀作者的作品才原汁原味。

陳雲在《 ...
謝分享,文章末段看到語音組合的減少,聯想到繁體字變簡體字一樣,精簡是一種進化,但粗暴地簡略是退化
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆 benny2014 的帖子

Same here

‹ 上一主題|下一主題