用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 問廣東話人, 你地喜歡普教中多啲定廣東話教中文? ...
樓主: yame
go

問廣東話人, 你地喜歡普教中多啲定廣東話教中文?  

回覆:問廣東話人, 你地喜歡普教中多啲定廣東話教中文

我揀廣東話

粵教中唔等於唔學普通話,亦唔會影響中文水平

王國會長

Cute_Rabbit 發表於 14-7-17 14:35
我又唔抗拒 , 學多樣語言唔好咩?

廣東話教中文的, 一般會另教普通話. 所以不代表用廣教中就沒機會學普通話.

支持廣東話教中文

呢幾年DSE中文成為死亡之卷, 唔知是否同呢十幾年改為普教中有關呢?

回覆:問廣東話人, 你地喜歡普教中多啲定廣東話教中文

我冇所謂,兩者各有好壞處

回覆:yame 的帖子

廣教中好,支持廣東話

引用:兒子現在揀小學了,+去了些簡介會或開放日,+

原帖由 yame 於 14-07-17 發表
兒子現在揀小學了, 去了些簡介會或開放日, 發覺我唔係咁鍾意普教中...

唔知其他母語是廣東話的家長點睇?
我都好不like.但好像大部分以此為selling point ...

回覆:問廣東話人, 你地喜歡普教中多啲定廣東話教中文?

我喜歡廣東話,另加普通話班便可以。
但是有些學校視普教中為精英班,應怎麼辦呢?

大件仔 發表於 14-7-18 01:00
支持廣東話教中文

呢幾年DSE中文成為死亡之卷, 唔知是否同呢十幾年改為普教中有關呢? ...
應該係同無咗範文關係大啲。查實不論普教中定廣教中, 對學中文都一樣。小學有七成普教中, 但中學現時則大部份廣教中。所以死亡之卷應該係因為無咗古文底。以前中一開始學絕大部份中文課文係古文, 中四開始又有文學, 依家中文課好多係五四後既白話文, 中史又唔駛上, 好多學校入咗歷史科或中國文化科。以前我哋文科人又讀中文, 又讀中史, 又讀文學, 所以依家係差咗啲。

fishballbaby 發表於 14-7-18 09:54
我喜歡廣東話,另加普通話班便可以。
但是有些學校視普教中為精英班,應怎麼辦呢?

...

Then you need to select 普教中!
Otherwise your kid will be downgraded!

回覆:問廣東話人, 你地喜歡普教中多啲定廣東話教中文?

廣教中會較好 ,只要小孩多閱讀和多讀古文,自然會有好成績。

回覆:miffy^^ 的帖子

我在大陸工作多年,亦有不少朋友在大陆工作,不管多高學歷,全部都是廣東話腔的普通話,台灣人,內地人亦聽得明白,中文寫作等是慢慢累積,所以用廣教中最適合我們現在小孩。

miffy^^ 發表於 14-7-18 10:20
梗係普教中

我仔普教中六年, 六年來無出去補過普通話, 依家識聽, 識講, 又識併音
Good!

yame 發表於 14-7-17 14:20
兒子現在揀小學了, 去了些簡介會或開放日, 發覺我唔係咁鍾意普教中...

唔知其他母語是廣東話的家長點睇?
揀小學無得咁揀, 一定要先睇校風同程度合唔合適, 有無升中back up或升中派位往積等等, 乜教中只不過係minor嘢, 是關升小遊戲係學校揀你多過你揀學校, 有得揀緊係好, 唔通間學校乜都好, 只有普教中一個缺點你唔報咩, 無咁既道理的。

回覆 little_yolky 的帖子

講得好!

回覆:miffy^^ 的帖子

又唔覺喎,自己都係廣教中大,作文寫正文時都唔會用口語,反而係依家互聯網上嘅人影響大先真。多閲名家文作先最能提升語文能力。