用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 一早講左,宣道中學校長無教育理想
go

一早講左,宣道中學校長無教育理想 [複製鏈接]

0    0    0    0

opclk 發表於 14-7-16 07:06
回覆 TuenMunResident 的帖子

如果要貪就唔貪一日人工咁小喇,自己on車計錯數比人抽x吧......
個人的意見是多領一天無薪假期事少,但其背後的含義事大。
我相信他可能不貪一日人工,可能是根本不喜歡他的工作,覺得返工很慘。

98730    發表於 14-7-16 09:32

回覆:TuenMunResident 的帖子

宣道中學校長潘少邦於2011年暑假期間,多領一天無薪假期,事後被扣除同年7月12日至8月1日共21日薪金逾6萬元。原來教育局規例訂明,若於長假期前多取一至兩日的無薪假,則繼後的長假期亦當無薪假期處理。潘校長認為不合理,向校董會追討,案件昨在勞資審裁處審理。

bobo101^*^    發表於 14-7-16 13:58

不知道真正的細節,但感覺這個校長,"太聰明"啦,做錯事依然高調,爭取曝光。

引用:不知道真正的細節,但感覺這個校長,"太聰

原帖由 王家爸爸 於 14-07-16 發表
不知道真正的細節,但感覺這個校長,"太聰明"啦,做錯事依然高調,爭取曝光。 ...
自己就愛貪小便宜,学校由band 1狂插水就賴地硬。

醒目開學勳章 王國長老

係我理解錯定大家理解錯

"若於長假期前多取一至兩日的無薪假,則繼後的長假期亦當無薪假期處理"
1. 講明無薪, 即果日無糧出, 而家校長亦唔係追果一日糧, 又點會係"一日人工都貪"
2. 係因為拎多左果日假(which is無人工)而令之後7月12日至8月1日共21日人工都一齊無埋, 因而少左6萬

我理解係咁

Charlotte_mom 發表於 14-7-16 10:39
係我理解錯定大家理解錯

"若於長假期前多取一至兩日的無薪假,則繼後的長假期亦當無薪假期處理"
1,他是不是貪一日人工,而是放多一日假期。但是這日假期影響他七月的暑假工資(我相信是七月開始暑假當日到七月尾,而不是8月1日)。
2,這是教育局規定,他簽合同做校長時應該知道。

王家爸爸 發表於 14-7-16 11:07
1,他是不是貪一日人工,而是放多一日假期。但是這日假期影響他七月的暑假工資(我相信是七月開始暑假當日 ...
做得校長,請假時佢身邊無人知有條咁嘅例?  定有心唔提醒佢, "扇"佢?  

loveDD 發表於 14-7-16 12:30
做得校長,請假時佢身邊無人知有條咁嘅例?  定有心唔提醒佢, "扇"佢?   ...
條例還條例,違反條例當然嚴重,但更嚴重的是違反條例背後的動機。
一個普通人打工也有不少請唔足假,每年都要蝕幾天給公司。
做得一校之長,應該更有心於教育工作,努力使學校變得更加好,而不是把心思花在取得最大的自我利益上。

份合同可能幾十頁紙, 睇漏唔奇.
個規定又幾特別.  因一日假竟然扣21日人工.
勞資審裁處係零成本, 博吓都應該.
上高等法院要請大状和堂費, 最小都二十幾萬, 梗係唔玩喇

引用:係我理解錯定大家理解錯"若於長假期前多取

引用:Quote:loveDD+發表於+14-7-16+12:30+做得校

引用:係我理解錯定大家理解錯"若於長假期前多取

回覆:TuenMunResident 的帖子

引用:份合同可能幾十頁紙,+睇漏唔奇.個規定又幾

醒目開學勳章 王國長老

回覆:一早講左,宣道中學校長無教育理想

多領一日無薪假期,都係no paid,點解有家長會理解佢想追果一日糧,又或者賺多一日假?最多話佢自己可以放無薪假又唔批人放姐(如果係事實)。利申:對呢間學校或呢位校長無認識

opclk  因為冇睇內容,因為信樓主引言咪錯覺是實  發表於 14-7-16 15:23
opclk  因為冇睇內容,因為信樓主引言咪錯覺是實  發表於 14-7-16 15:23

Charlotte_mom 發表於 14-7-16 14:22
多領一日無薪假期,都係no paid,點解有家長會理解佢想追果一日糧,又或者賺多一日假?最多話佢自己可以放 ...
因為暑假期間,如果想獲得全薪,放假不能超過一定天數。他放多左,但他又想獲得全薪暑假。

引用:Quote:Charlotte_mom+發表於+14-7-16+14:22

‹ 上一主題|下一主題