用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 廖寶珊紀念書院---交流區
樓主: MAYLEE67
go

廖寶珊紀念書院---交流區   [複製鏈接]

醒目開學勳章

pettytsang 發表於 15-10-30 11:33
peggy,你好,多謝關心。
廖寶珊校規的行使權,只為權力行使者的喜好而執行,不顧及家長,學生的情況及感受。 ...

醒目開學勳章

請問自行考要準備portfolio嗎?

醒目開學勳章

wingyee_ma 發表於 15-11-13 00:18
請問自行考要準備portfolio嗎?
不用,只須要把申請表、成績表、奬狀等文件釘埋一起便可以

醒目開學勳章

peggy 發表於 15-11-13 12:48
不用,只須要把申請表、成績表、奬狀等文件釘埋一起便可以
thanks

回覆:廖寶珊紀念書院---交流區

放聖誕假期間,可唔可以返學校溫習?

醒目開學勳章

bro_and 發表於 15-12-12 00:20
放聖誕假期間,可唔可以返學校溫習?

可以, 記得著校服
圖書館、G02室、G03室 (自修室)
開放時間: Mon - fri 9:00 am - 5:00 pm, Sat 9:00am -12:00nn (公眾假期不開)
22/12 、24/12、31/12 開到3:00pm

回覆:廖寶珊紀念書院---交流區

謝謝,返學校溫書集中d, 屋企太多引誘

請問沒有任何証書和獎狀有機會入到這學校嗎?
:-P :party: :weapon: :wink: :lol:

救命,我真係唔知講咩.......廖寶珊真係一間不近人情的學校,
唔明白為何下星期一,天氣急降至市區6度左右,荃灣可能更低幾度,學校竟然不準學生穿著羽絨或厚褸,但老師就可以穿著,唔通學生不是人嗎?不會病嗎?
咁凍天氣,上堂都辛苦啦!!!!
件校褸真的可以抵冷,就不會有羽絨的發明啦!
我有反映,但學校依然為了顧及形象,不埋會
其實只是穿二,三天,跟著回暖...又可必執著形象,更可況只是穿藍色或黑色

各位家長,老實講,廖寶珊不是一間顧及學生感受的學校.亦不能跟隨時代轉變的學校,他們從不會聽家長意見,若能的話,王少清比廖寶珊更顧及學生多方面.

醒目開學勳章

pettytsang 發表於 16-1-22 15:22
救命,我真係唔知講咩.......廖寶珊真係一間不近人情的學校,
唔明白為何下星期一,天氣急降至市區6度左右,荃 ...

有D學校真的只准許學生穿校褸的,我细女的中學是傳統女校都是這樣。如果真係好凍的話,我會被件羽絨背心/薄長袖羽絨佢穿,然後再穿上校褸。重有阿女學校係冇冬季校服,凍時只加件外套及校褸咋。
同埋記我得以前讀中學時,邊有羽絨,幾凍都是穿件大地牌。最多咪穿件羊毛底衫,再加多件外套。

醒目開學勳章

pettytsang 發表於 16-1-22 15:26
各位家長,老實講,廖寶珊不是一間顧及學生感受的學校.亦不能跟隨時代轉變的學校,他們從不會聽家長意見,若能 ...

學校效率好快,  經家長反影後, 星期一可以穿羽絨返學
其實我一向不覺得學校不聽家長意見喎!見大仔D同學既家長,時常同學校投訴/反影意見,校方即刻處理喎!

其實,學校應該靈活變通,天文台己早一星期預計出天氣,為何仍執著於一,兩日的校服問題上,是否家長不提出意見,學校就不會作出明智的決定,
可見這所學校應變能力不足,思想不能走出舊有意想框框,是否只著重學校聲譽,儀容,就不顧及學生和家長方面的憂慮,不可以彈性與社會並進???
只是簡單的禦寒措施,都要由家出提出意見,學校是否沒有替學生考慮????......
很多朋友兒女的學校,都已經為這次咁特別的天氣,作出預早的措施

其實廖寶珊學校可以因應這次的天氣作出1-2個方案,以便家長作出盡早的預防,若電腦有問題,又或家中沒有人上校網,實在有太多的可能性,為何要到時間更緊迫的時候才作決定??

當然以往的冬天,學校安排我並沒有異議,但這次天氣實在太過特冷,我才提出意見,但學校當初仍堅持己見

連小學都不用上課都証明家長不是一定怪獸,請廖寶珊學校好好咁思考下吧

醒目開學勳章

回覆 pettytsang 的帖子

星期五學校已同學生講左可以穿羽絨,但—定要外穿校褸。
跟住見天氣太凍,就在校綱宣佈可以外穿任何款式的羽絨,已經安排得不錯。有D學校仍然堅持一定要穿校褸呢!

係, 但學校是否有考慮到學生有現在流行的薄羽絨嗎,就算棉襖都比較厚,如何再將校褸著在外面??
我的意思是廖寶珊學校,可否因應事情的重要性,不要只顧做表面的功夫,只要學校用心關

醒目開學勳章

pettytsang 發表於 16-1-25 16:18
係, 但學校是否有考慮到學生有現在流行的薄羽絨嗎,就算棉襖都比較厚,如何再將校褸著在外面??
我的意思是廖 ...

其實真係有好多學校的校規規定羽絨要穿在校褸內!我细女的中學都是這樣,今日佢只穿了件外套、薄羽絨及校褸,同埋佢學校係冇冬季校服,阿女都話夠暖。朋友既仔仔的中學唔被穿羽絨,要係校門外除羽絨換上校褸先可入校。
我明白你的意思,是想學校做野唔好這樣死板,但估好難,唯有須要時同校方反映意見

回覆 peggy 的帖子

以我所知, 荃灣區仲有可風都係唔比穿羽絨在面, 但可穿在校褸入面

回覆 妹妹頭 的帖子

可風一有寒冷天氣警告就可以著學校套冬季運動服, 而好特別地, 佢地套冬季運動服係有件衛衣的...何中向來冇冬季運動服, 但今年新公佈會有...廖竇珊都有冬季運動服, 唔知係咪都同可風一樣有寒冷天氣警告就著得呢?其實呢兩日所見, 好似間間學校嘅學生都有著羽絨, 天氣咁凍, 應該都酌情比著?
好多學校都會話新款校褸嘅內膽夠暖, 而唔再比著其他外套...但呢兩日勁凍, 都唔會咁堅持了吧?
如果只係因為著唔著得羽絨問題, 而對學校咁不滿, 好似激動左少少...

明白學校有他們的做事方式,peggy 講得好對,不要過份死板,
知道有些學校仍在死板的校規中執著,問題是否人家學校這樣做就要死跟呢??
自己的學校若能靈活變通,可發揮學校應變能力比人優秀.
又或者咁講,這樣的極端天氣在香港實在不多,為何執著於校服呢?
是否把羽絨穿在外面,成績及校風會變差??
只是在星期日作出另外安排,有些真的不能接收到的,不過,學校都最終安排洽當.
希望這所學校能從錯誤,細節,聽取多些外界意見中不斷改善
學習其他校的好,不要死追求硬框架內一成不變的規

其實,不單只是羽絨的問題, 而是學校處事手法出現問題,.
羽絨咁不嚴重的問題,都能反映該學校處理不當,苦不是有家長反映,該校會一成不變的照足校規而行,其實還有很多事情, 該校都用同樣死板手法而執行.
我都覺得今次學校都肯改善. 總好過死硬派
‹ 上一主題|下一主題