用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 深造進修 DELETED
go

DELETED [複製鏈接]

DELETED?
   2    0    0    0

回覆:有冇人識彈夏威夷小結他

我都係剛上網學, 希望幫到你!

Ukulele 教學 Lv 1 睇譜 + 生日歌單音: http://youtu.be/77GvTVPa-j0

ilgniw  Very useful!  Thanks for sharing.  發表於 15-11-15 04:11

回覆 mademoiselle 的帖子

HI, 我嗰日自己研究到個琴譜了 (覺得自己好叻呢! ), 我已記熟了CDEFGABC的位置, 彈到小星星和小蜜蜂2首歌。亦教識咗阿女了, 當然要靠佢努力練習才能準確地彈出啱嘅音和記熟啲音名和位置。
你係自學? 定係小朋友學緊? 有冇咩可以分享教吓我?

我自學嫁咋,唸住可以喺屋企同佢哋唱遊吓,哈哈~

回覆:有冇人識彈夏威夷小結他

我都想學但無咩時間出去學,係咪零樂理底都可以自學?

回覆 hannalam 的帖子

睇佢嘅4線譜就ok, 當然係好初級嗰嘅歌啦 (小蜜蜂, 快樂頌, london bridge, 給愛麗斯etc....), 只係單一個音符咁去彈, 好單調
如果你想豐富啲, 要彈埋chor, 但好難, 因為要用幾隻手指去按弦, 一定要緊記位置

Ukulele 的按弦(Chord) 比結他容易好多, 而且歌曲普遍用4-5個CHORD 組成, 上網找音譜的時候可以SEARCH '(歌名) ukulele' , 通常都很容易找到, 找到的譜的時候, CHORD 的英文字母旁會有圖示教按弦, 4條縱向的直線就是UKULELE的4條弦, 假設大家都是慣用右手撥弦, 左心按弦的拿法, 圖最右面那條就是拿結他時最近地面的一條

如果大家已經找到了C chord 的圖, 就會發現你只需按住最近地面的一條的第三格, 就完成了C CHORD, 而你需要做的就算右手上下彈掃, 重點是要確定4條弦都彈得響

除了CHORD 外, 其他人提到的單音的彈法, 可以SEARCH '歌名' Ukulele tab,
4線譜看法是最上的一條線是你拿結他是最接近地面的一條, 然後你會看到例如最上的線寫了個3字, 就是按最近地面的弦線第三格 (即C chord 按法) 但分別在於掃chord 我們會彈響所有弦, 但看4線譜就只是有數字的弦線耍彈

補充一下, c chord 在4線譜的顯示是(由上至下) 3,0,0,0  , 0 就是不用按但要彈的意思, 所以按住1線的3, 其餘不按, 4條一起彈就是(由上至下) 3,0,0,0 , 這樣.

Miranda_Ho    發表於 15-6-11 14:32
‹ 上一主題|下一主題