用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 祝願二零零二年小朋友今天有好的PS1成績 ...
樓主: simonkawah
go

祝願二零零二年小朋友今天有好的PS1成績 [複製鏈接]

回覆 Johnnylaisma 的帖子

我記得你囝囝與我囡同一間中學好開心佢哋無分精英班,壓力都無咁大

醒目開學勳章

回覆:祝願二零零二年小朋友今天有好的PS1成績

各位同學加油

丸媽媽 發表於 14-7-15 12:51
回覆 Johnnylaisma 的帖子

我記得你囝囝與我囡同一間中學好開心佢哋無分精英班,壓力都無咁大:good ...

係呀~ 我就係中意佢無精英班, 免卻標籤效應。今日阿仔喺中學又同佢2個同班老友重聚, 好開心~ BTW佢地話最難係普通話, 無計~佢地小學唔係普教中, 阿仔話如果要返普通話的基礎班都冇所謂, 有人教佢免費 "煲冬瓜" 都好喎~   

Johnnylaisma 發表於 14-7-15 16:14
係呀~ 我就係中意佢無精英班, 免卻標籤效應。今日阿仔喺中學又同佢2個同班老友重聚, 好開心~ BTW佢地話最 ...
無精英班有辣有唔辣。

加油

回覆 王家爸爸 的帖子

上星期六中一家長會,被副校長的一席話深深感動。。。

副校表示收取的學生基本已經全是band 1, 可能大部份同學在小學時已來自精英班,如果升到中學忽然被編到普通班,那種對自信心的打擊是非常之大,甚至可能一沉不起,中學已經分咗banding派位,就算有差異都肯定比小學少好多好多,所以學校無必要再把學生分精英中的精英。
一個竟然令我聽到眼濕濕的家長會

丸媽媽 發表於 14-7-15 19:36
回覆 王家爸爸 的帖子

上星期六中一家長會,被副校長的一席話深深感動。。。
QC?

回覆 王家爸爸 的帖子

Haha, 我個係囡囡喎
小女中學在屯門區

王家爸爸  很少學校無精英班。香港島名校好似只系QC無。  發表於 14-7-15 20:47

引用:阿仔今日考完PS1,+明日慶祝生日,+最perfect

引用:考完呢個PS1,暑假真真正正展開。明天和仔去

原帖由 KT0603 於 14-07-15 發表
考完呢個PS1,暑假真真正正展開。明天和仔去書展血併,請明任揀,不會再指定一定全部都是文化參考書,可買休 ...
祝你仔仔有大收穫!

‹ 上一主題|下一主題