用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 「死亡之卷」中文科又再毀掉近半考生大學夢 ...
樓主: naughtybj
go

「死亡之卷」中文科又再毀掉近半考生大學夢   [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+naughtybj+於+14-07-15+發表

引用:Quote:Charlotte_mom+發表於+14-7-15+10:52

但Eng 同Eng. Lit係分开既?中国語文又包埋文言文?家下都無人之乎者也,文言文擺入中国文学考会唔会好d?

引用:有d分別:英文係2nd+language.+中文話哂都

原帖由 Yanamami 於 14-07-15 發表
有d分別:英文係2nd language. 中文話哂都係自己語言,合格率比第二語言仲差,有d问題..... ...
咁第二語言英文考題又淺好多。合格率直接受出題影響,和學生那種語言較強無直接關係。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

引用:Quote:原帖由+naughtybj+於+14-07-15+發表

原帖由 dolala 於 14-07-15 發表
係囉,爭普選就要公民抗命美化犯罪行為,但呢D切身利益骨肉分離情形就「算啦」、「係咁架啦」「認命啦」, ...
十八歲「骨肉分離」上外國大學似乎是好事。負擔到的話。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

Marco-ma  你錯啦, 我女有玩過DEBATE - ORAL 只得 3 , 佢自己都好有信心的 (我地現在申請CHECK 卷)... 相反身邊好多中文唔叻的 (總分3 OR 4的) ORAL 反而拎到 5 OR 5* 架 !  發表於 7 小時前
--------------------------------------------------------

哈哈哈........實在太相似啦。
我囡中文說話都係得3, 有個同學平時唔聲唔聲既攞到5**, 雖然不影響阿囡入大學,但阿囡話有懷疑就要求証,佢都申請左CHECK口試。
阿囡小學時全級約180人,中文頭三名,中學全班頭1或頭3,讀左15年書中文未差過,所以佢接受不到說話3.

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:Charlotte_mom+發表於+14-7-15+10:52

原帖由 mirage 於 14-07-15 發表
唔講孔子中國歷史還有好多好多人俾你吹到幾分鐘,家長們重英輕中不叫小孩看中國歷史名人傳記類課外書會否是 ...
要爆肚齋talk真係臨場會發台瘟架。除左歷史人物題,另一條係「你認為致府應唔應該派$6000」如果細路無時事解覺真係死硬。但話分兩頭,點解考中文要識時事呢?

little_yolky  唔應該派。  發表於 14-7-29 16:13

回覆 October. 的帖子

哈哈哈........實在太相似啦。
我囡中文說話都係得3, 有個同學平時唔聲唔聲既攞到5**, 雖然不影響阿囡入大學,但阿囡話有懷疑就要求証,佢都申請左CHECK口試。
阿囡小學時全級約180人,中文頭三名,中學全班頭1或頭3,讀左15年書中文未差過,所以佢接受不到說話3.

==========================================================================

哈哈今次吾握手,來個擁抱先!

阿女正是你所講讀咗咁耐書中文未差過的,今次只拎4 囉!
其實我地係check 哂成份中文卷囉,懷疑傷心吾憤氣都有,一定要check.

簽名被屏蔽

回覆 Charlotte_mom 的帖子

但話分兩頭,點解考中文要識時事呢?

話說今次中文聆聽考埋數學心算呀!

Marco-ma 發表於 14-7-15 21:58
回覆 October. 的帖子

我女喺讀左禁多年,中文未好過,都唔知點考DSE。就算而家唔好講“說話”,“聆聽”都唔掂,成日話幾個人你一·言我一語,都聽唔到邊個打邊個,講緊d乜野!

October.  遲d會取消聆聽.  發表於 14-7-15 23:41

引用:回覆+Charlotte_mom+的帖子 但話分兩頭,

引用:+本帖最後由+Yanamami+於+14-7-15+22:21+編

以前, CE 中文, 簡單, 65-68% 合格率

有讀本問題, 你讀熟, 中文本身底子差極

都不難合格

因為以前年代, 無谷得咁利害

讀唔到書那批, 考都唔去考的人不少

時代一路過去, 香港產業越來越少

催谷越來越利害, 放棄讀書的人越來越少

CE中文過關後,  ALEVEL 早期, 是不用考中文

後期, 考中文

AS LEVEL 中文, 合格率有9成

1成不合格, 一早都不讀書那批

正正常常的人, 很難 中文不合格

當你今天看到, 不少名校, 中文都知出事

你知很大機會是考試制度上, 出了嚴重問題

Yanamami  以前只要肯讀,好難唔及格,要高分就都喺要勤力加功力。  發表於 14-7-15 22:57
Yanamami  Thank you very much!  發表於 14-7-15 22:55
good but not good enough

我狂谷中文,. 好彩過到骨

中文作文, 好易不合格 (作文校內PREDICTED 5分)

根本成個故仔就是

中文好難4分或以上....

成級, 160人, 得10 個人, 合資格,33222

BAND 3 頭

唉!, 自求多福

大家想想, 一個人一卷中文卷, 分佈可以咁恐佈

其實我覺得, DSE 中文, 無公信力

不過考試, 咁考, 無法, 認命

我自己中文超差

會考都可以D 到(以前狂睇中文讀本參巧書 )

Marco-ma  好痴..... 唔通精神分裂?!  發表於 14-7-16 13:30

HIHinsurance 發表於 14-7-15 23:07
我狂谷中文,. 好彩過到骨

中文作文, 好易不合格

嘩!都好雜下o咼。。。。。5*有,1又有,5**都有。。。。

Yanamami 發表於 14-7-15 23:10
嘩!都好雜下o咼。。。。。5*有,1又有,5**都有。。。。

中文作文, 好易離題

佢考時, 仲覺得自己作文一流

以為坐5望5星, 作文

作了必要的沉默

lovelyec  亞女都係作d題, 初初都好擔心佢   發表於 14-7-30 16:46
Charlotte_mom  係, 以為自己好掂, 點知考官覺得離題  發表於 14-7-16 09:12
Yanamami    發表於 14-7-15 23:14

簽名被屏蔽

引用:Quote:原帖由+Marco-ma+於+14-07-15+發表回

原帖由 naughtybj 於 14-07-15 發表
就係「無厘頭」囉,不如取消通識,橫掂外國都唔理你通識⋯
放心啦,梁美芬話通識科講中國貪污,令學生對祖國有負面印象,唔得掂好快要做番D改革

回覆 HIHinsurance 的帖子

以前CE中文及格率約六十幾%。今年中文其實有80%及格(2級),比以前還高,只是大學要求要有3級,以前大學也要求CE中文考到D級,所以剛好及格的E級,連升中六都難。

名校生與其他學生都是考同一份卷,考不到不能怪別人。
‹ 上一主題|下一主題