用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 要做什麼評估才知孩子的問題?
go

[其他] 要做什麼評估才知孩子的問題?

請各位媽咪指教。

阿仔現升二年班了。
自他三歲時已經有情緒的問題(唔可以比人笑, 又話別人在笑他), 後來我發覺佢好有問題, 帶了他去做感统評估,知道他有前庭及觸覺敏感,果時睇左幾次物理治療師後,因太貴,所以去了做感统運動班。做了半年時間見他有好轉就停了! 直至去年暑假, 帶他去踢足球班, 佢見到別人叻過自己就罵人痴線, 輸唔起又係球場狂跑,講極佢都唔明白。 份人好固執,唔聽人講。 又好粗枝大葉, 食嘢食到周圍都係, 寫字好大力, 整到別人佢又唔知。

後來上到小一上學期日日都比老師寫手冊, 話佢出位, 專注力差,又唔舉手答問題, 又郁身郁勢。 以上呢d 種種的問題我真係唔知點幫佢, 想問下各位家長可以點幫佢? 應該係再去做感统test 定係其他test呢?
老師都有說小二才可安排他見心理學家, 但我想快點知道他到底是什麼問題?
起碼知道左佢的問題係咩, 等我們都可以找到方法幫到佢。

回覆:小bonbon 的帖子

學校社工可以轉介佢去評估中心評估, 同社工傾下啦!

回覆:要做什麼評估才知孩子的問題?

佢學校的老師都有說他行為有問題, 但要二年班先有得見心理學家, 同埋安排社交班比佢.
我自己都有問過其他的朋友, 佢地話阿仔似係自閉症內面的亞氏保家, 我都唔知點好........真係好煩惱

我都想問下大家, 邊度上社交班會好D呢?

等學校的要好久, 出去看私家的會早些知咩, 似ADHD

引用:行為似ADHD,去評估中心做評估啦! +

你囝囝的確似自閉+adhd,最好+快方法係搵學校社工傾,而家好多學校都會有o係出面請教育心理學家一個月去一次學校,見有特殊需要既學生。你問下社工學校有冇,如果有可唔可以安排你個仔比心理學家做評估

一年級的班主任在一年班時已幫他加入及早識別系列, 但要到二年班先有得見心理學家,但佢而家的問題,我都唔知點幫佢,唉。
我而家唯有睇住自閉症的post, 嘗試多d理解佢, 叫佢講下自己的感受

如果經濟許可,千祈唔好去政府,我個囡就係在小二被所謂專家話無事,所以停咗睇咗四年的行為治療,成績及情緒情況每況愈下,攪到我差D自殺。

在升小六的暑假,去明愛揾教育心理學家,做讀障評估,無問題。然後在討論時,大家覺得佢似A仔,排寶血精神科要一年,所以另外找私家睇,確認A仔後,立即開始食藥。大約三個月前,精神科醫生大力建議去睇埋臨床心理學家。做咗評估,亞囡中咗亞氏保加。臨床心理學家話遲D同亞囡做多次智力評估,因為在明愛做果時冇食藥,令佢D智力未能如實反映。

盡快睇精神科,由醫生評估後,再轉介,唔好好似我哋,白白浪費這麼多時間。