用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 點解個個親友第一句就問考第幾...
樓主: Chris852
go

點解個個親友第一句就問考第幾...  

回覆 5tgb 的帖子

我系回應緊之前個網友講,個仔考全級第9,都被人笑甘差、吾够堂妹叻。
我都吾覺得甘樣系交流,根本無意思。

MrBeast 發表於 14-7-26 12:26
就算自己不求分數,上一輩的思想一定很難改變,既然係咁,怎樣turn this into a teaching moment 來培養孩 ...
re 收收埋埋個句

古時有句說話叫 "大智若愚" , 近代有句 "唔通我識天外飛仙又話你知咩?"
叻唔叻唔係靠把口, 得口才好先係靠把口
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:就算自己不求分數,上一輩的思想一定很難改

原帖由 MrBeast 於 14-07-26 發表
就算自己不求分數,上一輩的思想一定很難改變,既然係咁,怎樣turn this into a teaching moment 來培養孩 ...
大家鬥問成績,鬥 po 名次,what attitude and behaviour do you promote among parents and students?

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

Jane1983 發表於 14-7-26 12:38
回覆 MrBeast 的帖子

如果係成年人,有人升職加薪,你無份,有人當你面同你講「也你咁差、咁無用、咁無出 ...
係ga, 如全心挑tick, 就唔同講法。如朋友就少見d law, 但長輩就真有d無奈,為有試找位講下爛gag.  如果係過時過節一定會見的同輩,君子報仇十年未晩,我唔信佢冇弱點比我入位 hehehehe.

Jane1983  哈哈  發表於 14-7-26 20:56

shadeslayer 發表於 14-7-26 15:50
大家鬥問成績,鬥 po 名次,what attitude and behaviour do you promote among parents and students?

...
這些情況我想在傳統學校一定會發生anyway.  如老師會公報邊幾個同學最叻邊個90+分etc。聽ceo 報告d mami 的爭鬥都西利,不過我看不見為乾淨,我唔會為d改變唔到的東西煩,燒到來先算。

明知是涽水,不要淌!歪風不可長,中國人的慎言獨行,真的有其智慧。

我就比人問分數,好多咖,
大家都係街坊,行落街我地d媽咪就係會你叫吓我,我叫吓你咁
大家都係同幼稚園/同一小學or同網,又同樣係小一
我知人地個個都唔係認叻,只係在識嘅人當中,知一下佢個仔係唔係正常分數,
我都有咁問人,大家都唔係叻果批,都是派卷果幾日問,我覺得好正常,我覺得沒問題

Jane1983  咁樣通吓消息,無惡意又ok   發表於 14-7-28 10:54

香港人愛比較,經常口沒遮攔,傷害自己,傷害別人。基本的私隱,應該予以維護和尊重。

很猛料的朋友們踫面,提到孩子,多數回應是ok,算系咁啦,后來才知道是「非常人」也。倒要好好學習。

年幼孩子的成績是義意不大的,過于注意,會窒礙兒童的潛力,阻擋我們對兒女的公正評價,在孩子面前別說太多,別人不識趣問,輕輕帶過好了。

無分素

yanyan6 發表於 14-7-28 02:18
我就比人問分數,好多咖,
大家都係街坊,行落街我地d媽咪就係會你叫吓我,我叫吓你咁
大家都係同幼稚園/同一小 ...

回覆Jane1983

我可能住公屋,好平常得很

我除了不悅這班人, 最憎個班 Back Seat Driver..
有 D 沒小朋友的指指點點, 仔女要點教點教.
我經常同班back seat driver 講, 妳地有仔女咩? 你教條魚游水

樓主唔care, 就唔會開post. 試問做媽咪, 點會唔care自己既小朋友?

小一是交接期, 不用太緊張名次.

個人認為建立正確既學習態度更為重要

Kawaii

Chris852 發表於 14-7-29 09:31
我除了不悅這班人, 最憎個班 Back Seat Driver..
有 D 沒小朋友的指指點點, 仔女要點教點教.
我經常同班ba ...
give me five!! 我都最憎呢d,成日紙上談兵,講就天下無敵,話係back seat driver講得好,我夠知呢個方向0岩啦,但單程路反方向嘛,唔係直剷過去就得架,唔識睇路就收聲啦
分享經驗 (但係別人既經驗) 係好事,不過經驗係參考唔係死跟,成日叫人應該咁應該咁個d最討厭
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

有意人問咪答OK啦. 由唔係佢供我D小朋友讀書, 無需同佢交代.

MASAYA 發表於 14-7-29 13:27
give me five!! 我都最憎呢d,成日紙上談兵,講就天下無敵,話係back seat driver講得好,我夠知呢個方向0 ...
Yes. 好感動有知音mami !

個個小朋友不一樣, 教A小朋友方法, 未必適合B小朋友.

有句金句想贈比D Back Seat Driver...High Sounding But Nothing!

kawaii1128 發表於 14-7-29 12:46
樓主唔care, 就唔會開post. 試問做媽咪, 點會唔care自己既小朋友?

小一是交接期, 不用太緊張名次.  ...

我開POST 真系頂唔住班3姑6婆. 1個問, OK. 第2個, 無問題...第10個問, 就佛都有火了.

我真系唔care名次...

當小朋友學習, 溫書時, 他能連消帶打發問D問題, 可令家長都唔識答時, 級名次真的是唯一嗎?

對我來說:
考試只是考範圍內知識, 識幾多. 當小朋友問的問題是考試以外, 家長都唔識答時, 級名次已不重要了..

回覆:Chris852 的帖子

我對她們已不再客氣了, 直接說: 收聲, 閉嘴. Zip your mouth!
正如之前所說, 她們沒存一點善意. 只找位眨小朋友.
其實, 小朋友總算中上, 有科目甚至全級第一, 費時比佢地機會...
我是爸爸

回覆:點解個個親友第一句就問考第幾...

其實啲仔女又唔係啲三姑六婆,考第幾真係唔關佢地事喎!我一早同我女打底,考幾名根本唔重要,最重要係自己有無努力,努力咗問心無愧,已經係交代了!出咗力,真係唔識,就要知道下次唔好再係咁,小朋友要知道從失敗中學習,如果咩都要好,咁人比人實比死人,何必咁大壓力呢?

引用:我對她們已不再客氣了,+直接說:+收聲,+閉嘴