用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2014叩門轉校報料區
go

2014叩門轉校報料區 [複製鏈接]

希望有派到不合心意學校而轉到其他學校的家長報料以作參考。
請報出 1. 所屬區份,
2. Banding,
3. 所派學校,
4. 轉到那一所學校。

希望這些資料可幫到其他家長。謝謝!

1    0    0    0

女女同學放左位
沙田B1
派去林漢光,叩門王肇之收左,因佢住大埔方便小小
如今常存的有信,有望,有愛,這三樣,其中最大的是愛。

回覆 candyhmama 的帖子

咁即是自行甲2收咗?

vincher 發表於 14-7-13 19:58
回覆 candyhmama 的帖子

咁即是自行甲2收咗?

唔系,王系直資,佢個同學博入沙蘇點知唔中去左第二志願林漢光,所以叩門自己區
我唸佢系自行比林漢光收左!沙蘇佢有2nd interview都唔中

mllau  又話同區冇得叩門?  發表於 14-7-15 00:33

candyhmama 發表於 14-7-13 20:00
唔系,王系直資,佢個同學博入沙蘇點知唔中去左第二志願林漢光,所以叩門自己區
我唸佢系自行比林漢光收左!沙 ...
請教今年沙田區可以收同區叩門生?

Phoebenana 發表於 14-7-13 20:17
請教今年沙田區可以收同區叩門生?

請問你由邊到見到我有講可以收沙田同區叩門生?我唸你誤會左.第一王肇之is in TaiPo.其次佢系直資,又點會冇得叩?你系未見到我講 叩返自己區 而誤會呀?我系講佢住址果區,而佢派位系跟小學的沙田區

candyhmama 發表於 14-7-13 20:25
請問你由邊到見到我有講可以收沙田同區叩門生?我唸你誤會左.第一王肇之is in TaiPo.其次佢系直資,又點會冇 ...
sorry,係我誤會咗,我心儀沙田區一間學校,如果有得叩希望都好大,無奈之前聽到沙田區校長之間協議,今年不收同區叩門生,最終我都沒叩門。

Phoebenana 發表於 14-7-13 20:40
sorry,係我誤會咗,我心儀沙田區一間學校,如果有得叩希望都好大,無奈之前聽到沙田區校長之間協議,今年 ...

其實你好似都唔系派得好差yes?
冇記錯系沙蘇?
其實沙田band1都是好學校,讀落我唸都唔會後悔
甘多間我同女女最心儀都係沙蘇,可惜最後都冇入到
派的呂明才,我同女女仲笑稱 出世醫院系浸會,讀書系浸會,第時會唔會做野系浸會,死又系浸會呀

candyhmama 發表於 14-7-13 20:46
其實你好似都唔系派得好差yes?
冇記錯系沙蘇?
其實沙田band1都是好學校,讀落我唸都唔會後悔
我囡係自行二沙崇收咗。囡囡呈一、呈二發揮沒咁好,一門主課仲大退步,但都唔會差,加埋P5.6開始服務獎項這塊吃虧,自行一呂中就衰咗;囡囡呈三就發揮得好好,可惜沒用。

elbar    發表於 14-7-18 16:30

Phoebenana 發表於 14-7-13 21:12
我囡係自行二沙崇收咗。囡囡呈一、呈二發揮沒咁好,一門主課仲大退步,但都唔會差,加埋P5.6開始服務獎項這 ...

沙崇我女自行第一志願
佢呈分1好差,數學跌得好慘
收尾派位放棄沙崇,因為覺得呢間唔適合女女 而佢一直都系鐘意呂中同蘇浙,所以就順佢意,比個天決定
now派呂中,又有同學仔陪佢一齊(佢地都好friend)其實都好好啦,感謝主

candyhmama 發表於 14-7-13 21:19
沙崇我女自行第一志願
佢呈分1好差,數學跌得好慘
收尾派位放棄沙崇,因為覺得呢間唔適合 ...
你哋就好啦,我囡就想入呂中,佢嘅friend幾個全派到呂中,她諗起就哭,怪我唔應該自行就選沙崇,就算派位搏都要搏下呂中,呈三她考得好好,可惜又沒得同區叩門,去外區叩門我雙不鐘意,返學辛苦。

Phoebenana 發表於 14-7-13 21:40
你哋就好啦,我囡就想入呂中,佢嘅friend幾個全派到呂中,她諗起就哭,怪我唔應該自行就選沙崇,就算派位搏 ...

女仔對自己d真心朋友不知幾執著呀!我個女有個FD,做咩都癡到實,連制服團隊都要同一個呀!點知個同學因為成績唔好,冇得同我個女一間學校,我個女果幾日不知幾殘!
我地學校仲有一個女仔想入呂中,點知呂中唔收,曾記反而收左!甘佢自然入曾記.見到結果即場喊到對眼好紅!曾記冇人陪佢,因為我地學校清一色 第一志願呂中
唉,不知幾多人想曾記!同我女一齊入呂中的同學,校內一直前三,知道呂中後同老師猛咁講要叩曾記,一知我女呂中後即刻開心曬!

對此我只能說一句 女仔的友誼大過天

回覆:candyhmama 的帖子

大埔王肇枝唔係直資
直資係羅定邦

我仲惨,學校估左囡囡band1,所以一二輪揀哂沙培,點知今年學校派少左band1位,结果佢跌去band2攪珠,派左去馬鞍山band2b,嗰刻真係晴天霹靂……

8号當日叩左3間沙田b1,但由於君子協定,结果冇消息,之後去他區再叩,但一樣冇消息,……

依家想去叩其他區,但截哂叩門deadline, 我唔想放棄,但仲可以做乜?……希望同路人大家幫忙下,有咩叩門收生消息互通下,感激不盡……

引用:我仲惨,學校估左囡囡band1,所以一二輪揀

原帖由 Mattwan 於 14-07-14 發表
我仲惨,學校估左囡囡band1,所以一二輪揀哂沙培,點知今年學校派少左band1位,结果佢跌去band2攪珠,派左 ...
會唔會考慮直資,培基還有位嗎

回覆:candyhmama 的帖子

王肇枝是津校,不是直資,直資中學不能在央派位

愛是永恒!但願我兩個寶貝仔健康快樂,做個開心快樂人!

上星期四去培基但已滿,只能入表等後備……

回覆 opclk 的帖子

派去余振x真係嚇死,好在九真收.

阿仔同學Kowloon City Band2中至尾(有代表香港隊體育獎項)
派:彭學高

放榜即叩九龍塘香島即收

‹ 上一主題|下一主題