用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英華小學校長:「10秒知學生能力 家長勿講大話」 ...
樓主: lauwingtai
go

英華小學校長:「10秒知學生能力 家長勿講大話」   [複製鏈接]

回覆:英華小學校長:「10秒知學生能力 家長勿講大話」

佢自已好老實喎,用十秒差不多啦,住边,呀爸呀媽做嘜,識边種器可幫手爭光……其它由職員做吓,大家吾好咁認真!

妹妹豬 齊來做個好朋友)

引用:回覆+whywhywhywhy+的帖子 不嬲蘋果報道新

認真就輸了,睇/聽完就算。

回覆:zitaeric 的帖子

奇怪,這裡有太多「不是家長的人」講只透過朋友經歷來表達家長的感受;有太多沒真正經歷英華面試的人去講面試的內容。我是經歷英華面試的家長,家住天后唐樓,老公是打工仔一個,自己是普通全職師奶一個,但我注重家教,見校長時,校長只問我地點解改小朋友呢個名,今年校外面試競爭好大,真係辛苦了家長,問我個仔平時在家點對待弟弟⋯⋯相比某南區名校,小朋友單獨入去見校長,問平時在幼稚做乜,在家做乜,只用5分鐘就判斷學生能力,我已覺得英華學校好有耐性和誠意啦!結果我呢個平民家庭的孩子被取錄了。

maxtimma    發表於 14-7-13 22:53
lauwingtai    發表於 14-7-13 11:09

引用:佢自已好老實喎,用十秒差不多啦,住边,呀

原帖由 zitaeric 於 14-07-13 發表
佢自已好老實喎,用十秒差不多啦,住边,呀爸呀媽做嘜,識边種器可幫手爭光……其它由職員做吓,大家吾好咁 ...
睇埋由邊間幼稚園畢業十秒夠有突啦~

引用:奇怪,這裡有太多「不是家長的人」講只透過

引用:Quote:原帖由+芝士BB+於+14-07-13+發表奇怪

原帖由 naughtybj 於 14-07-13 發表
Ok la; key point:被取錄了。
我想表達的是,沒有根據的評語,雖然大家都有權發言,但我只會一笑置之。

回覆 芝士BB 的帖子

Key point 係,口係生喺人地個口度。

唔好為網上言論影響心情。

引用:Quote:原帖由+芝士BB+於+14-07-13+發表奇怪

原帖由 naughtybj 於 14-07-13 發表
Ok la; key point:被取錄了。
我認同yw 選學生時,比起神校冇咁睇背景、家底。

引用:回覆+芝士BB+的帖子 Key+point+係,口係生

原帖由 NKpa 於 14-07-13 發表
回覆 芝士BB 的帖子

Key point 係,口係生喺人地個口度。
其實我十分欣賞林校長為男生設計一所真正男校,但是真是頂唔住佢自以為醒醒,和以為自己有挑通眼眉的能力。其實咪又左揀右㨂,揀個有能力為學校貼金的學生。

引用:Quote:lawsonmoon+發表於+14-7-12+23:46+其

講到自己咁有眼光,畢如今年開始不收portfolio! 支持一下環保!講一套,做一套!

引用:講到自己咁有眼光,畢如今年開始不收portfo

引用:英華小學校長:10秒知學生能力+家長勿講大

原帖由 lauwingtai 於 14-07-12 發表
英華小學校長:10秒知學生能力 家長勿講大話

直資傳統名校英華小學今日起一連兩日舉行共5場小一入學講座, ...
如果校長咁勁洗乜in 咁多次???
又係廢話

引用:講到自己咁有眼光,畢如今年開始不收portfo

原帖由 hosuper 於 14-07-13 發表
講到自己咁有眼光,畢如今年開始不收portfolio! 支持一下環保!講一套,做一套!

...
今年報名已唔收portfolio, 入到2nd IN 可以補充2頁(4版)資料。滿不滿意?

引用:Quote:原帖由+lauwingtai+於+14-07-12+發表

原帖由 bbqyou 於 14-07-13 發表
如果校長咁勁洗乜in 咁多次???
又係廢話
呢位家長,你又在斷章取意了

回覆 bubuG 的帖子

算啦,揀就係揀

揀漏左,經常有。講大左,經常有。

揀返來,好唔好,都盡力教,先係重要。

親身經歷,我仔同我仔同學,都有唔少小過大錯,都試過跟得唔好,學校一樣畀機會,一樣照顧。

重要係老師好有心,寬處寬,嚴處嚴。

有時見到不公報導,會忍唔住搭嘴,就係咁多。
‹ 上一主題|下一主題