用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英華小學校長:「10秒知學生能力 家長勿講大話」 ...
樓主: lauwingtai
go

英華小學校長:「10秒知學生能力 家長勿講大話」  

引用:+本帖最後由+angrybusilver+於+14-7-12+23:

原帖由 angrybusilver 於 14-07-12 發表

回覆 ozoz 的帖子
我女個同學上年問佢20個橙分比4個人每人有幾多個,返大6可以坐乜交通工具,比馬英九張相問佢係邊個,重有中文英文etc。經過上年,tips係要陪小朋友睇新聞。

佢當自己是上帝,十秒睇得出部分學生我都會信佢一成
自大狂校長。依家對英華完全無好感。

我真係識有個家長他兒子在頭兩round interview考到,當時他仲周圍同人講很欣賞林校長,到final interview過吾到不被取錄就立即變口風,鬧足林校長幾個月,這些家長真係嚇死人

回覆 whywhywhywhy 的帖子

不嬲蘋果報道新聞有幾"精彩"大家都知,cut晒啲前文後理,淨係留返一句最有noise嘅說話,唔係邊有咁多人講呀。
不過校長講到幾天花龍鳯都好,最好問下啲用家,問下啲家長同小朋友,佢哋會俾到最真嘅答案你嘅!

其實呢,個標題十秒知小朋友能力係誤導的
林校長係講十秒就知個小朋友有定係無個種體驗,因為無個種體驗就吾會有個種表現,小朋友扮不出來的,所以叫家長帶小朋友多d去大自然,乜館物館。

回覆:英華小學校長:「10秒知學生能力 家長勿講大話」

呢個校長,接觸過後,不予置評。

852kk  Bad experience?  發表於 14-7-13 20:53
carolmum  agreed!!!!!!  發表於 14-7-13 03:52

記者只是將林校長的說話斷章取義。林校長只是說如果interview時將沒有經歷過的事情用大話回答,她在十秒內就看得出申請人有沒有經歷過,是不是在講大話。而並非用十秒就看得出申請人是否合乎學校收生的要求。(利申:本人並非YW學生的家長,更不是林校長的擁躉)

bubuG 發表於 14-7-13 00:39
上年簡介會,佢有說過類似說話,話睇學生就好似街市佬睇魚,望下對魚眼,就知新唔新鮮。如果咁易睇,不如一 ...
http://happypama.mingpao.com/cfm/study3.cfm?File=20110705/prepc/shp4.txt

部分學校表明不收取個人檔案,如英華小學、保良局陳守仁小學等。英華小學校長林浣心(上圖)表示,每年報讀人數眾多,該校不會收取個人檔案,因處理需時,而且參考價值不大:「面試可見到真人,為何要看Portfolio?Portfolio由家長製作,(對了解孩子的)作用不大。」不過,仍有許多家長提交,林浣心坦言「基本上會拿去碎掉」,建議家長與其花盡心思設計個人檔案,不如把孩子裝備好、應付面試,更為實際。

回覆 monsterparentss 的帖子

我認識用家! 校長的修養, 容人之量, 以及同理心都有很大很大的進步空間!!!! 情況可能是你意想不到的!!

引用:信蘋果一成 雙目失明

醒目開學勳章 貢獻勳章

十秒?係1st in?定係2nd in先?
第一次西走咁少人,無難度!我眼見到揀中人哂
但2nd in就....
即係咁,佢今年offer出去插小二嘅,當年都有報小一,咁係咪自己走漏眼先?!

我對呢個人無咩感覺,而我老公由第一次聽briefing被吸引,都第二次briefing開始覺厭惡...
恐龍家

我只想講,我欣賞林校長所講的教育理念,至於學校理念是否如校長所言我不清楚,但確有用家朋友讚不絕口。
但我肯定的,是本人較傾向"有'射'自然香"的風格。純粹個人喜好。

識個有yw offer 的,一眼望落去不須十秒都知係醒目仔,父母本身好忙,有冇時間去乜館乜館就唔知,只知kg階段學好多野,獎杯一個櫃裝唔哂,complain 無時間玩。

話說兩頭,另一場合聽校長講溝通技巧,跟著回家試下又幾work wor.

http://hkm.appledaily.com/detail ... &issue=20140713

今日港聞版的蘋果日報出番訪問video, 阿校長那句十秒的片段。 報章無提得唔得字眼,

大家可以判斷今日同昨日的報導,有無分別。

feidutdut 發表於 14-7-13 03:48
http://happypama.mingpao.com/cfm/study3.cfm?File=20110705/prepc/shp4.txt

部分學校表明不收取個人檔案 ...
如果portfolio 真是冇參考價值,不如斷言唔收。上年林校長在簡介會話佢唔會睇portfolio, 隨即其他教職員補飛話我地會每份慢慢睇!往年,英華收10張紙portfolio ,上限最高,冇參考價值又容許咁多張紙。

manmanchubb  昨日簡介會已表明唔睇profile.
今年申請程序上第一round 也不容交任何profile ..

第2round 已改為最多4張  發表於 14-7-13 09:47
MrBeast  跟著面試時就叫學生介紹下自己  發表於 14-7-13 08:19
MrBeast  可能校長真係唔睇,交比老師睇呢  發表於 14-7-13 08:16

bubuG 發表於 14-7-12 23:23
林校長5通未試過收錯生咩。
廣告語言,有咁大講咁大,最緊要有人受。

回覆:bubuG 的帖子

lauwingtai 發表於 14-7-12 23:11
英華小學校長:10秒知學生能力 家長勿講大話

直資傳統名校英華小學今日起一連兩日舉行共5場小一入學講座, ...
校長勿講大話!

ckcleung 發表於 14-7-13 00:39
喜歡也好,不喜歡也罷,星期日早上十時,林校長上港台講英小十年
哇,原來英小歷史咁悠久啊!其它百年老校如何自處?