用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英華小學校長:「10秒知學生能力 家長勿講大話」 ...
樓主: lauwingtai
go

英華小學校長:「10秒知學生能力 家長勿講大話」  

回覆:英華小學校長:「10秒知學生能力 家長勿講大話」

真悲哀!第十一秒得已衰了!這樣就叫教育!真值教育人仕反思!亦解釋到為什麼迫父母由怪獸變超級怪獸!

醒目開學勳章

引用:+本帖最後由+ckcleung+於+14-7-13+00:00+編

原帖由 ckcleung 於 14-07-13 發表

李司棋叻d,吾使十秒,一望就知係神係鬼 ...

佢呢句說話真是幾自大又hurt 人,咁1st round 就俾佢地out 的小朋友真是能力不及嗎? 不如話你冇心思去真正觀察小朋友吧

醒目開學勳章

引用:真悲哀!第十一秒得已衰了!這樣就叫教育!

原帖由 hosuper 於 14-07-13 發表
真悲哀!第十一秒得已衰了!這樣就叫教育!真值教育人仕反思!亦解釋到為什麼迫父母由怪獸變超級怪獸!

...
佢講明比你知佢係冇耐性嘅校長。最多比10秒你!

引用:佢呢句說話真是幾自大又hurt+人,咁1st+rou

原帖由 Gooblovebb 於 14-07-13 發表
佢呢句說話真是幾自大又hurt 人,咁1st round 就俾佢地out 的小朋友真是能力不及嗎? 不如話你冇心思去真正 ...
我都想多D同小朋友去大自然去博物館,但唔去「進步」,第一round 已經out 咗,冇機會俾你十秒驗證。:;pppp:

引用:Quote:原帖由+Gooblovebb+於+14-07-13+發表

原帖由 bubuG 於 14-07-13 發表
我都想多D同小朋友去大自然去博物館,但唔去「進步」,第一round 已經out 咗,冇機會俾你十秒驗證。:;pppp: ...
Sorry I meant "進補".

回覆:bubuG 的帖子

只覺得個校長愛出風頭,沒有好感。

就算佢話用念力去知學生既能力米又係幾千人去報

蘋果日報個訪問video無十秒個句,係咪玩斷章取義,定無中生有呢?

引用:只覺得個校長愛出風頭,沒有好感。 +

原帖由 avgala 於 14-07-13 發表
只覺得個校長愛出風頭,沒有好感。
公平一點,英華小學復校一定要有些 noise才夠響朵,學校上報,多參加賽事,我覺得都ok. 但咪講到以為冇人呃得到佢啦!

佢成日同人講父母的言行就是小朋友一道鏡!但如今她表現出這樣的自視過高!氣焰過大!!以前真是好like 佢嘅培養小朋友的理念!如今真是好失望!希望讀緊英華的同學仔和其家長見到校長時,提點佢一下!不希望自己的小朋友同其它小朋友講:「我十秒就知你掂唔掂」這種囂張的態度!

信蘋果一成 雙目失明

引用:信蘋果一成 雙目失明

原帖由 monsterparentss 於 14-07-13 發表
信蘋果一成 雙目失明
上年簡介會,佢有說過類似說話,話睇學生就好似街市佬睇魚,望下對魚眼,就知新唔新鮮。如果咁易睇,不如一概唔收profolio 啦。

每年都有幾千人報此校但只收生百幾人,之後就會出現一班家長很不滿佢,尤其在學校公報了取錄結果後。

mimics218  識一些英華家長, 甚至是老師也不滿她, 所以... ...  發表於 14-7-13 09:49

喜歡也好,不喜歡也罷,星期日早上十時,林校長上港台講英小十年

聽完笑左囉,無你地呢啲校長,邊有咁多怪獸家長

引用:每年都有幾千人報此校但只收生百幾人,之後

原帖由 momoismybaby 於 14-07-13 發表
每年都有幾千人報此校但只收生百幾人,之後就會出現一班家長很不滿佢,尤其在學校公報了取錄結果後。:quiet ...
因為佢說大話。咩咩唔會考學術,唔睇portfolio.....

引用:信蘋果一成 雙目失明

原帖由 monsterparentss 於 14-07-13 發表
信蘋果一成 雙目失明
有片睇嗰喎,係校長自己講十秒就睇到個小朋友

10秒就知學生能力?那為甚麼她面試五人一組學生時要15分鐘?即每人3分鐘?

林校長是一個有能力的人,究竟是蘋果記者誇大甚至誤導?還是 Snoopy 成就衝昏了頭腦?