用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 phs,chem,econ,+m2
go

phs,chem,econ,+m2

,阿仔揀左呢几科,會否太多?謝謝

醒目開學勳章

我女剛考完dse, Phy, chem, econ & M1

引用:,阿仔揀左呢几科,會否太多?謝謝 +

原帖由 andy.ma 於 14-07-12 發表
,阿仔揀左呢几科,會否太多?謝謝
如果佢覺得OK 就唔需要為佢擔心。到真係唔掂,佢就會drop 科。我仔剛考左DSE ,修物理,化學,地理,M2。

Yanamami  可以讀地質學?  發表於 14-7-12 23:09
健康的生活態度其實不一定是要相信將來會變得更好,只不過是不對現況發牢騷或埋怨便是了。
「多欣賞、少挑剔;多感恩、少責備」,使相愛的人能相守到永遠!

回覆:blackbeauty 的帖子

应該冇揀錯喎

醒目開學勳章

andy.ma 發表於 14-7-12 22:56
应該冇揀錯喎

Thanks

Yanamami  可以讀地質學?  發表於 昨天 23:09

其實當時選科都無特別留意, 入大學可以修讀乜科. 都係以佢興趣, 想讀邊科為主.

係band A , 其中一個選科係中大既"地理及資源管理".
健康的生活態度其實不一定是要相信將來會變得更好,只不過是不對現況發牢騷或埋怨便是了。
「多欣賞、少挑剔;多感恩、少責備」,使相愛的人能相守到永遠!

回覆:phs,chem,econ,+m2

回覆:waiwai1224 的帖子

thx

同意。

agree

男仔, 喜歡天文, 地理, 目標: 天文台

Choice 1 : phs,chem,econ,+m2
Choice 2 : phs,chem,geog,+m2
Choice 3 : phs,chem,geog,+m1
Choice 4 : phs,chem,+m1,+m2

那一個是最好選擇 ? 謝謝!

回覆:hktbaby 的帖子

m1 m2唔可以並存 天文地理的話 phy geog最需要

回覆 dubbies 的帖子

Thanks, 其實  "+m2  配 geog"     比   "+m1 配 geog"   是否較好 ?

我個仔都係gum講^_^好似f4尾就要決定drop吾drop, 所以佢宜家已經補習,叫個老師快d教到佢中五d課程,先知自己其實係咪真係岩讀。如果岩讀,到中六個時,如果早d學晒d野,仲有多d時間操卷牙^_^^_^你地有無補開邊個ga?

引用:回覆+dubbies+的帖子 Thanks,+其實++"+m2+

原帖由 hktbaby 於 14-08-14 發表

Thanks, 其實  "+m2  配 geog"     比   "+m1 配 geog"   是否較好 ?
m2應該好d,但難過m1

引用:回覆+dubbies+的帖子 Thanks,+其實++"+m2+

原帖由 hktbaby 於 14-08-14 發表

我仔都係M2+ 地理。

hktbaby 發表於 14-8-14 11:25

m2 有 vector, matrix 及 geometry, 讀天文學會較有用, 但真的要好專.

如果修Phy, Chem & Econ,唔修M1/M2,放啲時間讀呢三科,會唔會好啲呢?

回覆 ha8mo 的帖子

謝謝回覆! 其實小兒仲未有咩頭緒第時讀咩科..... 我諗佢係未應該啲讀埋M2,會比較好啲呢?

本身屋企離學校太遠,現在煩惱中。Thanks!