用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中學去補習社
樓主: Giant
go

中學去補習社 [複製鏈接]

請問那一間補習社補英文好?

回覆:WSZ 的帖子

回覆 Giant 的帖子

補唔補習,或有無需要補習好睇學生自己本身。
我個仔本身唔勤力果種人黎,比較懶,欠缺主動性。升band 1中一還跟到,但中二可以成績唔好。於是,聽其他家長講搵補習幫幫佢。果補習老師臨考前有數學試卷俾我個仔操,臨考前重溫所學。今年升讀中五,最少唔洗擔心他數學,物理成績。他語文本身Okay,有興趣睇書睇戲,所以停左小組補習。

平日無溫開書,臨考就靠補習幫幫佢。最好當然平日有溫書,有做練習,有人監住佢!

其實都仲有補習社做初中全科補習,只不過唔係區區都有

回覆:Giant 的帖子

其實好多補習社並不是補學校所不懂的,而是再加添額外去教,與其說補習,倒不如說返多間。我哋九龍城出名嗰幾間,bank one名校生佔七成。有時去到中三發現跟唔上,這類補習社跟本無位俾你插入……

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

醒目開學勳章 王國長老

為免全版都是補習班話題, 16/6/2014 起,

有關要求推介或推介補習班主題一律請到''課外活動''發帖,

16/6/2014 後, 會員發表有關的帖子及話題都會被屏閉或移動,

再犯可能會被警告,敬請留意,

謝謝!!

版主示

受到警告
提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

HERMIA-WONG 發表於 14-7-13 11:46
現在小朋友很小會主動的學習,有時應付唔到,都要靠補習社
朋友的囡囡, 從初小她媽咪就送啊囡去功課輔導, 3主科都有專科補習, 原因係媽咪幫唔到去,但反效果, 隨咗學校每日功課多, 補完習仲有大量補習PAPER 做, 周而復始, 隨功課未應付到,
補完習PAPER堆積如山, 完全無做過, 無咗不在話下, 完全係浪時間

回覆:TwinWong 的帖子

我有同事囡囡去做卷補習社多年,可能有習慣,每次回家就自動做卷,你說補習社好不好,真是見仁見智,要睇小朋友資質,

HERMIA-WONG 發表於 14-8-22 13:47
我有同事囡囡去做卷補習社多年,可能有習慣,每次回家就自動做卷,你說補習社好不好,真是見仁見智,要睇小 ...
係, 又真係資質好重要, 另一個朋友啊囡多年來補專科數學, 補極到程分試一直都係B, 最後補數老師話揾到銀行工唔幫佢啊囡補, 佢啊囡反而好紧張, 上堂專心同功課都好好,
少咗改正, 到畢業試仲攞A, 佢媽咪話原來唔補重好, 佢實在太過依賴老師了

my_majesty 發表於 14-7-14 13:30
同意我仔以前都係用全科私補,補黎補去都冇咩進步
不過上學期佢自己主動提出淨係出去補數學,自己再安排其 ...

阿囡到中三都吾肯補習,見親d家長或隣居都問有無補習..今年暑假話補英文,開學前又轉另一間,又話想補中文,數學..但又搵吾到好既補習社,而家日日走去搵,我都係等佢自己決定啦....佢有心讀書我係開心既...

回覆:中學去補習社

‹ 上一主題|下一主題