用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 音樂事務處器樂訓練計劃-初班學員招生(截止報名 :11/8/2 ...
go

音樂事務處器樂訓練計劃-初班學員招生(截止報名 :11/8/2014)

http://www.lcsd.gov.hk/tc/mo/activities/upcoming/2014_07_03.html

回覆:音樂事務處器樂訓練計劃-初班學員招生(截止報名日期 : 11.08.

Thanks

妹妹豬 齊來做個好朋友)

熱血勳章

回覆 ghosta618 的帖子

多謝啊~ 不過最細都要6歲,我Click入網站,先發覺裡面有個兒童音樂班已經截止報名了,要多D留意這個網站先得

thanks

外展音樂課程為青少年和成人提供基礎音樂訓練,培養音樂興趣,每期約20課,每期都要抽籤。

器樂訓練計劃則為由6~23歲的學員提供三十多類初學至8級程度的器樂訓練,有系統地培訓學員。欲報讀高一級課程的學員均需重新報名,訓練期最多可長達8年。「器樂訓練計劃」的各級西樂課程內容與皇家音樂學院程度相約。

引用:外展音樂課程為青少年和成人提供基礎音樂訓

引用:+http://www.lcsd.gov.hk/tc/mo/activities

原帖由 ghosta618 於 14-07-12 發表
http://www.lcsd.gov.hk/tc/mo/activities/upcoming/2014_07_03.html

回覆:音樂事務處器樂訓練計劃-初班學員招生(截止報名日期 : 11.08.

其實音樂事務處教樂器ok嗎?成班一齊學同private tutor比,明顯少咗好多attention,會唔會學得無咁好呢?

囡囡的老師很嚴格呢,會每個同學指出錯處,亦會因大部份同學的進度來教授,不會太趕進度,不錯啊!

好不好,在乎你要什麼。在MO,沒有證書,不能幫助考學校;但是,絶對可以增長音樂修養。

學得不好,反而是與同學的態度和練習的長短有關。

danielboy 發表於 14-7-15 08:50
其實音樂事務處教樂器ok嗎?成班一齊學同private tutor比,明顯少咗好多attention,會唔會學得無咁好呢?

...
其實都係睇彩數, 有好有唔好, 唔好既, 你同佢單對單都無用, 好既十個一班係無問題的, 不過遇到好既仲要勤力練琴, 唔係既話, 佢唔會理你...

引用:Quote:danielboy+發表於+14-7-15+08:50+其

原帖由 Sindy 於 14-07-15 發表
其實都係睇彩數, 有好有唔好, 唔好既, 你同佢單對單都無用, 好既十個一班係無問題的, 不過遇到好既仲要勤力 ...
但單對單老師我可以揀,唔好我可以唔用,執基本功一班十個點都差少少掛?我小朋友5歲開始喺弦樂團學小提琴,老師已係全團最好的老師,但到7歲時都忍唔住請private tutor上門教,執得仔細好多。到10歲在學校學clarinet,我都要再請private tutor。所以我先問下在音統學會唔會又係初頭ok,學上去想有要求d都要找私人老師?

danielboy 發表於 14-7-16 04:57
但單對單老師我可以揀,唔好我可以唔用,執基本功一班十個點都差少少掛?我小朋友5歲開始喺弦樂團學小提琴 ...

我女以前個老師, 我諗佢單對單都教唔掂, 反觀而家阿仔個老師.. 睇左佢上課超過十堂.. 有咩應該要做, 應該要提點, 都做晒, 做唔到既係屋企無乜練習/佢本身唔上心學, 所以姿勢仍然跟初入學時一樣(佢未上音統前已有學過小提琴, 我已經話佢姿勢要點點點, 佢無聽, 入到音統都一樣), 老師亦更正過佢好多次.. so far其他都唔錯.. 如果要咁次次提, 教左佢方法都搞唔掂, 佢要請個人陪佢練琴, 分分秒秒提住佢先得, 好似我仔咁, 講極都唔聽, 就需要我適當時候係咁提住佢(練琴時為適當, 自娛時我唔理佢的) 我仔最近的確有係出面私補, 唔係老師唔好, 而家我仔其實學左好多年, 最近有心機上堂, 音統既野其實佢都學過晒, 所以佢想更上一層樓, 班有一個唔好處, 就係唔可以按個人能力黎定進度, 要跟大圍..
p.s.我音統呢個老師, 係老一輩既北方女人, 佢老師係同某樂團首席既老師係同一人, 阿首席一堂收500半小時, 音統呢個既功力不在樂團首席之下, 所以你話有要求就駛唔駛出去私補呢個問題, '係唔駛的',不過我想追返D進度, 阿仔又喜愛首席, 所以先出去私補..另外私補有個好處, 就係彈性好多, 阿仔以中提琴為主, 但對小提琴都有興趣, 所以首席可以不時同佢上小提琴課

其實我問係睇下可不可以慳private tutor 的洗費,因都有朋友子女在音樂事務處分別學flute及clarinet而無私補,in my case睇來似乎唔ok囉,我仔有ADD,大班上堂口多多同顧住social ,單對單佢上心好多,我自己都係好細個就學鋼琴,因鋼琴必然是單對單,大班學樂器都係陪個囝先experience到,我覺得大班只適合専注力高的小朋友,我個夢遊王注定要幫我洗錢。

引用:其實音樂事務處教樂器ok嗎?成班一齊學同pr

原帖由 danielboy 於 14-07-15 發表

...
一分錢一分貨,千幾蚊學費1年約40堂,每堂1小時。想平平地比小朋友學一樣樂器,又不太介意進度或考級,音統處是1個好選擇。

回覆:birdbird 的帖子

多謝你意見,其實我最唔鍾意考級,(ABRSM揾錢真叻)亦唔介意進度,但我要的係質素、attention以及溝通,你講得啱,的確係一分錢一分貨。

請教在音統學樂器的家長:每期抽籤,現有學生會否優先?不然學一期之後抽唔到咪冇得學?

回覆:fefemom 的帖子

其實唔係抽,係要考試。沒有優先,視乎表現而定。

fefemom  Thanks.   發表於 14-7-20 23:17

回覆:ghosta618 的帖子

沒有證書?即是不可以考皇家試嗎?為什麼呢?

引用:沒有證書?即是不可以考皇家試嗎?為什麼呢

原帖由 Laiyuet3434 於 14-07-21 發表
沒有證書?即是不可以考皇家試嗎?為什麼呢?
咁點解要考試呢?