用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 ----------
樓主: dorisng53
go

wong327 發表於 14-7-12 10:25
聽一位中學校長朋友講,觀塘區band3學校中,高雷中學校風唔錯,學校亦在進步中。我不知真唔真,樓主可以研究一下,或者知道的家長可以俾下意見。 ...
如果樓主可以接受這中學,還會出這條thread 嗎?

回覆:cellon 的帖子

XX 就是高雷?

回覆:wong327 的帖子

咁不如照讀慕光,既來之则安之,以不变應萬变,反正边間學校好唔好都係聽返黎,去返學可能有驚喜呢。

回覆:dorisng53 的帖子

有間在曉光街好似叫何明華是否考慮?好似band 3,但校風也可以,朋友個仔讀跟。

貓大姐  男校  發表於 14-8-14 00:16

引用:+本帖最後由+dorisng53+於+14-7-12+07:55+

回覆:dorisng53 的帖子

校風同照顧個別差異一定選黃大仙基協,又近地鐵站,我個小朋友係果度學習感到很高興,師生關係密切,佢地仲有學校起動計劃支援學生,九倉欣賞呢間學校,俾12000000給學校發展,有需要我可以幫妳找找老師,睇下幫唔幫到手。

升中後最緊要頭兩、三年睇緊D仔女識咩朋友,近朱者赤,近墨者黑,唔介意就邀請仔女D 同學仔間中返屋企玩,中三、四性格定左就唔洗太擔心,擔心都已經無用,我大仔高雷畢業依家讀緊科大,細女中二,SO FAR SO GOOD,有街坊仔女讀緊慕光、何明華,都話OK. 依家大人細路都掛住玩手機,都好少聽有學校打交偷野.

回覆:盧師奶 的帖子

大仔高雷畢業依家讀緊科大,細女中二,SO FAR SO GOOD。。。。。

醒目開學勳章

引用:聽一位中學校長朋友講,觀塘區band3學校中

原帖由 wong327 於 14-07-12 發表
聽一位中學校長朋友講,觀塘區band3學校中,高雷中學校風唔錯,學校亦在進步中。我不知真唔真,樓主可以研 ...
高雷……不建議

真係從來未試過有咁多慕光和高雷家長上來介紹這兩間學校了,今年真係有些特別。還有好幾間其他區的都有這情況,一些band 3學校特然變得熱鬧起來。

將心比己,有好的就選一間更好的。如果沒得選的,來年從新部署,用插班方式換一個新環境甚至轉一個區,重新出發!

我是讀慕光出身的 , 慕光的老師很有愛心、很專業 , 特別是林麗萍老師 , 她很關心每一位同學 , 每當學生遇上家庭問題、學業問題、感情問題 , 她都會一一聆聽和開解每一位學生。

我會考得幾分 , 升吾到中六 , 之後去了讀會計文憑課程 , 最後都去了新鴻基大公司會計部度做。

同期我的同學 , 有的做護士、路政署、消防員、銀行經理、大公司 , 我覺得讀慕光無問題 , 問題關鍵是在於『家庭教育』。只要家裹有『愛』, 小孩子也不會壞到哪裹。

至於講粗口 , 不是慕光獨有 , 我大女讀舊油天 , 我一樣見到有學生講粗口 , 所以不可能以講吾講粗口就判斷一間學校的好定壞。

樓主 , 請你放心 , 慕光老師很有愛心的 , 請你放心讀下去吧!

回覆:Kitty1230 的帖子

Agree x2

引用:+本帖最後由+Kitty1230+於+14-7-17+11:22+

原帖由 Kitty1230 於 14-07-17 發表

我是讀慕光出身的 , 慕光的老師很有愛心、很專業 , 特別是 ...
同意,什麼級別也有學生講粗口, 但同輩影響就要特別留意,祝妳囡囡扣到一間更好的中學

回覆 like_travel 的帖子

我大女9月才升小4,未扣中學住ar

樓主可否update下近況?

加油啦

長痛不如短痛, 去了第二所學校, 不能說比慕光好, 但平實些(至少不會band 3學校攪英文班)。該校老師也有聽聞慕光的新聞, 說我們不是第一人從慕光來。
各位家長入了慕光也不是世界末日,

我的囡也不是b1材料, 但也不想她在前境未明的環境的成長,
yahoo, google新聞, 慕光學校原來也可以是負債700萬以上,
老師也可能被減掉一半人工,校長也可以突然辭職,
學生操行也一般, (我個囡不是好叻, 但她很乖)
我只爭取她能係較好的朋輩下成長。

如有引起慕光fans/老師不滿, 在此先致歉!

opclk  add oil....  發表於 14-8-4 22:45

慕光is a very very good school

回覆 dorisng53 的帖子

無人會覺得入了慕光就是世界末日,你想得太差了!

‹ 上一主題|下一主題