用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 我囡的升中選校派位回顧
樓主: 瑩瑩老豆
go

我囡的升中選校派位回顧   [複製鏈接]

回覆:瑩瑩老豆 的帖子

Thanks

引用:Thanks +

原帖由 tttw1 於 14-11-16 發表
Thanks
瑩瑩爸爸,想向你請教,我亞女B1b - B1c, 想入間和她程度相約的好學校在灣仔區,請指教。謝謝。

回覆:我囡的升中選校派位回顧

恭喜您囡囡入到心儀中學。
我囝小五,今年呈分,我緊佢唔緊。我成日上來收料。多謝你們的分 享。

王國會長

HJ6153 發表於 14-12-18 00:56
瑩瑩爸爸,想向你請教,我亞女B1b - B1c, 想入間和她程度相約的好學校在灣仔區,請指教。謝謝。

...
可以試下mss .

回覆 瑩瑩老豆 的帖子

你指是 Marymount Secondary School?  會否目標過高呢?  這間學校的學生類型是什麼?  聽說不容易考入呢!

引用:Quote:原帖由+tttw1+於+14-11-16+發表Thank

原帖由 HJ6153 於 14-12-18 發表

...
你係唔係講緊st paul convent?

王國會長

HJ6153 發表於 14-12-19 00:05
回覆 瑩瑩老豆 的帖子

你指是 Marymount Secondary School?  會否目標過高呢?  這間學校的學生類型是什麼? ...
都唔會, 我囡個班今年有3個約B1B同學都入到, 所以可以一摶.

謝謝你呀,瑩瑩老豆,有時想吓想吓,都未能拿定主意。想再問,第二間呢?唔該哂!

回覆:bb560 的帖子

St. Paul Convent 我有交表,當訓練吓面試,但最想入津校,但又唔知那所中學適合B1b - B1c?  亞女考試有時會失手,真頭痛

王國會長

HJ6153 發表於 14-12-19 22:16
謝謝你呀,瑩瑩老豆,有時想吓想吓,都未能拿定主意。想再問,第二間呢?唔該哂!

...
或加聖保祿或真光. 但最好也問下老師, 始終你話係B1B~1C, 如果係1B 就還可以, 如1C 就較搏了.

回覆 瑩瑩老豆 的帖子

我們是跨校網的,老師都唔知灣仔區的情況,唯有在 Baby Kingdom 問吓 D 前輩。聖保祿中學的功課勁多,暫時不作考慮,大坑真光我地麻麻地.....!  我上年已經讀你的回顧,保存到今天向你請教。我地唔一定要入 top school,亞女睇左你的介紹 MSS, 佢都話鐘意,所以是否應該在自行博一博?!?!

王國會長

HJ6153 發表於 14-12-20 00:44
回覆 瑩瑩老豆 的帖子

我們是跨校網的,老師都唔知灣仔區的情況,唯有在 Baby Kingdom 問吓 D 前輩。聖保 ...
由好遠過灣仔? 通常附近區老師都知道d, 而且也可問下老師有冇師姐入過. B1B 去都適合, B1C 就搏D.

我們由元朗轉灣仔區,如果成功就搬家

王國會長

HJ6153 發表於 14-12-20 23:04
我們由元朗轉灣仔區,如果成功就搬家
成功才搬家? 要下年7月才知喎, 咁大抽獎點?

回覆 HJ6153 的帖子

我阿囡都係灣仔區,不過佢是係灣仔讀小學..我都係住元朗...元朗過來吾怕跌BAND咩???我阿囡就吾LIKE MMS. 佢班同學無人選MMS...我都無本事讀佢..因為要英文好勁.....不過自行有2間,想未去試LOR~

我們有地址可轉灣仔區,現在沒有在灣仔住,若成功入讀,便會搬家。那區好學校收,就去那區,不受地域限制。因灣仔的好學校多,所以跨區去那裡。我都不太認識MSS, 有聽過,瑩瑩老豆介紹後,和亞女立即上網看,佢都鍾意。亞女唔想入太 top 的學校,對號入座便可。

如有 MSS 的資料,謝多多指教

回覆:HJ6153 的帖子

MSS的DSE成績可以在校網找到。2014數據:85人考DSE, 47.9%取得5或以上,或者人均5以上是3.15,接近很top的學校。

回覆:KIDSINHK 的帖子

嘩!  Really a top school.  謝謝分享!

引用:嘩!++Really+a+top+school.++謝謝分享! +

原帖由 HJ6153 於 14-12-26 發表
嘩!  Really a top school.  謝謝分享!
瑩瑩爸爸,我最後交了 MSS and Maryknoll Convert School.  校長話MCS 曾收我們小學的學生,較有優勢,因為一些灣仔的中學,可能連我們學校名字也未聽過。希望有機會吧!

‹ 上一主題|下一主題