用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 我囡的升中選校派位回顧
樓主: 瑩瑩老豆
go

我囡的升中選校派位回顧   [複製鏈接]

瑩瑩老豆 發表於 14-7-11 23:21
自行塡表階段
一月要向最多兩間心儀中學入表, 基本上沒難度, 在派第二次呈分試成績表時老師評語係報任何一 ...

面試階段:
!) 聖保羅男女中學SPCC:   面試時主要是考學術(中英數)
2) 聖士提反女子中學SSGC:面試時也是考學術, 也有些常識
3) 庇利羅士女子中學BPS: 面試時也是考學術

想請問面試考學術, 想請教考數學是否英文數學? 抑或中文數學? 因為小女讀中文小學, 如果考英文數學, 她一定唔識, 咁即是佢唔洗報呢啲學校了:

此外, 面試只是口試, 不用筆試? 因為爬文得知教育局不可以有筆試, 是否屬實呢?

多謝賜教!

王國會長

小時了了 發表於 14-8-7 11:21
面試階段:
!) 聖保羅男女中學SPCC:   面試時主要是考學術(中英數)
2) 聖士提反女子中學SSGC:面試時也是考 ...
三間都係英文科才用英文, 其他都係用廣東話.
面試只有口試冇筆試. 教育局不準自行時考筆試(但唔知直資有冇限制).

引用:+本帖最後由+小時了了+於+14-8-7+11:21+編

原帖由 小時了了 於 14-08-07 發表
唔好意思!我多口講D我聽到架啦,庇理羅士,陳校長好似做埋今年走啦,我估係轉學校,所以知道幾時係簡介會,記得去聽,因為唔知會唔會影響自行收生嘅形式!

引用:Quote:原帖由+小時了了+於+14-08-07+發表本

原帖由 bb560 於 14-08-07 發表
唔好意思!我多口講D我聽到架啦,庇理羅士,陳校長好似做埋今年走啦,我估係轉學校,所以知道幾時係簡介會 ...
多謝提醒

王國會長

引用:Quote:原帖由+小時了了+於+14-08-07+發表本

唔好意思!我多口講D我聽到架啦,庇理羅士,陳校長好似做埋今年走啦,我估係轉學校,所以知道幾時係簡介會 ...
咁快走,好似只做左兩年,但我估今年升小六的應仲係一樣模式。

回覆:我囡的升中選校派位回顧

恭喜樓主!

如果陳校長走就真係學校嘅一個大損失

引用:Quote:原帖由+bb560+於+14-08-07+發表唔好

原帖由 pris626 於 14-08-08 發表
是呀,如果陳校長做多一年的話,我相信很多家長,老師和學生都會唔捨得。校長除了要處理平日繁重的行政管理事務外,他還每天風雨不改地站在校門前, 關心學生返校情況,和學生們聊聊天,打招呼,很温馨呀! 他事事親力親為,十分難得,亦是大家的好榜樣呢!

王國會長

引用:Quote:原帖由+bb560+於+14-08-07+發表唔好

原帖由 pris626 於 14-08-08 發表
或者係流言呢,校長走唔會一年前就有消息吧

恭喜樓主女兒入到心儀中學。另多謝樓主提供咁多有用資料給我們參考。
我女兒亦是南區讀小學的,今年亦要就升中一事煩惱,日後有問題,請多多指教。

我囡去都係南區讀小學,比隻囡激死我啦. B1a成績死要同我去讀B1b學校。

選校已經同我講明女校可以但唔要着長衫既學校、就咁 英華、 聖士提反女校唔得,校服唔靚唔要、OK 庇利羅士女子唔要!!

老師比咗張聖心自行入埸卷,佢又好彩有得見。隻囡見到聖嘉勒學校派既單張個無敵大海景加校服又靚就着晒迷點都要我自行第二間要揀,就係咁佢考聖心時一成力都懶得交、考聖嘉勒就四萬咁口!

到選甲部自行苦瓜乾咁望住我唔想我寫聖心第一,話派到都一定唔會開心,最後我屈服第一揀聖嘉勒,冇計啦始終佢讀唔係我讀.

到最後佢真係派到聖嘉勒睇見佢開心既樣,成個暑假佢真係坐係道無情情都笑出嚟。
到而家每朝送佢上校車佢都係笑得最開心果個,其他家長見到都話:妳囡囡每日都笑得咁開心既?
你或許擁有無限的財富You may have tangible wealth untold 一箱箱的珠寶與一櫃櫃黃金Caskets of jewels and coffers of gold 但你永遠不會比我富有----Richer than I you can never be 我有一位讀書給我聽的媽媽I had a mother who read to me
by美國詩人 Strickland Gillian [朗讀的媽媽]

引用:我囡去都係南區讀小學,比隻囡激死我啦.+B1

原帖由 錡E 於 14-10-06 發表
我囡去都係南區讀小學,比隻囡激死我啦. B1a成績死要同我去讀B1b學校。

選校已經同我講明女校可以但唔要着 ...
最緊要都係佢地鍾意,恭喜你呀!聖嘉勒都好好。

錡E    發表於 14-10-6 15:21

王國會長

錡E 發表於 14-10-6 10:21

st. clare 都好呀, 難得阿囡鐘意

錡E 發表於 14-10-6 10:21

都唔怪得你既, 女女成績好真係可更上一層樓, 但呢D野真係冇得迫, 我當年都係咁, 死都唔肯著長衫, 錯過你講既好學校. 你女女入ST CLARES, 一定讀得好輕鬆, 壓力少左, 可能都係好事.

多謝分享

恭喜恭喜
我囡囡都係外校學生係SSGC畢業, 而家係HKU讀緊law, 佢以前都讀得好開心亦都對間學校好有歸屬感
我同佢都覺得SSGC校風自由, 可以俾學生發展潛能, 我囡佢以前好靜好內向都變得開朗活潑左
佢話學校俾佢地自由度大, 所以如果學生夠自律肯努力, 成績可以去到好好 (例如上年有個去左劍橋讀)

王國會長

vinnie707070 發表於 14-11-11 20:58
恭喜恭喜
我囡囡都係外校學生係SSGC畢業, 而家係HKU讀緊law, 佢以前都讀得好開心亦都對間學校好有 ...
恭喜入到HKU law , 但係姓戴教?

回覆:瑩瑩老豆 的帖子

你好。請問舊年ssgc是不是見哂所有申請人?因今年她的簡介會本人因有事情不能出席,謝謝。

王國會長

tttw1 發表於 14-11-16 14:54
你好。請問舊年ssgc是不是見哂所有申請人?因今年她的簡介會本人因有事情不能出席,謝謝。
  ...
上年係全部見.
‹ 上一主題|下一主題