用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 我囡的升中選校派位回顧
樓主: 瑩瑩老豆
go

我囡的升中選校派位回顧  

王國會長

jc_mom 發表於 14-7-26 16:06
阿囡之前second in 某直資女校,佢老豆連乜嘢叫直資都未知,我臨interview前一兩天才幫佢惡補!叫佢睇中學w ...
好彩我囡D 學校唔駛見家長, 吹水呢樣野真係講天份的, 比我就唔掂

王國會長

julinata 發表於 14-7-27 09:38
很替你們高興!!!!

請教你,先做功課是幾難的。是不是只係叫佢做功課先,小朋友就會做呢?

其實我囡都唔係一回家就做功課, 由於學校在附近, 回到家一般都未到四點, 換左校服佢會食下午茶同時睇一會電視小休下才開始做功課, 我覺得這是學校近家的好處, 其他同學可能仲搭緊車佢已開始做功課了.
雖然做功課會自動波, 但要佢溫習就免問, 不過我晚上會睇佢做成點, 見佢自己識做又冇乜大錯漏就算了.

回覆 瑩瑩老豆 的帖子

上香官網頁睇過沒有看見被派BPS,應該係保守策略導至有位冇人爭.唉!祗要係Band 1無論頭尾都可以爭聨系位,唔通南官真係無晒Band 1 女?
我記得我仔嗰界11個,個女嗰界12個,真係此情不再.

王家爸爸    發表於 14-7-27 20:29

回覆:我囡的升中選校派位回顧

其實我就覺得band1同學仔都叻左,好多都自行收左,7至8年前個個自行加统一,唔係英皇,庇氏就金中,所以以前派位真係攞晒所有聯繫位咁濟,派位算係幾靚仔,但係往往都係果幾間無咩新意,到5至6年前,應該係我仔果幾介,好多因為聯繫位減少左,自行同统一唔再限住果幾間,自行開始有瑪利曼,聖保祿,張記等以往無人入嘅佳績,証明實際並唔係坊間所講咁差。自己都唔知自行有無收到,咁统一一定再會放聯繫位,我相信近年考級40都必定有得抽,但比你抽中你又讀唔讀得起?

王國會長

kennyyctam 發表於 14-7-27 17:54
回覆 瑩瑩老豆 的帖子

上香官網頁睇過沒有看見被派BPS,應該係保守策略導至有位冇人爭.唉!祗要係Band 1無論 ...

又未必唔係好事, 一來BPS 減班減派位少左, 二來今年自行應好在女生分散去在唔同B1 學校, 例如3個MSS, 2個SPSS, 1個大坑真光, 我囡1個去SSGC等. 而且也聽過有B1 家長話唔想入BPS 墊底, 我也聽過以往南官學生入到BPS 多數只係表現平平.
反而男生(14個)仍集中去晒英皇.

所以有band1女生唔簡庇氏,反而簡金中,佢地反而係金中讀得好,前列位置,呢個我比較清楚。

回覆 wwyee 的帖子

如果真係俾自行收晒而剩餘聯系位,咁就真係值得高興.
全級40名即係女子接近20,點解唔入呀?有機會就要爭取,俾得你入即係你一定係Band 1,
讀唔讀得掂要試過先知,小學祗不過是一個基楚階段,太過愛護只會害左小朋友,
未努力就打定輸數,大學就一定距離你很遠,而家讀書點會唔辛苦,
小學你輕鬆,中學又hea,大學就一定唔使諗.(以上純屬個人觀點)

wwyee 發表於 14-7-28 10:50
所以有band1女生唔簡庇氏,反而簡金中,佢地反而係金中讀得好,前列位置,呢個我比較清楚。

...
鹹魚青菜各有所好,最后目的都係DSE,我比較喜歡小朋友處於一個競爭環境下成長,有競爭才會有進步.

王國會長

引用:所以有band1女生唔簡庇氏,反而簡金中,佢

原帖由 wwyee 於 14-07-28 發表

...
睇下想做池塘的大魚定係大海的魚毛

王國會長

引用:Quote:wwyee+發表於+14-7-28+10:50+所以有b

原帖由 kennyyctam 於 14-07-28 發表
鹹魚青菜各有所好,最后目的都係DSE,我比較喜歡小朋友處於一個競爭環境下成長,有競爭才會有進步. ...
咁就算去b1c 學校也不代表冇競爭,其實都要睇小朋友性格,有可能去到b1a學校激起鬥志;也有可能長期墊底而失去信心。

kennyyctam  所以我才說"鹹魚青菜各有所好   發表於 14-7-28 14:03

恭喜!Thanks for sharing

瑩瑩老豆 發表於 14-7-28 13:48
睇下想做池塘的大魚定係大海的魚毛
心態決定做法

其實1a學校一定係學術有佢過人之處,每一所1a都有佢嘅特別,又或者喺參觀學校果陣,有種感覺,感覺認定左,呢間比我覺得好適合自己小朋友。
以前喺小學常會有被冷落嘅時候,唔係最top果堆會被勸告,失去好多能特顯自己優點嘅機會,所以唔想小朋友係過份競爭嘅環境下繼續佢嘅學業,而家佢雖然唔係叻果堆,而且可以能係需要關注果批,學校老師無放棄佢,而且做左好多我前所未見過嘅關注,反之我小朋友亦常被老師提攜參加d名額有限嘅活動同比賽,我欣賞呢種老師,唔需要偏側於成績好嘅一群才有機會。同樣瑩爸都可能覺得1a學校有好多層次。

引用:+本帖最後由+瑩瑩老豆+於+14-7-27+21:00+編

原帖由 瑩瑩老豆 於 14-07-27 發表
我估係2002年出生率低,個時又話“求學不是求分数“我身邊嘅朋友,個個都buy!但係我講到明,我要個囡讀好D書,你囝係官立學校,我囡個間係傳統嘅天主教學校,一定係跟原有嘅教學方法,所以,相對有比較好嘅成績,揀學校米有多D選擇囉!

家長的悉心栽培和部署很重要,我仍在學習中。 多謝樓主和各位的分享!

多謝樓主分享

回覆 瑩瑩老豆 的帖子

恭喜恭喜

:winner

wwyee 發表於 14-7-28 10:50

...
金中 ~ 是否金文泰中學?
Don't worry!Be happy![/color purple]

引用:Quote:wwyee+發表於+14-7-28+10:50+所以有b

原帖由 chingbb 於 14-08-05 發表
金中 ~ 是否金文泰中學?
Yes