用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 資優小朋友係咪都傾向有睡眠問題
go

資優小朋友係咪都傾向有睡眠問題 [複製鏈接]

想問下大家小朋友有冇睡眠問題?阿仔4歲,由出世到而家,一晚zzz天光0既日子加埋唔夠半個月,通常醒3-4次,會發開口夢 (有冇人陪都係咁),至於晏覺正常,唔zzz得特別多,都係1粒鐘到。

長期唔夠zzzz....
   0    0    0    0

無呀,囝囝好易揍。細個時眼瞓會自己走去瞓,唔叫醒佢,可以瞓11-12個鐘。
for every one criticism, three positives must be given.

醒目開學勳章 貢獻勳章

無類似問題
不過佢好早就唔瞓午覺,同埋3歲前好難入睡
恐龍家

回覆:資優小朋友係咪都傾向有睡眠問題

我睇過篇research 係話資優小朋友睡眠較短,但專注力好!

回覆:Melody_BB 的帖子

個個小孩不同,無一定。但點解樓主有這困擾?小孩才四歲,家長應協助他多點休息;晚上睡不穩,應配合日間做點運動(如:游水、踢球、跑步),這樣胃口也會好些。
另外避免太多感官刺激,如遊戲機、電影、電視,生活平靜點會少點悪夢。

回覆:Radiomama 的帖子

家中的長輩也會煲靈神湯水,不時消滯去濕消暑,小孩大人都健康點。

May I know what is 靈神湯水

回覆:yuyu222 的帖子

我奶奶煲的,即係用伏神or桂圓煲的湯。

其實乜方法都有試過,日間增多D活動(其實佢己經冇時停),zzz前冇刺激活動,冇乜比佢用電子用品,一定係故事時間,又有去濕湯水,又比過七星茶!但就係晚晚會發夢,仲發開口夢。

直頭想扑暈佢!BTW,我都好想知有乜靈神迷湯

我女到現在7歲半都好難入睡,差不多用一個鐘時間才瞓著,好彩半個鐘就得。不過醫生話如果她返學夠精神便ok,因為她可能不用睡太多。其實每個小朋友都唔同,有d小朋友是真係不用瞓太長時間。

阿囝一直有呢個問題,歲多已開始無午睡,
而家訓得多只係9個鐘一日,4.5yr old.
佢已經好細粒,擔憂影響佢生長激素

阿囝一直有呢個問題,歲多已開始無午睡,而家訓得多只係9個鐘一日,4.5yr old.佢已經好細粒,擔憂佢生長激素發展麻麻

阿仔都係細粒仔

我仔唔係資優但睡眠問題跟樓主一樣, 每晚最少醒一次, 中午睡眠無問題, 但半夜一定會醒............搞到我都無覺好瞓............

放心不會越瞓越少!細粒唔係好關瞓得少,我女都算高不過好瘦,健康就得,個細路唔瞓你迫唔到。我解釋過給她聽為何要瞓覺又凶過她,不過無乜用。

阿仔肯zzz,但質素唔好

放心,大些會好些的!  我唔記得k2定k3她一個月有幾次半夜尖叫大哭,見到我都會推開的, touch wood大大吓少左.    發開囗夢佢細個時都有,大些會好些的。

我女瞓好長時間,而加就嚟八歲乒要十 一個鐘, 半夜成日發開口夢

希望大個D會好D啦,爸媽長期唔夠zzzz

引用:希望大個D會好D啦,爸媽長期唔夠zzzz

原帖由 Lam3Tai 於 14-07-21 發表
希望大個D會好D啦,爸媽長期唔夠zzzz
仔仔由出生到而家都系咁,半夜一定搞搞震,又系勁細粒,我同爸爸日日鬥苦中不過佢又真系几醒目,唯有咁样安慰自己,与別不同

‹ 上一主題|下一主題