用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 請問讀建築糸的要求?是否一定要讀理科和A Maths? Thank ...
樓主: GiGiMum
go

請問讀建築糸的要求?是否一定要讀理科和A Maths? Thanks. [複製鏈接]

回覆 Jackieson 的帖子

Very useful information!

引用:多謝大家!其實我是幫亜女問的,她現在讀中

原帖由 GiGiMum 於 14-07-13 發表
多謝大家!其實我是幫亜女問的,她現在讀中學,我幫她問下先。但我又嘜都唔識!
想再問大家,而家數學分M1/ ...
介紹你女兒睇呢本漫畫,"我是港產女則師"。由一位年輕靚女則師畫,内容跟據真實改編,亦有好多實用資料。

GiGiMum  Thank you so much!  發表於 14-7-18 13:47
fion6406    發表於 14-7-16 23:44

無論外國或本地報讀建築糸, 都不需要高級數學(M1,M2)。基本數學已可!  不過最好有讀 Arts 或 Viusal Arts 科。 其他科目組合最好有文 (如歷史,地理) 和理科 (Phys, Chem, Bio也可)。如有能力,最好去英國 (在文化, 歷史都比本地甚至美國好)。否則本地就首選 HKU。不過讀建築真係一條好慢長和辛苦既, 要個學生真是有興趣先好孝慮!
UK Architecture Uni Ranking 2015
http://www.thecompleteuniversity ... ings?s=Architecture

GiGiMum  Thank you so much!  發表於 14-7-18 13:50

引用:Quote:原帖由+GiGiMum+於+14-07-13+發表多

原帖由 Monstereasy 於 14-07-16 發表
介紹你女兒睇呢本漫畫,"我是港產女則師"。由一位年輕靚女則師畫,内容跟據真實改編,亦有好多實用資料。
  ...

今日行書展, 見到賣$20/本

GiGiMum    發表於 14-7-18 13:51
‹ 上一主題|下一主題