用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 請問讀建築糸的要求?是否一定要讀理科和A Maths? Thank ...
樓主: GiGiMum
go

請問讀建築糸的要求?是否一定要讀理科和A Maths? Thanks. [複製鏈接]

CUHK 不需要面試但要art portfolio

引用:CUHK+不需要面試但要art+portfolio

原帖由 Grapes 於 14-07-12 發表
CUHK 不需要面試但要art portfolio
咁如果在放榜後,至改選建築系係band A,仲需唔需要交art portfolio 呢?

健康的生活態度其實不一定是要相信將來會變得更好,只不過是不對現況發牢騷或埋怨便是了。
「多欣賞、少挑剔;多感恩、少責備」,使相愛的人能相守到永遠!

回覆 Artie 的帖子

我上面都將劍橋的要求到咗出嚟,要有AL數學,起碼要A。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

Requirement of submitting art portfolio is applicable to non-jupa applicants. For jupa applicants, such requirement is not mentioned in the website of CUHK faculty of architecture.

引用:回覆+Artie+的帖子 我上面都將劍橋的要求

原帖由 ANChan59 於 14-07-12 發表
回覆 Artie 的帖子

我上面都將劍橋的要求到咗出嚟,要有AL數學,起碼要A。
其實你真係好好心機,幫大家做咁多資料搜集。你講得好啱,大家唔好懶,要每間心儀大學的網都要去睇下。尤其係,architecture,文理兩邊都好似有少少,不同大學要求可以好兩極。外國大學,我見最極端係 IB 要 physics + chemistry + math 其中兩科 HL,亦有乜要求都冇 ( not even portfolio )。不過 architecture 要拿專業資格,都要讀 post grad;我相信相對好似冇乜要求的大學,中途反而比其他門檻高的大學較多人讀唔上。

引用:Quote:原帖由+Artie+於+14-07-12+發表Hku+

原帖由 fion6406 於 14-07-12 發表
你說得對。美加的情況,我的確唔熟識,但知道好多美加architect 是有engineering 背景的,因為他們建築行業 ...

美加的 master in architecture,部份大學聲稱收任何 major 的 undergrad 的學生 ( 只要有讀某幾科 compulsory + portfolio + interview 等),這是北美的特色。因此有 architect 有 engineering, 甚至 history 或 music 的 background 都唔奇。但亦有不少大學提供 undergrad 的 architecture,給老早就想讀 architecture 的學生讀。其實 junior architect 只係負責 follow up work,要和 很多其他工作崗位的人合作,和 engineer 共事,有多點數理基本功有著數。真係要做設計,都要有點 scientific sense,唔可以只求美感。

多謝大家!其實我是幫亜女問的,她現在讀中學,我幫她問下先。但我又嘜都唔識!
想再問大家,而家數學分M1/M2,咁要選那一個才正確?
另外, 如出國,那裡讀/ 邊間大學讀建築比較出名?
Many thanks.

Artie 發表於 14-7-12 21:52
你講的,是 cuhk 的 broad based admission。要留意,architecture 是每位學生都將會分配一張 studio desk ...
當然都要有基本成績及興趣, 否則如何畢業. CUHK social science year 2 選 major 的熱門選擇向來是psychology, Journalism and Communication, economics, 所以achitectural studies位少都好大機會. 這是想讀architecture 的 DSE 學生 係JUPAS Band A3 最佳選擇(最理想保險線). 明天DSE 放成績後可以考慮轉這A3 choice.

引用:Quote:Artie+發表於+14-7-12+21:52+你講的

原帖由 jessimm 於 14-07-13 發表
當然都要有基本成績及興趣, 否則如何畢業. CUHK social science year 2 選 major 的熱門選擇向來是psycholo ...
原來如此,咁 cuhk 的 architecture 同 hku 那邊不同,有點 「水泡」 feel 。

引用:多謝大家!其實我是幫亜女問的,她現在讀中

原帖由 GiGiMum 於 14-07-13 發表
多謝大家!其實我是幫亜女問的,她現在讀中學,我幫她問下先。但我又嘜都唔識!
想再問大家,而家數學分M1/ ...
我唔熟 dse,應該選有 calculus 那科 math,外國大學如果要求 math,一般是 calculus。找外國大學,可上網用 top architecture school search,美國很多很有名的 program。

引用:Quote:原帖由+jessimm+於+14-07-13+發表當

原帖由 Artie 於 14-07-13 發表
原來如此,咁 cuhk 的 architecture 同 hku 那邊不同,有點 「水泡」 feel 。
cuhk 的 architecture 都有獨立學科收生,但門檻比social science 高。所以,如有心讀architecture,會放係A1,而A2 就放 social science 做保險,搏year 2 入 architecture 。cuhk   同 hku 那邊不同,係cuhk將 architecture 放入social science,而hku 就將 architecture 放係art。不過我就無認真睇佢地 program 內容有乜唔同。

健康的生活態度其實不一定是要相信將來會變得更好,只不過是不對現況發牢騷或埋怨便是了。
「多欣賞、少挑剔;多感恩、少責備」,使相愛的人能相守到永遠!

唔好意思,想再問下JUPAS是甚麼?讀CU好/ 定係HKU的建築好呢?唔該晒!

現在還有 A math?

GiGiMum  我想問是選M1 / 定M2?  發表於 14-7-13 14:56

回覆 GiGiMum 的帖子

參考吓CU的建築係:
http://atu.hk/adm-grades.php?programme=JS4812&year=2013

HKU的建築係:
http://atu.hk/adm-grades.php?programme=JS6004&year=2013

讀建築係時間比較長, 好辛苦, 讀到日夜顛倒! 讀完1st Degree + Placement + 再讀2nd Degree 先得, 跟住工作2年考到HKIA/RA 先值錢, 再考AP最好. 如果去外國讀, 要注意專業資格的互認, 十幾廿幾年前都得, 後期只睇英聯邦國家, 因既得利益者的關係, 好多年前都已落閘. 就算出來工作, 最緊要熟識建築物條例, 消防條例等等, 唔使計數.

至於讀civil engineering, 讀完1st Degree跟住工作就可以考工程師牌(HKIE), 如果數差可以話死梗, 升級畢業都成問題. 但如果讀master degree又係另一回事.

GiGiMum  請問現在去那裡讀才認可? USA ?澳洲?Thanks.  發表於 14-7-16 14:59

引用:+本帖最後由+GiGiMum+於+14-7-13+14:42+編

原帖由 GiGiMum 於 14-07-13 發表

唔好意思,想再問下JUPAS是甚麼?讀CU好/ 定係HKU的建築好呢 ...
CU同HKU Archi讀完出黎無分別,都係一樣做兩年實習再考牌。課程上以前HKU比較溶d, 傳統D, 老牌professor多d. 近年换晒人。
以往CU易入d, 而家唔清楚。
就算外國畢業,如果要係香港註冊, 同Hku and Cu Grad一樣兩年實習再考專業試。
係外國讀就要留意所讀大學是否HKIA認可,否則亦不能考牌。

可以數學不太好,不愛美術就可能二/三年班也升不到,更不要提讀Second degree.

美感/空間感是必須的.

引用:我講的是199x+中大建築系收生真實個案依家

原帖由 JuiceMum 於 14-07-15 發表
我講的是199x 中大建築系收生真實個案
依家點我就唔知
同班大同學兼當時死黨 major in Social Science 但佢 ...
讀建築數唔使勁,亦唔洗畫油畫水彩,識畫圖表達到就得,何況今時今日用電腦繪畫,識用手畫既人已經好少。至於美感好個人,通常Architect 既taste同大眾有d分別,你亦無需介懷。
何況今時今日Architect通常分project architect and project architect , project architect較少做design.
你既case係199x年,中大剛剛開Archi, 收生較鬆亦唔出奇,同一條路未必可照行。

GiGiMum  Thank you so much.  發表於 14-7-16 15:04

回覆:Monstereasy 的帖子

分design architect 同 project architect.

GiGiMum  Thank you so much!  發表於 14-7-16 15:03

回覆 GiGiMum 的帖子

http://thehousenews.com/personal/%E6%85%8E%E5%85%A5%E5%BB%BA%E7%AF%89%E7%B3%BB/#.U8UwRTrykej.facebook

GiGiMum  Thank you so much!  發表於 14-7-18 13:44
fion6406    發表於 14-7-16 23:44
‹ 上一主題|下一主題