用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 係咪要用成人八達通呢?
樓主: Giant
go

係咪要用成人八達通呢? [複製鏈接]

醒目開學勳章

洋蔥頭媽咪 發表於 14-7-13 11:13
我仔之前足12歲都要買成人八達通頂一兩個月,待開學中學再填表申請用番學生八達通,冇理由12歲仲用小童票, ...
我當時諗住申請嘅,但佢話5駛。都6年前了,所以而家最好再問清楚一次。

maggie789 發表於 14-7-11 09:26
學生8達通都係小童價?我只知地鐵係,巴士係咪冇,計成人。
我囡囡依家用緊學生八達通臨時卡(學生八達通自申請日一個月后取),學生優惠只限乘達港鐵,但不包括去羅湖同埋落馬洲關口的優惠,即係坐巴士或者坐港鐵去羅湖同埋落馬洲關口,都要俾成人價。

回覆:Phoebenana 的帖子

學生八達通的收費是否=兒童八達通?

貢獻勳章

chy 發表於 14-7-13 23:26
學生八達通的收費是否=兒童八達通?
不等如!
兒童八達通 (未滿12歲) 乘搭交通工具係扣小童的半價收費, 好似港鐵及巴士.

學生八達通就特別D, 港鐵半價, 但因為巴士係無學生價, 所以扣成人收費.

申請學生八達通唔駛一定經學校攪, 只要12歲前自行到任何一個港鐵站取表填, 交比學校(小學或中學)蓋印, 自行交回港鐵站, 大約一個月後就可到港鐵站領取.

如果年滿12歲而在等待領取學生八達通期間需要乘坐港鐵, 可購買一張"臨時學生八達通", 以享港鐵半價優惠.

不過開學嗰個時段, 中學會一批批咁幫小朋友攪, 所以港鐵提供取卡嘅港鐵站會多好多, 以我仔為例, 佢6月自行申請, 就只有金鐘, 大圍, 兆康3個站可以選擇取卡.

回覆:PaPa 的帖子

回覆 penpen 的帖子

有 臨時學生八達通買???? 是否在各地鐵站買得到????  

我仔都是6月滿12, 我自己攪, 沒有學校蓋章都可以申請學生八達通. 如果中學用學生八達通作每天早上點名用的, 就要加個人相片.  否則無需加相.
現在有很多港鐵站都可以递交申請表.

回覆 treema101 的帖子

我果時交表去票務處時同佢講要學生個人臨時八達通

treema101 發表於 14-8-8 15:20
回覆 penpen 的帖子

有 臨時學生八達通買???? 是否在各地鐵站買得到????
要辦理了正式學生八達通的同學,有了收據才可購買臨時學生八達通。就算到九月開學時辦理的同學都要等到差不多九月尾才會收到正式的學生八達通,所以一般都要在開學時拿著辦理的收據往購買臨時學生八達通。

PaPa 發表於 14-7-11 23:49
回覆 goodenough 的帖子

如果要等學校,咁過咗12歲時,又未申請到學生八達通,是否要比大人車費? ...
可以叫小學幫你CHOP印, 你拿張學生八達通申請表去校務處.

我昨天去左港鐵站問學生八達通,職員說9月1日才有新表格,可能現在都8月了,她沒有派舊表格,叫我9月在中學申請,現在可用兒童八達通,職員說這個月不會捉得緊,如果捉到,可以解釋,所以我會等9月在中學一次過申請.

但若是年頭出生的小孩,在仍是小六生時都已經滿12歲了,是否要在小學交form搞?

回覆:Combo 的帖子

我覺得地鐵捉到都唔會罰,因為小童和學生飛是一樣錢的!反而巴士要比成人價lor

Haileyng 發表於 14-8-10 18:14
我覺得地鐵捉到都唔會罰,因為小童和學生飛是一樣錢的!反而巴士要比成人價lor

...
我好多時在巴士上聽到司機問學生幾歲多,可能認得穿著中學校服但俾小童价。

引用:Quote:原帖由+PaPa+於+14-07-11+發表回覆+g

原帖由 洋蔥頭媽咪 於 14-07-13 發表
我仔之前足12歲都要買成人八達通頂一兩個月,待開學中學再填表申請用番學生八達通,冇理由12歲仲用小童票, ...
同意。

我女小六畢業後足12歲,暑假出街照比成人車費。到9月開學後申請學生個人八達通,都10月先有得攞,期間佢都係比成人車費。

都係差左幾個月啫,我地應該教小朋友守規則,唔應該有僥倖心態諗住用一兩個月無所謂。

既然如此,為何不在小學便申請學生八達通?只是填張form,然後交給學校蓋印。
‹ 上一主題|下一主題