用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 點解要咁樣折磨家長同小朋友
樓主: 200yan
go

點解要咁樣折磨家長同小朋友 [複製鏈接]

今年很多錯配生入了香島, 要入英文班絕非易事

可參考這個, http://www.chsc.hk/ssp2013/sch_d ... _id=2&sch_id=17, 除中國語文, 中國歴史, 通識, 其他用英文課本

引用:銘基,+偱道,+有人銘基乙二入了,+所以不斷自

原帖由 PMAN0917 於 14-07-17 發表
銘基, 偱道, 有人銘基乙二入了, 所以不斷自責, 現在只寄望阿仔讀得開心
如果有人銘基乙2抽到,你填銘基乙1但派唔到,好明顯乙2派銘基的是band 1同學,只有band 1同學就算随機號碼幾差都會派先過band 2 同學。不過,我只係覺得副校長的處理方法好差,同學派得唔好就亂咁作理由缷膊。

goodenough 發表於 14-7-17 16:42
如果有人銘基乙2抽到,你填銘基乙1但派唔到,好明顯乙2派銘基的是band 1同學,只有band 1同學就算随機號碼 ...
不是這樣, 有一個同學成績同阿仔差不多, 只差落後阿仔數個名次乙一入了銘基, 所以推測甲三入了香島

其他人乙二也入了, 可想已知

回覆:PMAN0917 的帖子

明顯是甲三入了,因香島band1生甲部冷門選擇,不要太自責,也有些吾好彩的band1生入了b2,香也不太差!

引用:其他人乙二也入了,+可想已知

原帖由 PMAN0917 於 14-07-17 發表
其他人乙二也入了, 可想已知
所以我話你副校亂講來誤導d家長囉。而家係ek內,冇人再用校內名次來比較了,因為大家都知校內名次前唔等於banding 一定好過後的同學。只要是呈分試一兩分的差異,已經有十幾名到幾十名的差距,何況還要是三次呈分試的變化。

‹ 上一主題|下一主題