用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 點解要咁樣折磨家長同小朋友
樓主: 200yan
go

點解要咁樣折磨家長同小朋友

眼見全港有九成派到首三志願,我仔就係嗰一成
唔係,仲要派第十,心情簡直跌到落地獄底,
本應開開心心的進入人生另一諧段,但現在萬
般不願意的去註冊,簡直就是折磨
安慰的說話人人識講,真正失敗痛苦只有自己明白

200yan 發表於 14-7-10 19:48
, 整整一年多, 由自行考完唔知結果, 到統一派位選校唔知自己band, 到統一派位結果有除機no. 影响 ...
special experience to both you and your kid!

your kid would become very strong and tough!

我想問王家爸爸有什麼值得你開心笑到四萬咁口??
人地已經咁傷心, 你重係正常人嗎。。。??

200yan  請加油 )))   

回覆:點解要咁樣折磨家長同小朋友

做媽媽要撐住呀!真係冇消息就試下年插班,可能啱讀呢!努力!加油!

身同感受,阿女派左入一間B3學校,4周圍叩門都撲空,都唔知仲要折騰幾耐

王家爸爸    發表於 14-7-14 09:56

加油!雖然升中好折磨同令人氣餒,但媽媽一定要保持樂觀!有妳地的支持,小朋友一定會變得更堅強!加油!

加油!雖然升中好折磨同令人氣餒,但媽媽一定要保持樂觀!有妳地的支持,小朋友一定會變得更堅強!加油!

like_travel    發表於 14-7-13 20:53

醒目開學勳章

回覆:LULU330 的帖子

醒目開學勳章

引用:200yan++請加油+)))+++

引用:Quote:Woomingling+發表於+14-7-10+20:52+

原帖由 goodboy1 於 14-07-10 發表
相信大人和小朋友同樣大壓力 , 眼見九成學生都可獲派首三志願 , 自己卻仍要四處叩門 , 與時間競賽, 真的很 ...
頭三志願您唔知係咩啫 ! 學校通常叫學生不要進取

引用:Quote:原帖由+goodboy1+於+14-07-10+發表相

原帖由 like_travel 於 14-07-13 發表
頭三志願您唔知係咩啫 ! 學校通常叫學生不要進取
是呀,好似我同事仔,b2頭,第二志願已叫佢揀b3頭中學,結果咪又係撲學校

chun媽 發表於 14-7-13 20:19
是呀,好似我同事仔,b2頭,第二志願已叫佢揀b3頭中學,結果咪又係撲學校

...
所以老師的指引要加以思考。當年我囡老師叫我地不要進取,我地都無理會,但必須要精楚自己成績排位先好咁博。

天使麵  同意!  發表於 14-7-15 01:34

回覆:goodboy1 的帖子

去年真的很惨,從未經歷過的壓力,所派學校自己同仔都接受吾到,吾同派二,三志願往上叩門,心理壓力大到食吾到野訓吾到教,百般滋味在心頭呀!

引用:眼見全港有九成派到首三志願,我仔就係嗰一

原帖由 mllau 於 14-07-11 發表
本應開開心心的進 ...
加油呀,叩左多少間?很快有好消息呀!

回覆:cheukmanlai 的帖子

明天deadline?因後天要考HKAT

我有另一同事的女更慘,派去沒有填表的中中!
幸好,好好快叩門成功

200yan 發表於 14-7-10 19:48
, 整整一年多, 由自行考完唔知結果, 到統一派位選校唔知自己band, 到統一派位結果有除機no. 影响 ...
加油

mllau 發表於 14-7-11 11:05
本應開開心心的進 ...
叩門真係痛苦,請加油