用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 張祝珊適合邊類小朋友讀?
樓主: patpat234
go

張祝珊適合邊類小朋友讀? [複製鏈接]

反而我覺得依家啲細路無咩責任感,好多機會,好多資源,不懂珍惜,參加了活動卻缺席。實在得來太易,要經常提點孩子注意這㸃!

回覆:patpat234 的帖子

中基幾好,我喜歡那裡的老師,小朋友都很有禮貌,不知為何你朋友會這樣講?

patpat234 發表於 14-7-16 22:52
我仔參觀過中基好中意

但好多人都話中基喲學生太古惑

張記,真係未必適合你仔仔,努力了咁多年令佢有依家的成績,真係不應該升了間1a中學而打沉了佢。

我都有聽中基講座,真是好多活動同興趣班,亦較著重科學,所以不少男仔都會喜歡,男仔又通常活潑好動些,而選張記的通常都真是好讀書,所以相比看來就可能話中基學生古惑,事實應該唔係。

選中學,通常都是考慮公開試成績、位置師資課外活動等,亦可能會考慮間學校有沒有精英班,如婦女會有精英班(有家長喜歡,有家長不喜歡-如我),會不會普通話教中文(中基就是普教中)。

都係今年升小六,仲有時間收集資料。出年派位應該更得心應手,希望你最後找到間適合你仔仔的學校!

引用:我聽講張祝珊是死讀書的。競爭很大!

原帖由 GiGiMum 於 14-07-10 發表
我聽講張祝珊是死讀書的。競爭很大!
係,無咩課外活動。

引用:Quote:原帖由+patpat234+於+14-07-10+發表

原帖由 SOMAN2603 於 14-07-16 發表
如果呈分考20-30,不太適合張祝珊,一定讀得好辛苦,係死讀書學校
Me too.我當年成續是下游,讀得好辛苦。

Band 1A, 2 got 6*5++ in 2014

sin 發表於 14-7-18 19:57
中基幾好,我喜歡那裡的老師,小朋友都很有禮貌,不知為何你朋友會這樣講?

...
可能係因為以前有部份同學係派位入掛..........

我都參觀過學校,亦感覺好舒服.最緊要係可以行路返學

mamee 發表於 14-7-18 20:04
張記,真係未必適合你仔仔,努力了咁多年令佢有依家的成績,真係不應該升了間1a中學而打沉了佢。

我都有 ...
初初我仔唔中意中基,因為佢地課室個窗對面就係中基課室個窗, 佢都講個D同學唔乖,會掉野出窗

CircleOne 發表於 14-7-18 19:56
反而我覺得依家啲細路無咩責任感,好多機會,好多資源,不懂珍惜,參加了活動卻缺席。實在得來太易,要經常 ...
我見到身邊好多呢類小朋友

SKB 發表於 14-7-18 20:53
[quote]原帖由 GiGiMum 於 14-07-10 發表
我聽講張祝珊是死讀書的。競爭很大!SKB 發表於 14-7-18 20:53
係,無咩課外活動。

經過左阮校長到而家區校長,個風氣唔同左。唔可以用梁校長年代的思維去睇。至於對上一位話”競爭很大“,我就唔係好明爭咩? 每個人的目標唔一樣, 如你著眼係DSE,咁你要爭的係街外面所有的學生。

當年會考加AL,就真係爭,但係入唔返CCSC都唔係咩問題, 出到去都會有學校收,而且好多都係好學校。至於”死讀書“ 就睇下你真係有冇能力同興趣, 我雖然當年都係中下游,都好辛苦,但係一分耕耘一分收獲。入面練到的專注力,思考能力,同埋長期同一班高水準同學交流, 6年會見到好大分別。

回覆 patpat234 的帖子

行那一條路上?我試過由炮台山地鉄出,然後行上去,好遠。如去天后搭小巴,又怕失車。

引用:Quote:原帖由+Ballack2012+於+14-07-10+發

原帖由 patpat234 於 14-07-10 發表
我都覺得係,但老師話出年位多,要搏唔難,今年學校有4個升張記,5個庇利羅氏
早2個星期六,係梁李秀娯小學有個升中巡禮,唔知你有沒參加,因好多小學都有參加,當時我問左張記收生,上年5班,每班30人,即係150人,其他B1中學,例如聖馬可,bps,中婦,開4班,每班35-38人,其實都係同開5班嘅張記參不多。但我有專登問張記個副校長,佢地好多課外活動。

回覆 happylogin 的帖子

張祝珊今年不是開5班嗎?

引用:回覆+happylogin+的帖子 張祝珊今年不是開

原帖由 heiB 於 14-12-02 發表

張祝珊今年不是開5班嗎?
係,我寫錯字,我想寫下年,寫左做上年。

曾經由炮台山地鉄站行去張祝珊,小朋友話遠,其實條路真係好不方便,好天晒,落雨又怕行那條鈄路危險,搭巴士上學校方便嗎?我見班次不是太密。

heiB 發表於 14-12-3 09:52

曾經由炮台山地鉄站行去張祝珊,小朋友話遠,其實條路真係好不方便,好天晒,落雨 ...
砲台山站出行去學校或天后站坐小巴到學校。小巴班次非常密。

地鐵站上電梯或樓梯, 行多10分鐘, 唔算好辛苦, 雲景道黎講,佢已經算山腳。大大話話二三千人日日行, 唔見得有幾危險, 我同內子都行左5年, 冇咩唔妥, 以前未有黑雨警示,試過一次真係大雨到行唔到,自從嗰次之後有左黑雨停課,就冇發生過呢D事。

東區早上返學時間有車直達學校門口, 放學行落炮台山地鐵站約10~15分鐘

mamee 發表於 14-7-18 20:04

我都有 ...
家唔唔洗諗....

開學時學校邀請左幾個升讀唔同中學嘅畢業生返來介紹自己讀緊果間中學
張記中一要讀中三中文,我聽到都驚,仔小六都唔知有冇小五程度中文,佢D中文理解實在太差...
‹ 上一主題|下一主題