用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 新手求教 91 校網
樓主: Hoho_baby
go

新手求教 91 校網

唔好以為自行用15分可入D 無咁熱門既91網學校咁易, 今年有人自行15分, 沙循同崇真都入唔到.

引用:Quote:py84ko+發表於+14-7-11+12:59+咁即係

原帖由 dorothywing 於 14-07-11 發表
心目中有冇二線又唔差的學校?甘心入,又入到就是了。只要適合小朋友啫!再諗下母校是否真的不適合,不適合 ...
我心中二線首選未去参觀過,所以等埋9月佢開放日或簡介會才决定,之前我所講二線小學大部份已經参觀過及簡介會,論教學,老師,學生,校長質素及校虱,不會比一線小學差,相信我小朋友用15自行派位入到, 我可以去還神!

py84ko 發表於 14-7-11 12:52
20分都要抽,咁我不如用15分揀二線又唔差嘅學校!如果88區有張煌偉,張煊昌,冼次雲,91區有崇真,沙循,田 ...
88網既話可以試下20分去抽母校,唔得先統一派位排呢三間第一或第二志願都得,純綷以分數而論,如果你覺得母校唔適合自己小朋友就唔好再諗抽母校,疊埋心水揀間合適既仲好
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

喜樂果子 發表於 14-7-11 14:44
20分無宗教一定比20分有宗教既學校大機會, 你同少好多人爭啦, 15分去選91網既二線小學??  我可以答你係無既 ...
唔少20分無宗教好難抽架,91既一胡同88既沙官有20分都難過20分報一線尾二線頭有宗教既學校,15分可以試下保良局既,不過呢幾年出生率高都係難,平常心

lauwingtai    發表於 14-7-11 16:58
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:Quote:喜樂果子+發表於+14-7-11+14:44+20分

原帖由 MASAYA 於 14-07-11 發表
唔少20分無宗教好難抽架,91既一胡同88既沙官有20分都難過20分報一線尾二線頭有宗教既學校,15分可以試下保 ...
咁沙胡呢?15分都係博下!

py84ko 發表於 14-7-11 20:58
咁沙胡呢?15分都係博下!
15分要穩入只有收唔足生個d, 其它都係搏下 (如果20分要抽冇得搏添), 不過收唔足生個d其實統一派位做保險線都得, 唔駛急
沙胡應該15分有得抽, 大抽獎第一志願收唔晒

引用:Quote:py84ko+發表於+14-7-11+20:58+咁沙胡

15分要穩入只有收唔足生個d, 其它都係搏下 (如果20分要抽冇得搏添), 不過收唔足生個d其實統一派位做保險線 ...
你咁講,咁即係沙胡有人擺第二都博到喎。
但嚟緊呢年唔知得唔得,因為多咗好多小朋友。
我有朋友特登搬入91網,就係話校網好

醒目開學勳章

引用:Quote:py84ko+發表於+14-7-11+20:58+咁沙胡

15分要穩入只有收唔足生個d, 其它都係搏下 (如果20分要抽冇得搏添), 不過收唔足生個d其實統一派位做保險線 ...
今年沙胡乙一已收唔晒,放二是冇希望

回覆 ckh311 的帖子

沙胡自行15分你只可以話有機會抽到, 近呢兩三年, 如果你放第一志願抽, 係好大機會入, 上年有人放第二都入到, 係因為有5班小一, 但係今年已回復4班小一, 有人自行都抽唔到, 大抽獎第一志願都抽唔到, 另外沙胡係好多世襲和畢業生, 近呢幾年好多人15分第一輪都未必入

ckh311 發表於 14-7-12 10:06
你咁講,咁即係沙胡有人擺第二都博到喎。
但嚟緊呢年唔知得唔得,因為多咗好多小朋友。
我有朋友特登搬入91 ...
乙二冇機會,我意思係乙一收唔晒,唔係收唔足

回覆:2隻臭豬 的帖子

Thank you

回覆:MASAYA 的帖子

Thank you

lauwingtai 發表於 14-7-10 18:33
唔係傳聞, 有幾間20分冇份抽, 25分都有人落空, 包括31網有一間、35網一間、41網三間。 ...
請問資料來源, 我想查埋其他校區20分都無得抽的學校....

88區跨區抽沙胡(15分)有無機會呢?最多兩條1,都無知有無叩門機會。。。
聽人講沙胡會揀附近幾間幼稚園的小朋友?

我都好有興趣知道邊d小學自行25分都要抽,特別係提到嘅St Mary、LS、MCS呢d齋校...所言屬實的話,又真係幾嚇死人...但講真,我就幾懷疑...

引用:我都好有興趣知道邊d小學自行25分都要抽,

蝦米豬 發表於 14-7-12 18:16
請問資料來源, 我想查埋其他校區20分都無得抽的學校....

可以揾 MI6, CIA, FBI or CSI 攞資料。

引用:Quote:原帖由+MASAYA+於+14-07-11+發表15分

原帖由 lingchi 於 14-07-12 發表
今年沙胡乙一已收唔晒,放二是冇希望
我朋友同幾個同學就是選沙胡第一,全部入唔到,我朋友去左信義,其他去田小~

引用:Quote:py84ko+發表於+14-7-11+12:52+20分都

88網既話可以試下20分去抽母校,唔得先統一派位排呢三間第一或第二志願都得,純綷以分數而論,如果你覺得母 ...
今日我小朋友幼稚園家長日,經過老師了解自己小朋友在學生活及學習態度情况,我更加唔想因為我有20分抽88區母校,因為這校傳統教學,重視精英,雖然校長係好好,但教學理念跟我有出入,真的唔啱我自己小朋友,入讀到都會讀得好吃力!

所以我要物色一間啱我仔入讀嘅學校,可以令佢對學校有歸屬感,喜歡返學,喜歡學習!