用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 新手求教 91 校網
go

新手求教 91 校網 [複製鏈接]

請問如果20分, 揀沙呂或一呂自行機會有幾多左右? 另外睇極都睇唔明,4寶係乜? 新手媽媽, 仔仔黎緊K2 想做定功課, 感激不盡!!

14    0    0    0

引用:請問如果20分,+揀沙呂或一呂自行機會有幾

原帖由 Hoho_baby 於 14-07-09 發表
請問如果20分, 揀沙呂或一呂自行機會有幾多左右? 另外睇極都睇唔明,4寶係乜? 新手媽媽, 仔仔黎緊K2 想 ...
兩間有宗教分,20分機會唔大,又多世襲生, 25分會穩陣啲。
至於四寶分別是聖華,禾軬信義,龍崗黃耀南及彿教慈航。

引用:Quote:原帖由+Hoho_baby+於+14-07-09+發表

原帖由 py84ko 於 14-07-09 發表
兩間有宗教分,20分機會唔大,又多世襲生, 25分會穩陣啲。
至於四寶分別是聖華,禾軬信義,龍崗黃耀南及彿 ...
謝謝你解答!! 明晒!! 因為我地係基督教, 仔仔係首名子女, 仲有個細妹lung 住, 呢區全部男女校又多基督教學校所以希望試下。 不過如果20分都機會唔大就要搵定私校做後備啦! 另外想問下沙呂同一呂兩間分別主要係邊度呢? 邊間hit d?

20分可試梁鉅鏐

20分自行入沙循機會大.
一呂教傳統校社細, 沙呂活動教學及校舍大.

yukiehaha 發表於 14-7-9 23:34
20分可試梁鉅鏐
Too much homework......

引用:20分自行入沙循機會大.一呂教傳統校社細,+

原帖由 aromayeung 於 14-07-10 發表
20分自行入沙循機會大.
一呂教傳統校社細, 沙呂活動教學及校舍大.
嘩謝謝你!! 其實2間我都心儀呀!! 不過聽你咁講我都有多 d concept!!

chilokma  i mean 一呂係活動教學  發表於 14-7-31 18:00
chilokma  一呂好似活動教學好  發表於 14-7-31 17:59

回覆:新手求教 91 校網

其實兩間呂明才都好熱門,好多人爭,如果基督教,沙循,崇真可以考慮,另外梁鉅鏐真係勁多功課,今日梁有小一簡介會,我有報都冇去到。

回覆:新手求教 91 校網

我自己小朋友也今年9月升K3, 也要選小學,我本身住89區,我小朋友自行也有20分在88區某一間好熱門母校小學(沒有宗教分),但我聽完這校簡介會,又有幾個朋友嘅仔女讀緊,覺得自己小朋友唔適合這學校,20分也要抽,加上但又見今年小一派位派得好差,我都唔知用20分抽自己母校,定用15分抽二線又唔差嘅小學!

我也有報直資及私小,而我小朋友資質,未必有這些學校收!所以都睇啲91區小學資料!

引用:我自己小朋友也今年9月升K3,+也要選小學,

引用:我自己小朋友也今年9月升K3,+也要選小學,

88大熱無宗教,小囡有20分自行也抽不到,除小囡外,也有20分嘅小朋友也抽不到(曾然也有人抽中)你可參考下

其實呢幾年有20分在手,對一D大熱的學校,抽中機會都是50/50

引用:88大熱無宗教,小囡有20分自行也抽不到,除

引用:其實呢幾年有20分在手,對一D大熱的學校,

mrkokubo 發表於 14-7-10 18:16
江湖傳聞,有間九龍區有宗教背境的小學,20分都無份抽。

不知真假。
唔係傳聞, 有幾間20分冇份抽, 25分都有人落空, 包括31網有一間、35網一間、41網三間。

引用:Quote:原帖由+py84ko+於+14-07-10+發表我自

原帖由 mrkokubo 於 14-07-10 發表
你88網係咪講勁金你無中教分只有校友分?得確好難揀
間學校冇宗教架!

引用:88大熱無宗教,小囡有20分自行也抽不到,除

原帖由 larrysmama 於 14-07-10 發表
88大熱無宗教,小囡有20分自行也抽不到,除小囡外,也有20分嘅小朋友也抽不到(曾然也有人抽中)你可參考下 ...
咁你女最後派去到邊間?

引用:Quote:原帖由+larrysmama+於+14-07-10+發表

引用:Quote:原帖由+py84ko+於+14-07-10+發表咁你

原帖由 mrkokubo 於 14-07-10 發表
梗係報88區
咁如果一胡(15分)同迦密(20分)又應該點選呢?

‹ 上一主題|下一主題