用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 派位真相? (謎底在#201)
樓主: khmama
go

派位真相? (謎底在#201)   [複製鏈接]

其實太多組合,真有機會band 1 銀禧 同聖家流到 band 2生入..

opclk  基本上無可能成立...  發表於 14-7-10 16:07

cchan2002 發表於 14-7-10 09:11
我之前睇過光碟兩次,都係講由第一組別細隨機編號學生第一志願process , 如落空,到下一個number 學生第一 ...

....

那男同學自行無選銀禧, 甲部就唔知, 但知佢話第2志願入銀禧

再睇一次派位辦法,
http://www.edb.gov.hk/attachment ... Sch_TC_2014_web.pdf

band 1生派完, 先到band 2生. 即是, 如確定係band 1, 保險線唔應該set得太早?

在處理乙部學生所屬學校網的學校選擇時,電腦會先按照學校網第一派位組別
學生的選校意願次序派位,如學生的所有學校選擇經審閱後仍未獲分配學位,
電腦會從網內剩餘的學位中,為他們分配一個學位。

王家爸爸    發表於 14-7-10 15:20

siujanjan 發表於 14-7-10 15:19
再睇一次派位辦法,
http://www.edb.gov.hk/attachment ... Sch_TC_2014_web.pdf
保險線Set得太早
是很多band one學生做的最大錯誤。

Yanamami  俾老師嚇嘛~~~  發表於 14-7-10 15:23

回覆 王家爸爸 的帖子

同意,我校已有幾個band1生去了band2, 見到佢地要叩門, 慘!

王家爸爸 發表於 14-7-10 15:22
保險線Set得太早
整個派位嘅黑洞, 在於唔知學生標準化同調整後的banding

電腦首先將學生在小五下學期及小六上、下學期的校內成績標準化,再以學校
二○一○及二○一二年「中一入學前香港學科測驗」抽樣成績的平均成績調整
學生的校內成績。

ha8mo  經蟲洞回到過去,重新填表  發表於 14-7-10 19:08
王家爸爸  黑洞 形容得很好   發表於 14-7-10 15:30

引用:Quote:cchan2002+發表於+14-7-10+09:11+我

原帖由 sour-lemon 於 14-07-10 發表
咁即是同區band 2 生, 如全部簡band 2 中學, 最衰都係派band 2 尾, 唔會派到 band 3 學校, 對不對? ...
如果band 1 位足夠,或剩下band 1 加 band 2 學生人數少於區內band 2 學額,呢個只係apply 係同區即乙部,如區band 1 生和有疑問band 2 生在全港都為band 1 ,那在甲部真的會出現佢抽到你抽唔倒嘅情形!!

會不會銀禧和聖家派完band1後有位讓band2生入,而兩位同學的小學band1名額因全港升中人數減少和pre s1 差導致band1學額大減而不自知

引用:Quote:siujanjan+發表於+14-7-10+15:19+再

原帖由 王家爸爸 於 14-07-10 發表
保險線Set得太早
所以,我決定我個女填自行,好大機會只會填一間!

冒險嗎??

austism 發表於 14-7-10 15:48

冒險嗎??

[Delete] Duplicated

austism 發表於 14-7-10 15:48

冒險嗎??
點解只填一間?

引用:Quote:ffaye+發表於+14-7-10+09:37+其實我

原帖由 goodenough 於 14-07-10 發表
我想問這名學生去叩門時他怎樣知道那間學校其實收唔夠生?他是否清楚怎樣為之夠,怎樣為之不夠? ...
因為間學校要殺一班。

王家爸爸 發表於 14-7-10 15:52
點解只填一間?
估....得一間中意....乙1係直屬中學~~

siujanjan 發表於 14-7-10 15:27
整個派位嘅黑洞, 在於唔知學生標準化同調整後的banding

電腦首先將學生在小五下學期及小六上、下 ...

正苦用標簽效應理由來拒絕提供banding資料

siujanjan 發表於 14-7-10 15:27

電腦首先將學生在小五下學期及小六上、下 ...

成績標準化呢樣野真係玩死人, 學校無可能攤開哂所有學生成績計俾你家長睇, 一般做法都係分數按比例再排名次, 我仔正常排名係Band1, 但按教局標準化後跌左十名變左Band2,  真係...唉.   我覺得升中呢個遊戲真係太深奧, 唔識玩

引用:會不會銀禧和聖家派完band1後有位讓band2生

原帖由 jaci 於 14-07-10 發表
會不會銀禧和聖家派完band1後有位讓band2生入,而兩位同學的小學band1名額因全港升中人數減少和pre s1 差導 ...
其實只要揾到一位聖家小學b2生抽唔返入聖家中學,就可以証明opclk唔係以band2生抽入乙五聖家,而如果opclk唔係band2生,咁另一位都唔係band2生,因為opclk乙三入唔到銀禧,冇理由band2生乙二入到銀禧。抽到乙二銀禧呢位,自行、甲一、乙一都係黃笏南,但自行同甲部冇揀銀禧。

回覆:派位真相

KL3有可能是這情況嗎?

A同學,估自己是band2a, 實際上今年是band1,號碼靚,乙一或更後也抽到銀禧。
=> 結論:低估了band
(如果WFN被小學老師大力sell, 可能變得中奬機會低, band1 都抽不到,反而*誤*以為band2的抽中 )

B同學,肯定是band1a, 自行,甲部,號碼差,乙—選了機會率低的,例如LS(得l7個位),乙二才抽到WFN

因為聽到大多人無論band1/2都選wfn 在頭三志願

引用:Quote:siujanjan+發表於+14-7-10+15:27+整

原帖由 yekat169 於 14-07-10 發表
成績標準化呢樣野真係玩死人, 學校無可能攤開哂所有學生成績計俾你家長睇, 一般做法都係分數按比例再排名 ...
校內排名的科目和比例,跟呈分的不同…例如PE,普通話不計算,所以考好呈分的科目很重要。自己考到的分數仲要跟標準分量化,高分的最好拋離人地多D…低分的又不能離開majority 太遠,仲有個師兄姐留下的pre S1配對分數,最後才找到自己band ,但這永遠是秘密檔案!

林嬌嬌 發表於 14-7-10 18:50
校內排名的科目和比例,跟呈分的不同…例如PE,普通話不計算,所以考好呈分的科目很重要。自己考到的分數仲 ...
我明白, 不過家長從來唔知自己小朋友咩Banding點叫人跟進?  Anyway, 我仔都入到英中, 唔使再玩升中呢d咁既遊戲
‹ 上一主題|下一主題