用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 派位真相? (謎底在#201)
樓主: khmama
go

派位真相? (謎底在#201)   [複製鏈接]

回覆 奥脫福 的帖子

天知道 ~

引用:Quote:原帖由+khmama+於+14-07-10+發表都會

原帖由 siujanjan 於 14-07-10 發表
派晒band1生,跟佢隨機號碼,會睇晒佢選校表嘅選擇?一冇位,比二佢。到下一個band1 生,又係咁?一冇位, ...
我之前睇過光碟兩次,都係講由第一組別細隨機編號學生第一志願process , 如落空,到下一個number 學生第一志願,完左所有band 內學生,如loop 一次,已派位者skip去下一個,直到30志願完哂,都落空就等所有band 鄀完哂,再派俾你。 所以同區同band 不可能你揀第三入,我揀第二唔入

jumpy  解釋完全正確  發表於 14-7-10 11:05

引用:Quote:原帖由+silvia_ng+於+14-07-10+發表

原帖由 khmama 於 14-07-10 發表
選校表顯示學生所屬校網係KL3, 是否等同抽獎校網?
係呀,而且填寫時,每個校網都有不同學校可供選擇,借位學校又會不同呢。

只有靠自己囉,  自行派位上好學校

回覆:khmama 的帖子

支持樓主

khmama 發表於 14-7-10 08:44
教局嘅光碟,係講派晒band1第一志願,跟住band1第二志願,如此類推。定係派band1最細number,派完輪到band1 ...

http://www.edb.gov.hk/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/index.html

Click 入 "一般資料" 內 "統一派位" 有詳細解釋.

可能D人外闖多,入了其他区更叻D,加上除了wfn仲有2間很受欢迎的学校!
D叻人突然少咗人揀wfn,而果个人隨機好前...

但如果果2个b1选wfn首名志願入5到,俾b1生选笫二志願入咗,
真的神奇!
我都想知点解?
……有否改了住址,跨網派位?

引用:+本帖最後由+khmama+於+14-7-9+22:55+編輯+

原帖由 khmama 於 14-07-09 發表

剛剛看過一位band1A家長email比我既派位證同統一排位表, 家長 ...
其實我覺得今年個抽籤同往年唔同,有問題都未定。

同你呢單無直接關係,有學生派到嗰間自己根本無揀,走去叩門時發現自己有揀嗰間學校其實收唔夠生。

有無可能因為今年少左升中生,為左平衡每間學校個收生率,變左揀左既學校有位都唔派俾你,而派間你無揀既去做平衡?可能改過個program有bugs....?不過都有可能教署一早揀定cut班既學校 ,有d學校就算有學生揀,明明有位都夾硬要派第二間俾你?

Yanamami  禁得人惊?!  發表於 14-7-10 11:17

呢個派位制度有問題, 去年正正發生在囡囡身上, 百思不得其解, 周圍問人都無人可以解釋到為何出現這結果
支持尋找真相

回覆:派位真相

信唔信有地下渠道?有時總理的安排校長要比面…黃芴南前面有d嘢架!

回覆:派位真相

Khmama,支持你尋求真相,造福人民。

opclk 發表於 14-7-10 09:12
依個派位制度,真係痴膠花.....
個派位制度差,制度的落實執行可能更差。

cchan2002 發表於 14-7-10 09:11
我之前睇過光碟兩次,都係講由第一組別細隨機編號學生第一志願process , 如落空,到下一個number 學生第一 ...
派位制度是這樣的,但制度的執行不太透明,所以你不知道執行是否有錯誤。

引用:回覆+khmama+的帖子 如要相我可傳給您,因

原帖由 opclk 於 14-07-10 發表
回覆 khmama 的帖子

如要相我可傳給您,因學校老師要求,
求金田一幫你解開嗰謎啦,我都諗唔到會咁

opclk  未恭喜您中WFN...恭喜恭喜!  發表於 14-7-10 13:37
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

STee 發表於 14-7-10 10:06
信唔信有地下渠道?有時總理的安排校長要比面…黃芴南前面有d嘢架!

如是靠人事, 自行已入, 不需要等派位.

引用:+本帖最後由+opclk+於+14-7-10+08:58+編輯+

原帖由 opclk 於 14-07-10 發表

回覆 khmama 的帖子
嗰位b1A家長所揀嘅兩間自行都係top school. 呢幾日正四出叩門,希望佢可以如願入番1A校,實在不想再打攪佢。另有家長pm我,也是band1生但乙二入黃笏南,現正查詢多些資料。

opclk  OIC  發表於 14-7-10 13:36

引用:Quote:原帖由+opclk+於+14-07-10+發表本帖

原帖由 khmama 於 14-07-10 發表
嗰位b1A家長所揀嘅兩間自行都係top school. 呢幾日正四出叩門,希望佢可以如願入番1A校,實在不想再打攪佢 ...
辛苦你

band1家長,抽唔到?  可能老師估錯Banding.

whywhite22  有可能  發表於 14-7-10 13:58

Gracemama 發表於 14-7-10 12:46
band1家長,抽唔到?  可能老師估錯Banding.
估,同真正banding有別?冇方法確定學生banding
‹ 上一主題|下一主題