用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問西貢將軍澳區,有那幾間小學效為出名? ...
樓主: Tracycss
go

請問西貢將軍澳區,有那幾間小學效為出名? [複製鏈接]

回覆:Tracycss 的帖子

咁陳耀星呢?

引用:Quote:原帖由+lai_tat+於+14-09-04+發表唔

原帖由 leannajeremy 於 14-09-04 發表
好抱歉,我只聽過佢既小一新生適應日既豪邁誇張演講,全程兩小時就不斷誇讚在校有得獎的同學及sen同學仔又 ...
完全同意!前年選校時,聽過小一講座,感覺和你完全一樣,最後都無揀呢間!

lai_tat 發表於 14-9-5 11:09
想問問各位, 對於田家炳有咩意見呢???

小女嚟緊揀自行喇, 唔想同人哋爭top 5, 唔想搏, 所以想自行就揀田家 ...
講到"谷", 田小不會太谷及太深(我有睇過將天小一的主科課本), 將天真係比較深 及  教得快.如果小朋友係讀私立幼稚園或是學校課程比較深, 應該可以應付. 不過都係要睇小朋友的底子.

我個人覺得, 家長必須了解學校的教學方式及理念. 尤其係校長, 因為校長係帶領整所學校,
亦要了解自己小朋友的能力及性格.

如果小朋友喜歡此校, 他每天必定會很想早些到學校, 亦會有很多話題/事情會告訴父母知道.

我們去年選擇前, 附近所有學校的開會日, 都會盡量帶同小朋友去參觀.
讓他自己感受學校的環境, 自己也接觸校長, 老師, 學生及校工態度, 我亦直接找校長/老師問問題.

如果自己小朋友有學習問題, 亦會請教學校老師.

正如很多以往有經驗的家長表示, 沒有最好的學校, 只有合適的學校.

加油.

引用:咁陳耀星呢? +

原帖由 mybryan 於 14-09-06 發表
咁陳耀星呢?
我真心覺得呢間學校幾好,老師好友善,有愛心,課程均衡,好重視家校溝通。

回覆 PandaVV 的帖子

agree

cowboybaby 發表於 14-9-5 20:54
有無讀梗黃永樹和將天家長呀?好想知邊間學校老師有愛心d, thx
cowboybaby,

你好!

最近較忙冇上BK ,我已經係黃永做左九年家長,兩個女都已畢業而細仔讀緊二年級,三個小朋友係學校生活得好開心,除讀書以外學校舉辦不少活動比學生參加,令到不同類型既學生都可以發展所長,係我親眼見到既。我覺得黃永樹小學由上至下都係會教好學生的好老師。

如果你想再多少少了解可以PM我,再同你傾!

cherry_yu 發表於 14-9-4 12:21
回覆 leannajeremy 的帖子

我都想知, 因為好多年前校長教過我, 係我老師, 個時我覺得佢幾好,好有心教學生
如果佢冇變既話, 真係唔係其他人所講既咁差, 個時佢同學生打成一片, 有時會好惡, 但有時非常好,所以都想知佢依傢既佢係點

引用:Quote:cherry_yu+發表於+14-9-4+12:21+回覆

原帖由 cherry_yu 於 14-09-23 發表
如果佢冇變既話, 真係唔係其他人所講既咁差, 個時佢同學生打成一片, 有時會好惡, 但有時非常好,所以都想知 ...
cherry_yu,

我成日都見到校長,作為家長既我一d都唔覺得校長唔睬我!

elaineho73 發表於 14-9-23 12:55
cherry_yu,

我成日都見到校長,作為家長既我一d都唔覺得校長唔睬我!

去完簡介會, 校長俾我既第一個感覺都係講野唔係太客氣, 好直, 不過就有D不拘小節既feel

反而比較俾唔到信心我既係佢地個英文科主任....開放日個日佢同d小朋友玩遊戲...D英文都非常港式.....真係扣左唔少分...

前面有人講呢間比較多新移民, 我都有呢個感覺, 去簡介會同交表時都見唔少.....會唔會係因為無宗教分所以多D呢?

回覆:Ivan_s 的帖子

Ivan's ,

其實只係一場簡介會真係可以知道一個人係點?

另外,學校由小一至小三都係用幼聯故事書與學校稱自編教材黎教小朋友,如果對呢個課程有了解既人,都知道比起用書本教授更加貼近外國教法,而且教育局一直有指引小學邊個階段要學乜,所以唔使太過擔心。

而家津貼學校收生既機制,收到不同種族既學生間間津貼學校都同等待遇,學校冇得say no.

如果真係想知多d 可以pm 我。

‹ 上一主題|下一主題