用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問西貢將軍澳區,有那幾間小學效為出名? ...
樓主: Tracycss
go

請問西貢將軍澳區,有那幾間小學效為出名?

AgapePa 發表於 14-7-17 11:55
不會毎間都支援SEN, 不同學校有不同資源分配,  建意你去樂善堂劉德

[size=15.199999809265137px]將軍澳天主教小學都有收到身體弱能的小朋友為學生(她都是SEN的一種).
[size=15.199999809265137px] 她的身體有缺憾, 但已在此校讀高小.

PandaVV 發表於 14-7-17 13:01
其實, 有好多人都唔了解SEN, 只要一聽到係SEN, 就叫人家去特殊學校.SEN的分類及學習力能都有很多種類別.   ...
身體上的SEN, 只要學校設備配合到, 問題不大, 沒有多少人會介意.

對於心理上的SEN, 係阿女間幼稚園巳經見識過.  除了學校的支援, 對其他小朋友都有影響.
尤其"情緒及行為問題"的, 一個都嫌多. 幸好那個不是同級同班, 否則我會轉校走.
在聖誕表演上, 他的媽媽要全程夾住個小朋友唱歌, 一放手就發狂走和推倒物件,
雖然我同情她, 亦希望他轉去特殊學校.

另有一個疑似自閉的同班, 不懂説話唱歌, 但對其他人無乜影響.

引用:Quote:PandaVV+發表於+14-7-17+13:01+其實,

原帖由 AgapePa 於 14-07-17 發表
身體上的SEN, 只要學校設備配合到, 問題不大, 沒有多少人會介意.

對於心理上的SEN, 係阿女間幼稚園巳經見 ...
我有朋友小孩子自閉症,佢好希望入特殊,現在報密集訓練,如果追到進度,會入兼收位幼稚園。好彩早發現而且父母都接受又正視,一早排位,排都要起碼年半。如果父母唔理照入普通學校,結局辛苦小朋友,根本學唔到,吸收唔到,何必呢。

BOSKERMA 發表於 14-7-12 15:32
點解黃永樹重係tko4大熱門嘅??? 我情願揀東華三院, 梁潔華, 將天, 黃永樹係一間虛有其表嘅學校

...
何以咁講呢?...THX~

引用:Quote:BOSKERMA+發表於+14-7-12+15:32+點解

原帖由 meilo 於 14-09-02 發表
何以咁講呢?...THX~
其實任何人有聽過黃永樹校長嘅偉論,都會對呢間學校卻步。我自己係過來人,第一志願入左以為係好嘢……點知!唉………

leannajeremy 發表於 14-9-3 21:42
其實任何人有聽過黃永樹校長嘅偉論,都會對呢間學校卻步。我自己係過來人,第一志願入左以為係好嘢……點知 ...
現在小朋友在此校讀緊嗎? 有什麼問題? 方便的話, 可否PM?

謝謝.

leannajeremy 發表於 14-9-3 21:42
其實任何人有聽過黃永樹校長嘅偉論,都會對呢間學校卻步。我自己係過來人,第一志願入左以為係好嘢……點知 ...
唔好意思, 我都想聽聽用家嘅意見, 想知道點解唔好但仍然咁多人揀...

回覆 leannajeremy 的帖子

我都想知, 因為好多年前校長教過我, 係我老師, 個時我覺得佢幾好,好有心教學生

elaineho73  親身感受先係最真!   發表於 14-9-22 20:34

引用:Quote:leannajeremy+發表於+14-9-3+21:42+

原帖由 lai_tat 於 14-09-04 發表
唔好意思, 我都想聽聽用家嘅意見, 想知道點解唔好但仍然咁多人揀...
好抱歉,我只聽過佢既小一新生適應日既豪邁誇張演講,全程兩小時就不斷誇讚在校有得獎的同學及sen同學仔又攞過d乜獎。但佢好似忘記左當日係小一家長座談會,一d小一新生問題都冇好好解釋。

引用:回覆+leannajeremy+的帖子 我都想知,+因為

原帖由 cherry_yu 於 14-09-04 發表
回覆 leannajeremy 的帖子

我都想知, 因為好多年前校長教過我, 係我老師, 個時我覺得佢幾好,好有心教學生
個人意見,若你並非出眾及可為校爭光學生,我真難想像

leannajeremy 發表於 14-9-4 12:25
個人意見,若你並非出眾及可為校爭光學生,我真難想像
Sorry, 樓上你話第一意願入咗, 點知.....................
你小朋友無讀到黃永樹???

引用:Quote:leannajeremy+發表於+14-9-4+12:25+

原帖由 lai_tat 於 14-09-04 發表
Sorry, 樓上你話第一意願入咗, 點知.....................
你小朋友無讀到黃永樹???
...
幸運地叩門入到心儀小學,即閃!
其實當初選黃永樹係因為其他人話OK,課程較谷所以先選。開初都覺得學校幾好,但聽完校長一席話,若今年叩吾到門,小二都一定揾插班。仲有,勁多厚多士!
重申…間學校冇問題,係個領導人我吾buy!

我聽咗簡介會都決定唔揀呢間

想問問各位, 對於田家炳有咩意見呢???

小女嚟緊揀自行喇, 唔想同人哋爭top 5, 唔想搏, 所以想自行就揀田家炳...

一嚟近, 二嚟唔想太谷, 只要佢讀得開心就得...

PandaVV  http://www.yottkpps.edu.hk/it-   發表於 14-9-5 12:03

lai_tat 發表於 14-9-5 11:09

小女嚟緊揀自行喇, 唔想同人哋爭top 5, 唔想搏, 所以想自行就揀田家 ...

田家炳係9月13日有開放日, 您可以帶小朋友去參觀學校及了解多些.
最好自己想出一些問題(自己最想知及了解), 當日去問老師. 看看老師如果回答.

PandaVV 發表於 14-9-5 11:32
田家炳係9月13日有開放日, 您可以帶小朋友去參觀學校及了解多些.
最好自己想出一些問題(自己最想知及 ...

小女嚟緊揀自行喇, 唔想同人哋爭top 5, 唔想搏, 所以想自行就揀田家 ...
以上年自行睇, 除5大外, 聖安德肋, 王余家潔, 明道和信義會都多人爭, 自行全部收足甚至因世襲太多而超收

田家炳上年自行都收唔滿, 較高機會入到
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

我囝囝剛剛升小一, 因為他喜歡此校, 所以沒有投訴. 不過, 田小有開學前有粵普分班試, 普通話能力可以應付的, 便入"普教中", 否則便入"教中".

校長非常強調, 小朋友一定要有"恆心", 一定要有清晰的目標. 家長不需要小朋友做"萬花筒",
但希望家長去發掘/發展小朋友的興趣.

囝囝是叩門入到田小, 昨天見到另外一個媽咪, 她表示其他有小朋友在田小讀書的媽咪,
她們覺得新任校長(男校長)上任後, 很多方面都改善了很多.

昨天新生家長日, 校長解釋了學校的新一學年改善及計劃.
除了以往的計劃會繼續進行, 學校會改善/新增新設備. 增加健身室, 每層都有飲水機. (校長建議小朋友要多飲水).

不過, 我覺得課外活動/興趣班沒有將天, 黃永樹, 循道的小學多.

希望您參觀多些小學後, 搵到一間理想的小學.

arlokmama  謝謝你的分享, 咁13/9要去認識下   發表於 14-9-5 12:42

PandaVV 發表於 14-9-5 11:57
我囝囝剛剛升小一, 因為他喜歡此校, 所以沒有投訴. 不過, 田小有開學前有粵普分班試, 普通話能力可以應付的 ...
Thx...

但, 而家唔係我揀學校, 想入邊間就邊間呢, 真悲哀...

回覆:請問西貢將軍澳區,有那幾間小學效為出名?

有無讀梗黃永樹和將天家長呀?好想知邊間學校老師有愛心d, thx