用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問西貢將軍澳區,有那幾間小學效為出名? ...
go

請問西貢將軍澳區,有那幾間小學效為出名? [複製鏈接]

如上

12    0    0    0

將天,黃永樹,馮晴,宣基

引用:如上 +

原帖由 Tracycss 於 14-07-09 發表
如上
你剛搬來將軍澳還是你小朋友將選校,剛才有家長已答了,4大一線熱門小學一將天,黃永樹,宣基,馮晴,你亦可search番之前的資料看,因好多家長問了好多次了

宏心  佢可能係B6掛!  發表於 14-9-3 22:11

醒目開學勳章

回覆:ctlmama 的帖子

點解黃永樹重係tko4大熱門嘅??? 我情願揀東華三院, 梁潔華, 將天, 黃永樹係一間虛有其表嘅學校

回覆:請問西貢將軍澳區,有那幾間小學效為出名?

仲有循道衛理

引用:點解黃永樹重係tko4大熱門嘅???+我情願揀東

原帖由 BOSKERMA 於 14-07-12 發表
點解黃永樹重係tko4大熱門嘅??? 我情願揀東華三院, 梁潔華, 將天, 黃永樹係一間虛有其表嘅學校

...
我都唔太喜歡黃永樹,尤其個囂張既女校長,所謂領導人都咁冇禮貌又囂張點教好學生品行加謙虛

95網(西貢)統一選校意願,結果及叩門 (相關論題#125)
http://www.edu-kingdom.com/forum ... &extra=page%3D3

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+BOSKERMA+於+14-07-12+發表點

原帖由 bechumeimei 於 14-07-12 發表
我都唔太喜歡黃永樹,尤其個囂張既女校長,所謂領導人都咁冇禮貌又囂張點教好學生品行加謙虛

...
講起依位校長, 真係同街市婆冇咩分別, 極冇禮貌, 學生同佢講早晨都視而不見, 真係枉為一間學校之長, 帶領出一間咁嘅學店

回覆:BOSKERMA 的帖子

好多在街市謀生的商販收入不俗,幾層樓收租,很多粗聲粗氣不失禮貌。
我看你對人要求咁高,一定飽讀詩書,高人也。

回覆:請問西貢將軍澳區,有那幾間小學效為出名?

請問西貢李少欽好嗎?有什麼評價?

回覆:Jules_S 的帖子

我都想知李少欽好唔好?

醒目開學勳章

引用:好多在街市謀生的商販收入不俗,幾層樓收租,

原帖由 thomastaxi 於 14-07-12 發表
好多在街市謀生的商販收入不俗,幾層樓收租,很多粗聲粗氣不失禮貌。
我看你對人要求咁高,一定飽讀詩書,高人 ...
唉! 當中意思不能盡錄, 以我用家身份, 見盡依間學校嘅"真面目" 算啦, 所謂話不投機半句多, 上嚟講兩句諗住發洩吓啫

mo2007  請問將軍澳官立小學好不好? 俾些意見好嗎?  發表於 14-7-12 22:39

回覆 BOSKERMA 的帖子

請問將軍澳官立小學好不好? 俾些意見好嗎?

hkpapa852  好唔好我唔清楚, 唯一肯定係佢同B1的將中有聯繫, 入到既機會較其它學校高  發表於 14-7-15 13:45

引用:點解黃永樹重係tko4大熱門嘅???+我情願揀東

原帖由 BOSKERMA 於 14-07-12 發表

...
東華都未必好。

我曾經問過老師學校點樣協助有特殊需要的學生,老師回答我:此校不合適,你去找有融合教育的學校吧!

當時我小朋友的幼稚園校長在身邊,她聽了也覺得非常

老師根本沒有查問,便下定論.
東華的校長是她的哥哥,今年她哥哥退休了。

我不會選擇這種學校給我的兒子,
我參觀過將軍澳十多間小學,參觀過的學校,我都會問學校的老師如何協助SEN,只有東華的老師作出如此的回答。

可能老師太直率, 將事實說給你知道.

你試想想只為推廣學校, 而隱瞞學校在這一方面支援不強, 你就讀後再發現, 是否情況更糟糕.  

我寧可清楚學校的強弱, 再自行選擇適合的.

BSCYL 發表於 14-7-15 13:42
可能老師太直率, 將事實說給你知道.

你試想想只為推廣學校, 而隱瞞學校在這一方面支援不強, 你就讀後再發 ...
您好明白, 東華是律校, 政府都表明所有官律小學都需要配合"[size=15.199999809265137px]融合教育",[size=15.199999809265137px]除非係私立/直資小學.

[size=15.199999809265137px]身為大機構, 學校的老師竟然有如此的想法及行為. 難道王余只喜歡資優學生, 不喜歡"需要協助的學生"?

[size=15.199999809265137px]反而, 黃永樹的老師會比較接受各方面的學生, 有[size=15.199999809265137px]資優提拔, 亦有保底及協助"[size=15.199999809265137px]需要協助的學生".

[size=15.199999809265137px]王余的[size=15.199999809265137px]老師根本帶有色眼鏡去睇人.

大家覺得明道如何? thx

仲有信義會及田家炳又如何?

PandaVV 發表於 14-7-14 18:59
東華都未必好。

我曾經問過老師學校點樣協助有特殊需要的學生,老師回答我:此校不合適,你去找有融合教育的 ...
不會毎間都支援SEN, 不同學校有不同資源分配,  建意你去樂善堂劉德

AgapePa 發表於 14-7-17 11:55
不會毎間都支援SEN, 不同學校有不同資源分配,  建意你去樂善堂劉德
其實, 有好多人都唔了解SEN, 只要一聽到係SEN, 就叫人家去特殊學校.SEN的分類及學習力能都有很多種類別.  主要的學習障礙成因
1)身體弱能
2)聽覺弱能
3)視覺受損
4)情緒及行為問題
5)自閉症/亞氏保加症狀
6) 唐氏綜合症

7月14日DSE狀元, 聖保羅男女中學,共有三位學生考得7科5**級成績,當中包括黃浩維,他眼睛有紅綠色弱,有時不能分清顏色深淺,又會混淆淺藍色和淺紫色。雖然對日常生活影響極微,但學習卻會有困難,今次應考需要向考評局申請特別安排,以黑白色試卷作答,在化學科的校本評核部份亦有適當分數調整。

此外,女校聖保祿中學今年亦有兩位7科5**級狀元,同時有多名女生考獲優異成績,當中包括郭蔚宜,她患有先天性的視網膜色素病變,沒有根治方法,更有嚴重夜盲症,但最終克服障礙,有4科考獲5級佳績。

郭蔚宜視線較一般人窄,走路容易碰撞,而且有嚴重的夜盲症,如果晚上不開燈,幾乎不能視物。今次應考憑試她獲特別安排,試卷採用較大字體。郭蔚宜表示,一直有學習德文,考慮將來到德國留學,現時她最希望能入讀科大商學院,並於將來發展有機耕種事業。

‹ 上一主題|下一主題