用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 升咗中學,比亞囝用smartphone嗎?
樓主: bmw123
go

升咗中學,比亞囝用smartphone嗎?

拖得就拖啦!我家孩子返学最記得帶的是手機,而唔係書本。最近我更發現佢患上“手機分離症”,唔督唔自在。c未!

引用:拖得就拖啦!我家孩子返学最記得帶的是手機

原帖由 黃巴士 於 14-07-13 發表
拖得就拖啦!我家孩子返学最記得帶的是手機,而唔係書本。最近我更發現佢患上“手機分離症”,唔督唔自在。c ...
呢個係我最驚嘅野。。。。

回覆:升咗中學,比亞囝用smartphone嗎?

小學已有! 我覺得無問題,有時同同學問功課溝通都好左!

我的婧婧係2004年9月10日出世啦! 重3.2kg

我囡囡好乖,無話要智能電話,因為她説中學老師返學會收起,所以不用買,用住媽媽之前用開個部只可打出打入就得,不要浪費金錢。

回覆:bmw123 的帖子

囝囝升中一,我見他同齡的小朋友98%有用whatapps.補習班一group, 小學又一group, 中學又一group...無入群組的會俾人群寫。……#雖然有擔心,但也有好處是,我從whatapps中知他識到甚麼朋友?近來發生甚麼事?家長不用問也知其一二。eg.好似最近亞sir要小六女生食生果新聞中,父母也是從whatapps揭發的。……#現在唯一考慮就是應否讓囝囝帶返學,因我與老公都是外出工作的?

王家爸爸    發表於 14-8-11 17:08

yovin 發表於 14-8-10 00:03
囝囝升中一,我見他同齡的小朋友98%有用whatapps.補習班一group, 小學又一group, 中學又一group...無入群組 ...
有無家長有經驗知道小朋友大約中幾開始會唔比父母睇他的 WhatsApp?

TwinWong  F3  發表於 14-8-28 15:07
Yanamami  F1  發表於 14-8-12 07:41

引用:Quote:yovin+發表於+14-8-10+00:03+囝囝升

原帖由 王家爸爸 於 14-08-11 發表
有無家長有經驗知道小朋友大約中幾開始會唔比父母睇他的 WhatsApp?
我都想知其他家庭怎樣處理電子產品呀!……#我們一向是open family.由我父母傳統繼承下來,從細洗腦都講明電腦,手機是共家物品,電腦放廳,所有手機也全部放在近門口位,的一組拖板上差電。除銀行外,作有密碼一致。大家可共用手機,而且用同一個gmail acc開。老公同仔會用我機覆我的朋友,有時我也會覆他們朋友。喢穌拖板上寫出:十八嵗前父母有權收機入夾萬,而不作通知,信任的愛才永久。

以前三姊姐一向·沿用父母的方法,致今還是o保持友好關係。

yovin 發表於 14-8-12 05:48
我都想知其他家庭怎樣處理電子產品呀!……#我們一向是open family.由我父母傳統繼承下來,從細洗腦都講明 ...
我也是從細講明電腦,iPad,Kindle,手機是全家共使用的。

引用:Quote:原帖由+王家爸爸+於+14-08-11+發表有

原帖由 yovin 於 14-08-12 發表
我都想知其他家庭怎樣處理電子產品呀!……#我們一向是open family.由我父母傳統繼承下來,從細洗腦都講明 ...
我家電腦一直放廳,用手提電腦亦要喺廳。當仔女用時我會尊重佢地唔會行埋去睇,但起碼知道佢地做緊乜。

最近都買左部HK$15XX的三叔俾囝囝,用3G PLAN,在街無得DOWNLOAD,只可以在家用WIFI,也SET 左RULES,希望可以遵守

囝囝有俾密碼我,用我FB,所以都可以清楚囝囝的訊息,基本上,電話是不可以帶回校,只是出外課外活動時用,暫時都自律

回覆:MariaTsui 的帖子

我只俾wifi 功能,冇3G.屋企wifi可以set 佢手機的使用時間。我爸爸給他iPhone,到今天我仍怪佢冇問我就俾。

回覆:bmw123 的帖子

我覺得可以比佢用smartphone,但吾好買gum貴

阿女升中三,我們仍然未買智能手機給她。中一時,有同學支持她不用,亦有同學建議她一齊出新款手機;她亦會把我的電話給同學,作whatsapp溝通之用。在家裡,她會用ipad上social apps。到中二,同學們已習慣了不能用whatsapp跟她直接聯繫。最近婆婆都在朋友的聳恿下開始用智能手機,她跟自己開了個玩笑,叫我幫她跟婆婆合照,照片裡她拿着傻瓜機,婆婆拿着智能機,放到instagram。其實她的要求是on and off,但不強烈。

有WHATAPP 太方便佢地將 "答案" 飛泥飛去,
家長要留意下

我囡囡今年升中一!小學四年级已經帶電話返校,
放學後坐校車時才開手機,無問題
最緊要自律

lalalam27 發表於 14-7-11 22:03
乜咁多家長都經歷左恐怖的情況,一發不可收拾
我亞囝都係自律性低,但有啲事避得一時唔避得一世喎, ...
同意 唔係每個小朋友咁自律 越大越難控制

電話係必須的,放學後要同家長報到,佢地都要whatsapp問下同學或補習老師功課等,我仔小五已用智能電話,但成績反而好咗

我個囝小四果時我已經買咗部淨打出打入嘅電話比佢, 但到升中暑假時再買咗部智能電話, 但係驚佢返學會唔見, 所以宜家返學會叫佢用返部舊電話
:

回覆:KT0603 的帖子

有朋友只比入錢sim card 比個女,用過左要再入錢,家中wifi set password !
吾好出無限plan。