用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有一個小問題(希望下年選校家長留意下) ...
樓主: littleberry99
go

有一個小問題(希望下年選校家長留意下)   [複製鏈接]

ellang 發表於 15-1-12 17:48
派位是指大抽獎, 正確
例如: 自行一張祝珊, 自行二婦女會
(家長及學生其實最心儀張祝珊, 但唔想晒左自行二 ...
," 本區學位足唔足夠, 通常自行二的學校, 再放甲二及乙二已經無位派, 所以要了解本區學校收生情況, 及學位數量, 計過條數先好博."自行學位不是有限制嗎?放甲部乙部學位不是有限制嗎?

giorbear 發表於 15-1-12 18:37
," 本區學位足唔足夠, 通常自行二的學校, 再放甲二及乙二已經無位派, 所以要了解本區學校收生情況, 及學位 ...
通常自行一及自行二, banding 唔會分別好大, 可能是 b1a, b1b 之分別,
到大抽獎時, 會有其他 band1 生把你的自行二(例如: 婦女會) 放甲一及乙一,  你放甲二及乙二, 如果你唔好彩甲一及乙二唔中, 其他人的甲一乙一已經入左婦女會, 你放乙二已經無位.
所以好多人咪唔知入唔入表去自行二, 當中有好多考慮嫁, 區區唔同, 要了解清楚

回覆:有一個小問題(希望下年選校家長留意下)

其實搏得滯,隨時入B1C,若在荃湾區,更有可能去B2A/B,到時邊個可憐你。

‹ 上一主題|下一主題