用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有一個小問題(希望下年選校家長留意下) ...
go

有一個小問題(希望下年選校家長留意下)  

派完位,我發覺了一個小問題..就是好似有幾位校內成績好,名列前茅的同學,自行時選了1)1A中學,2)1B中學,統一時甲一乙一選了1A中學,(當然他們最喜愛,最想入1A中學),最後派了1B中學.這就是因為自行時1A唔收,1B學校卻搶了他們........我想講既係選自行時大家要想清楚,如果真係好喜歡1A,自行第二選擇時就要細心選擇,因為可能會少左個入最心儀中學既機會(在這個位多过學生既時期)...

o0mama  升小派位時已是這遊戲規則, 認真要小心.  發表於 14-7-10 08:58
王家爸爸    發表於 14-7-9 14:10
SONIALAI  Exactly.  Simple word, 甲部 : 只可選派到的話是不會後悔的, 否則, 另可空置  發表於 14-7-9 13:53
moniquechoy  我就是受害者之一了  發表於 14-7-9 13:36

回覆 littleberry99 的帖子

多謝提點. 我小朋友下年會升中, 我都諗過有呢個問題, 所以真係好難去選擇!

回覆 0904mama 的帖子

即系話自行次一等學校吾鍾意冇去考,收左就去吾返首選

呢個問題一早知,所以自行兩間都要喺自己會讀既先好報。通常會擺心儀而又有信心入既喺自2,而博一間心儀但高dd既喺自1(睇有無機入到)。

回覆 Yanamami 的帖子

....正是要這樣...

引用:呢個問題一早知,所以自行兩間都要喺自己會

原帖由 Yanamami 於 14-07-09 發表
呢個問題一早知,所以自行兩間都要喺自己會讀既先好報。通常會擺心儀而又有信心入既喺自2,而博一間心儀但 ...
是的,呢個問題一早預料到,選得做自行嘅學校一定係入左都唔會後悔嘅先會選。
我反而覺得好多家長選校時忽略了高中選科問題,可能真係要過來人先會較明白。

978212    發表於 14-7-9 15:18

十分多謝你的提醒!

我依家都考慮緊這個問題!

但呢個冇辦法啵,你選擇得佢,都係你心儀㗎啦!

洋蔥頭媽咪 發表於 14-7-9 13:22
是的,呢個問題一早預料到,選得做自行嘅學校一定係入左都唔會後悔嘅先會選。
我反而覺得好多家長選校時忽[size=11.818181991577148px]略了高中選科問題,可能真係要過來人先會較明白。
因為縮班效應, 學生少左, 開科的選擇少左. 現在是各校施各法,七國咁亂, 未到中三都不知會開那些科和點組合.

王國會長

littleberry99 發表於 14-7-9 12:45
派完位,我發覺了一個小問題..就是好似有幾位校內成績好,名列前茅的同學,自行時選了1)1A中學,2)1B中學,統一 ...

對, 其實一路都係咁, 所以大原則係自行二間都要係心儀, 派左唔會后悔, 致於係1A + 1B 並不是最重要.
但考慮心儀的同時也要考慮程度, 這個問題其實也很復雜.

又有可能係, 自行時2次程分試大概在B1B頭驚未去到1A中學, 咁未選擇一間1A, 一間1B. 但到呈3 知自己係1A水平咪想入1A囉.

王家爸爸  有可能  發表於 14-7-9 14:21

cman_li 發表於 14-7-9 13:33
因為縮班效應, 學生少左, 開科的選擇少左. 現在是各校施各法,七國咁亂, 未到中三都不知會開那些科和點組合. ...

而且升中簡介會唔會深入介紹到F4揀科既criteria同程序,好難去考慮到揀科問題(雖然明知喺好重要既問題)。而且P6生好少會知道自己傾向鍾意讀文、理、商。真要面對時先知。

yee828  絕對係,我都有留意所選中學的高中有什麼科可選,但真係完全無頭緒佢會喜歡那一科,因為在小學階段某些科目根本都未接觸過  發表於 14-7-9 15:13

王國會長

洋蔥頭媽咪 發表於 14-7-9 13:22
我反而覺得好多家長選校時忽略了高中選科問題,可能真係要過來人先會較明白。...
這個其實理不到, 一來學校三四年如何開科說不定, 學生自己也未必知道自己想讀什麼科.

littleberry99 發表於 14-7-9 12:45
派完位,我發覺了一個小問題..就是好似有幾位校內成績好,名列前茅的同學,自行時選了1)1A中學,2)1B中學,統一 ...
有朋友自行1選擇QC,自行2選擇港華,甲1乙1選了QC,甲2乙2選了港華,入港華,很後悔。後悔的原因是其他幾個同學自行1選擇QC,自行2沒有交,甲1乙1選了QC,甲2沒有填,入QC。

這點我一早知

大女自行選了2間B1A,结果入了第2自行no regret
细仔有直屬,想入,自行只填直屬一間,如願

這就是遊戲規則!

回覆:有一個小問題(希望下年選校家長留意下)

引用:Quote:littleberry99+發表於+14-7-9+12:45+

原帖由 王家爸爸 於 14-07-09 發表
有朋友自行1選擇QC,自行2選擇港華,甲1乙1選了QC,甲2乙2選了港華,入港華,很後悔。後悔的原因是其他幾個 ...
我正正諗緊嚟個問題,自行2是否要漏空佢

123BB  呢個問題真係好頭痕  發表於 15-1-12 09:38
王家爸爸  Band One 頭的憂慮。  發表於 14-7-9 16:49

引用:+本帖最後由+Yanamami+於+14-7-9+14:00+編

原帖由 Yanamami 於 14-07-09 發表

男校可能會清楚好多。一般男孩子以物理,化學再輔以生物或其他一個選科。一間開兩班物理跟一間四班全開物理的,感覺上係有唔同。如果學校係以中三全級名次的先後來決定選科次序的話,自遇著自己喜歡的科目只開一班,如果可以早些瞭解,早有心理準備。偏偏這些都係一般家長容易忽略的地方。
有些1A學校競爭激烈,如果自己成績是較牽強的,一但要徘徊在下游名次,真係會連選擇的機會都冇。餘下的三年要讀一些唔喜歡的科目都幾辛苦。而且DSE跟會考唔同,DSE較會考多一年,範圍和難度都高好多。會考可以諗住捱埋佢,DSE的科目要捱就好辛苦,還要在band 1A學校裡捱...............!

黃巴士  AGREE!  發表於 15-1-12 15:39