用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問 : 註冊日 小朋友 【要出席嗎 ????】
go

請問 : 註冊日 小朋友 【要出席嗎 ????】 [複製鏈接]

請問 : 註冊日 小朋友 【要出席嗎 ????】

家長自己去可以嗎  ??????

是否註冊日即買校服 ...... 買書本 ....帶支票部交飯費嗎 .... 要帶車仔推書回來 ............????

新手家長, 謝謝指教
   0    0    0    0

beywat496 發表於 14-7-9 08:09

我諗帶埋小朋友一齊去較好, 可以看看學校環境, 如要即時買校服, 又可以度身, 書本應該要訂貨才有, 不會即時有得攞

妳可以上間中學校網, 睇中一新生注意事項, 因為我頭先都上咗去睇, 已經有通告
世間最美妙的事情,就是擁有一個溫馨的家庭。我們可自然從容地回到家中,無拘無束地被家庭接納為其中的成員。 ;-) (維斯各特)

王國會長

引用:請問+:+註冊日+小朋友+【要出席嗎+????】家

原帖由 beywat496 於 14-07-09 發表

註冊證上有查詢電話

回覆:請問 : 註冊日 小朋友 【要出席嗎

中學生,家長要放手比佢試下自己做了

王家爸爸    發表於 14-7-10 15:17

王國會長

引用:一齊去埋好d,俾小朋友認吓路返學,認識吓

原帖由 o0mama 於 14-07-09 發表
一齊去埋好d,俾小朋友認吓路返學,認識吓學校環境都好
對,要認下㸃搭車了

為什麼不去小六學生都應該不用上學了, 早些去認識新學校嘛!

醒目開學勳章

回覆:請問 : 註冊日 小朋友 【要出席嗎

今日同阿仔一齊去,老師要小朋友自己填表格,老師又要同小朋友傾吓計摸吓個底,仲要度身做校服添。

孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

回覆:請問 : 註冊日 小朋友 【要出席嗎 ????】

仔自己填表格,唔識我係隔離教佢。佢好開心。買埋校服填埋嘢個零鐘

[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

Giant 發表於 14-7-10 14:23
今日同阿仔一齊去,老師要小朋友自己填表格,老師又要同小朋友傾吓計摸吓個底,仲要度身做校服添。

...
仔仔要一齊去,有D學校要即時換校服拍照。

回覆:王家爸爸 的帖子

今天註冊日,阿女就沒有一起去,因小學還有活動。註冊已辦完,沒問題,但當然最好子女一起到啦。

raychush 發表於 14-7-10 15:38
今天註冊日,阿女就沒有一起去,因小學還有活動。註冊已辦完,沒問題,但當然最好子女一起到啦。

...
要帶相片做學生證嗎?

要帶阿女+父母相片。

raychush 發表於 14-7-10 15:54
要帶阿女+父母相片。
學生證相片不用穿校服?

沒有要求。但相片不知道是否用做學生証。

twcho  做學生證的相片肯定要穿中學校服拍的  發表於 14-7-10 16:44
‹ 上一主題|下一主題