用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 我有疑問
go

[過動] 我有疑問 [複製鏈接]

我個仔8歲吖,又一年前食藥到現在都好似沒有改善咁
我見有好多家長服藥後都有改善
但我個仔就無
在學校經常被人投訴
老師同社工都叫我轉去寄宿學校就讀
一聽到這個情況,心都實埋
其實眞係沒有其他方法解決咩
點解要我放棄呀!有冇家長比多啲意見我呀!
我眞係唔知點做,眞係好唔開心
所有老師認為我小朋友是個極有問題
現在我幫他停了藥,因為眞係沒有改善
謝謝妳們,我眞的好辛苦
   0    0    0    0

有冇轉藥 ? 有冇試行為治療?

Mat1019 發表於 14-7-9 01:46
我個仔8歲吖,又一年前食藥到現在都好似沒有改善咁
我見有好多家長服藥後都有改善
但我個仔就無
食了一年藥都無改善,值得重新再評估,睇下問題的根源。有無繼續睇醫生?
for every one criticism, three positives must be given.

HaYi 發表於 14-7-9 18:02
有冇轉藥 ? 有冇試行為治療?
有,轉了藥,依然都係甘有上訓練小組,但成效不大,我試下問主診醫生
有無行為治療上,唔該妳。
仲係多手多腳

lillymarie 發表於 14-7-9 21:15
食了一年藥都無改善,值得重新再評估,睇下問題的根源。有無繼續睇醫生? ...
係,食了一年,其實我可以問醫生做多一次評估架!我有帶小朋友定期覆診,多謝妳的意見

Mat1019 發表於 14-7-10 11:58
係,食了一年,其實我可以問醫生做多一次評估架!我有帶小朋友定期覆診,多謝妳的意見
...
評估的目的,係睇下當初個診斷有無錯,會唔會係其它問題。其實醫生對於小朋友病情控制得唔理想有甚麼意見?
for every one criticism, three positives must be given.

lillymarie 發表於 14-7-10 12:12
評估的目的,係睇下當初個診斷有無錯,會唔會係其它問題。其實醫生對於小朋友病情控制得唔理想有甚麼意見? ...
我明天覆診,會明確話比醫生知其實應唔應該話佢知,小朋友已停藥好呀!

lillymarie 發表於 14-7-10 12:12
評估的目的,係睇下當初個診斷有無錯,會唔會係其它問題。其實醫生對於小朋友病情控制得唔理想有甚麼意見? ...
問左醫生吖,話唔會再做評估,只能做心理學家,等信D藥都係開番嗰隻,只係晚上食,甘我可以點呀!
請提點,好灰…

Mat1019 發表於 14-7-21 16:19
問左醫生吖,話唔會再做評估,只能做心理學家,等信D藥都係開番嗰隻,只係晚上食,甘我可以點呀!
請提點, ...
如果隻藥唔見效,若小朋友只係有ADHD 無其它問題,我係你我都會停咗佢。
有無睇過呢本書?
分心也有好成績
http://www.books.com.tw/products/0010348843

作者話佢自己因某些原因不能食藥,靠其它方法克服ADHD。有興趣可以看看參考一下。

醫生曾講過,只有70-80% 的人對藥物有好反應。你的小朋友可能是餘下的20-30%,但不一定是絕望,只是辛苦和困難些,因為非藥物的方法需要在生活上捨棄很多事。

如是3種藥都冇效. 情況會幾困難.  

行為治療睇下協康, 有暑期班, 都係試下.  飲食要減糖, 汽水等,

多安排運動, 可以安撫下過度的亢奮, 我都在實行中, 大家加油

lillymarie 發表於 14-7-21 16:47
如果隻藥唔見效,若小朋友只係有ADHD 無其它問題,我係你我都會停咗佢。
有無睇過呢本書?
分心也有好成績

食了藥又是這樣,5月份時已經决定停藥了。

現在行為上很有問題,到處搞事,連在家中的弟弟都被他欺負

HaYi 發表於 14-7-21 18:11
如是3種藥都冇效. 情況會幾困難.  

行為治療睇下協康, 有暑期班, 都係試下.  飲食要減糖, 汽水等,
我除了介汽水,暑片,糖都已經介掉。
還有其他嘛?我都學你去協康睇睇,謝謝妳。

妳都要加油。

原來有些adhd人行為問題嚴重會同時食兩隻藥,三四個星後才見分別。不過是兩隻藥一齊食。

等埋見心理學家添啦!
‹ 上一主題|下一主題