用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 第一志願派聖公會鄧肇堅……yeah!
樓主: Azababy
go

第一志願派聖公會鄧肇堅……yeah!

Mei 發表於 14-7-10 10:50
唔好客氣,你小朋友幾年級?在哪一區?都想揀呢間嗎?仲有無其他心儀的學校?

…
我個小朋友黎緊九月升小六,輪到我緊張了,都係同區,所以想了解多一點點,TKS

回覆:小吉媽媽 的帖子

係灣仔區大抽獎就易好多啦

Mei 發表於 14-7-10 16:01
係灣仔區大抽獎就易好多啦
TSK 收許多外區 Band One。灣仔區大抽獎就 Band Two 都有可能入。

王家爸爸 發表於 14-7-10 16:25
TSK 收許多外區 Band One。灣仔區大抽獎就 Band Two 都有可能入。
我個仔係邊緣人,好想自行入到就5駛煩大抽獎呢個遊戲了!

小吉媽媽 發表於 14-7-10 17:45
我個仔係邊緣人,好想自行入到就5駛煩大抽獎呢個遊戲了!
如果系邊緣人,TSK是一個不錯的選擇。

TSK中文和理科比較好。

回覆 Mei 的帖子

以你囡囡的成績,仲可以去D更好喎...老師有冇提議過呢?

回覆:maybaby 的帖子

有,好多人咁講添,不過我曾經在EK分享過,睇完你就明白架啦。
www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2787899&extra=page%3D13&page=1

maggie789  明白  發表於 14-7-10 22:16

回覆 Mei 的帖子

咁有冇比你個女成績差的人自行入左聖鄧呢?

回覆:Mei 的帖子

原來你係住南區,我都係呀。我仔讀田灣始南,他自行第一志願是英皇,第二志願才是鄧肇堅。他應該是b1中,他很多同他差不多成績都考到華仁,本來他有些不開心,而且想叩門英皇,但我同他講鄧肇堅都好適合他,因為他唔係好勤力讀書的人,我怕如果真係讀到英皇,但成績墊底,對他自信心很大影響 。他聽我講完都唔考慮叩門了,現在看到你對這學校的見解,我更覺得我冇揀錯了。

王家爸爸    發表於 14-7-11 11:24

回覆 maggie789 的帖子

有呀!

回覆 Adelakan 的帖子

我SEND左PM比你啊!

Mei 發表於 14-7-10 22:51

有呀!
知唔知佢地全級幾多名入?thx

Adelakan 發表於 14-7-10 22:29
原來你係住南區,我都係呀。我仔讀田灣始南,他自行第一志願是英皇,第二志願才是鄧肇堅。他應該是b1中,他 ...
你仔仔b1中即係全級考第幾呢?

回覆:maggie789 的帖子

不如你講下你小朋友讀邊間,全級考第幾,我地又一齊傾下有幾大機會丫。因見你都好著緊小朋友,睇下其他人考第幾可以入到,我唔介講我考第幾入到,所以之前已講左,但唔知其他人會不會介意的,不如你講你個個,大家再一齊研究下啦

回覆:maggie789 的帖子

Maggie789, 我仔仔應該係全級20幾名左右,因為佢全級70至80名內都是b1,所以我估我仔屬b1中

回覆 Mei 的帖子

我小朋友讀田始的,我都想入男校or 聖鄧,所以我想知多些有關資料,謝謝你.

Adelakan 發表於 14-7-11 08:28
Maggie789, 我仔仔應該係全級20幾名左右,因為佢全級70至80名內都是b1,所以我估我仔屬b1中

...

謝謝你回覆,我個小朋友名次好飄忽,十幾到三十幾都有,唸學校仲1516中...

Adelakan 發表於 14-7-10 22:29
原來你係住南區,我都係呀。我仔讀田灣始南,他自行第一志願是英皇,第二志願才是鄧肇堅。他應該是b1中,他 ...
寧為雞首 勿為牛後

十幾至三十幾是否全級?如果田始全級十幾至三十幾,聖鄧都應該好高機會。

引用:Quote:Adelakan+發表於+14-7-10+22:29+原來