用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 軒尼詩道官立小學 真誇張!有57個入皇仁!
go

真誇張!有57個入皇仁!

今年升中放榜,有一所間學校,居然有57個學生入皇仁。真誇張!

引用:今年升中放榜,有一所間學校,居然有57個學

原帖由 darkbson 於 14-07-09 發表
今年升中放榜,有一所間學校,居然有57個學生入皇仁。真誇張!
哪所小學?

軒小?

應是軒小;軒上28,軒下29~

回覆:真誇張!有57個入皇仁!

有咩出奇?人家和皇仁是聯系關係,機會本身已比其他學校高啦

那就不只是一間學校,是兩間加起來

回覆 darkbson 的帖子

係兩間小學, 軒小上下午校係兩間唔同的學校.

哦!甘如果57個除兩間加聯系,條數都好正常。

回覆:hagupit 的帖子

可能電腦有問題

軒小真係好勁, 灣仔區其他小學入到皇仁的數量相信唔會多, 因為剩係軒小已經佔左57個位.  

呢D數字會隨著出生率上升有大改變,大家即管看看4、5年的數字!

引用:+本帖最後由+jaycee_mami+於+14-7-9+08:25+

引用:呢D數字會隨著出生率上升有大改變,大家即

原帖由 ajfamily 於 14-07-09 發表
呢D數字會隨著出生率上升有大改變,大家即管看看4、5年的數字!
但咁多人入皇仁唔係呢一幾年既事喎…你睇返學校數據…年年都有一定數量小朋友入到。所以我覺得唔關出生率高唔高的事。反而我相信會多了一批準備出年報小一的家長睇到,可能一窩蜂去抽軒小…

其實大家知唔知呢57個係已經包括埋自行?
QC今年只有17個聯繫位俾2間軒少, 減咗之後, 實際只有40人個軒小學生係經自行同統一派位入QC.
軒小多人入QC, 主因並非聯縏學校, 而係同區學術較強的學校而又冇直屬中學既唔算多.
係軒小B1男學生, 應該大多數都以QC做乙一(因為唔放乙一就連聯繫位都冇埋), 多人揀咁派到人數自然多咗, 加上同區成績較佳而又多學生會揀QC似乎只得St James; 寶血, 李賜豪和其他應該都有, 但唔會多; WY, St Joe, 高主教小學既學生亦唔會有太多人會係統一派位揀QC, 咁軒小入QC比例自然較高
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

自已剛參與了軒小的畢業禮(不是應屆家長), 發覺畢業孩子的確出色,上下午校加起來也不足60人入QC(雖然有部份沒有選QC) ;自己覺得入學率尚未能反影孩子的真正實力。在畢業禮看到梯隊(四、五年級)在課外活動的超卓成績,加上師兄打下的鐵桶江山,明年希望能特破70人。另祝軒小考不到第一志願的同學,都能叩門成功。

darkbson 發表於 14-7-9 00:24
一所學校?應該是兩個所學校吧?

lok614 發表於 14-7-9 00:52
應是軒小;軒上28,軒下29~
有沒有人知道搬家之後會改名嗎?

引用:Quote:lok614+發表於+14-7-9+00:52+應是軒

原帖由 王家爸爸 於 14-07-09 發表
有沒有人知道搬家之後會改名嗎?
請問幾時搬?會搬去邊?

王家爸爸  東院道。  發表於 14-7-9 14:48