用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖母無玷聖心學校 2014聖小升中小數據
樓主: fatman69
go

2014聖小升中小數據 [複製鏈接]

Fatman~多謝妳的資料,👆只係將我個仔認識朋友所派的中學講出來,全級有幾多個派曾記或其他英中實際数據就真係唔知,今年升中得12x人,数字就真係唔太好睇,不過今年S班都有7個派聖中,身邊認識的都派到頭三志願,相信聖小的派位有一定保證👍,
最衰學校唔公開派位結果:naughty,攪到d家長要周圍收風

引用:Fatman~多謝妳的資料,👆只係將我個

原帖由 makmug2653 於 15-09-06 發表
Fatman~多謝妳的資料,👆只係將我個仔認識朋友所派的中學講出來,全級有幾多個派曾記或其他英中實際 ...
你兒子派去邊間,理想嗎?
我用了很多功夫才找到一些資料,希望幫到來年升中的家長。
今年升聖中分佈:6I-6人,6H-20人,6M-10人,6S-5人,共41人。

好開心我仔仔派到聖中,感謝妳😙的寶貴資料實在好有用,因學校俾家長的資訊唔多,係填表時學校的意見較保守,吸收了今年的經驗,出年到個女升中時冇甘徬徨

引用:好開心我仔仔派到聖中,感謝妳😙的

原帖由 makmug2653 於 15-09-07 發表
好開心我仔仔派到聖中,感謝妳😙的寶貴資料實在好有用,因學校俾家長的資訊唔多,係填表時學校的意 ...
聖小係實力小學,追蹤過上年部分升中同學成績,在曾記、沙崇、LKM等,聖小生都有人考入前列,成績優異!

LKM = ?

引用:LKM+=+?

原帖由 elaine_272 於 15-09-08 發表
LKM = ?
林裘謀

回覆 fatman69 的帖子

thank you, 咁你小朋友報邊間?

引用:回覆+fatman69+的帖子 thank+you,+咁你小

原帖由 elaine_272 於 15-09-08 發表

thank you, 咁你小朋友報邊間?
沙崇

你小朋友6I? 這間會唔會好谷?

引用:回覆+fatman69+的帖子 你小朋友6I?+這間會

原帖由 elaine_272 於 15-09-09 發表

讀書好講個人,心靜留心事半功倍,6I6H勝在人人有心,學習氣紛强,人人都有機入頭十,所以在競爭情況下,會有進步。
而上到中學後經常有6H同學有優異表現。吾多覺6I好谷,反而PS班會多放資源力谷,望多人入B1。

引用:回覆+fatman69+的帖子 你小朋友6I?+這間會

原帖由 elaine_272 於 15-09-09 發表

沙崇對英文要求高,有高入U率自然對學習有要求。全沙田只有三間中學在初中開英國文學,沙崇是其中一間。

多謝你既意見

你好, 我對聖小想有多一些深入了解,因沒有開放日,有問題想請教你 .你覺得功課量如何?
校風,學生品格?
我印象中學校屬於傳統教學,是否較適合文靜學生?
學校搬新校舍後硬件一流,但想知學校其它資源是否充足?
NET 一星期一次 ? 同學外語表達同溝通能力?

太多問題, 煩請賜教
謝謝

引用:回覆+fatman69+的帖子 你好,+我對聖小想有

原帖由 Anfiodan 於 15-09-12 發表

你好, 我對聖小想有多一些深入了解,因沒有開放日,有問題想請教你 .你覺得功課量如何 ...
Net 小一二四每周一堂。
功課多少則見仁見智,至少我的子女很少要趕功課,亦從未欠功課。
校風當然良好,學生絕大部分都係乖仔乖女。
我不懂甚麼是「傳統教學」,只知學校教到我的子女是B1a生,我便不去研究用甚麽教學法了。

Anfiodan  thanks for the reply  發表於 15-9-13 01:21

想問過來人的家長, 知道老師會如實同家長講, 小朋友成績屬於BAND幾的學生嗎? 咁先知自己有無高攀.  又或者, 以你地所知, I 班內的學生通常會屬於BAND幾學生?

X'mas2002 發表於 15-11-9 12:48
想問過來人的家長, 知道老師會如實同家長講, 小朋友成績屬於BAND幾的學生嗎? 咁先知自己有無高攀.  又或者, ...
通常ih兩班都係B1,到小六時老師有講學生Banding。

回覆:2014聖小升中小數據

今年看過沙崇中期試排行,發現中二級中文科頭三名均為當年聖小學生,而中二級第一名亦是聖小生。「路遙知馬力,日久見成績」,聖小生能在沙崇名列前矛,實有賴聖小的努力培訓,希望各升中校友能多加努力,獲得好成績。

引用:今年看過沙崇中期試排行,發現中二級中文科

原帖由 fatman69 於 16-01-30 發表
今年看過沙崇中期試排行,發現中二級中文科頭三名均為當年聖小學生,而中二級第一名亦是聖小生。「路遙知馬 ...
非常同意,尤其是中文作文,聖小教得好好。

‹ 上一主題|下一主題