用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 作文題目 : 第一之難
go

作文題目 : 第一之難 [複製鏈接]

作文題目 : 「第一」之難

「高處不勝寒,低處納百川」.....

作為「第一」,以上的說話意義何在?

0    0    0    0
長遠及個別家庭文化及康樂策略督導關注組委員會召集人
Long-term and Individual Families Culture and Leisure Strategy Steering Concern Group Committee Convener

幾年級題目 ?

鄭少秋有一首歌, 開始是這樣唱的:

無敵是最寂寞, 最是痛苦, 未得一展抱負, 更是痛苦

引用:作文題目+:+「第一」之難+「高處不勝寒,低

原帖由 20120808 於 14-07-08 發表
作文題目 : 「第一」之難

「高處不勝寒,低處納百川」.....
藍鳥大俠又出題了

awah112    發表於 14-7-9 20:44
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927

“第一”可唔可以話:行先死先,因無先例可循?又,會唔會喺“花無百日紅”,呢個世界唔永遠既第一?又或者如上所講“無敵是最寂寞”?不過第一都可以喺“開創先河”,“前無古人,後無來者”?

引用:“第一”可唔可以話:行先死先,因無先例可

原帖由 Yanamami 於 14-07-08 發表
“第一”可唔可以話:行先死先,因無先例可循?又,會唔會喺“花無百日紅”,呢個世界唔永遠既第一?又或者 ...
江山如此多嬌,引無數英雄競折腰。惜秦皇漢武,略輸文采;唐宗宋祖,稍遜風騷。一代天驕,成吉思汗,只識彎弓射大鵰。

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927
‹ 上一主題|下一主題