用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 高主教書院小學部 高主教升中学的比例?
樓主: FungMm
go

高主教升中学的比例?

回覆:bullbull1 的帖子

Good news

回覆 FungMm 的帖子

請教各位師兄家長們, 升小五是否比起之前的課程 艱深很多?

回覆:亞舜 的帖子

係呀!阿仔話bridging class見到幾個原本唔on list既同學,相信距地係叩門入,其中一個同學成績一向唔係甘好,但運動超叻,校外內都好多獎

回覆:angel_laam 的帖子

angel_laam 發表於 14-7-26 11:50
係呀!阿仔話bridging class見到幾個原本唔on list既同學,相信距地係叩門入,其中一個同學成績一向唔係甘好, ...
聽講最後中學部收番7個小學部叩門生, 其中一個就係你所講嗰位運動健將。另外都有一位女仔(即小學部入咗7個女生)。不過未到開學都好難講,可能到時都會再執位,收多幾個唔出奇。

無意中發現呢個 post, 相信係中學部收少左高小學生既原因:

http://www.edu-kingdom.com/forum ... &extra=page%3D1

我個仔都入唔番中學部, 不過佢編班試入左英文班, 希望大家唔好太擔心.

引用:無意中發現呢個+post,+相信係中學部收少左

原帖由 johnnyrotten 於 14-07-28 發表
無意中發現呢個 post, 相信係中學部收少左高小學生既原因:

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=vie ...
謝謝你的資料。請問你知不知道派了去其他中學的小朋友派多數派去哪幾間學校呢?

feiji 發表於 14-7-28 15:05
謝謝你的資料。請問你知不知道派了去其他中學的小朋…………友派多數派去哪幾間學校呢?

...
入唔到高中或者 band 1 果 d 去左邊應該幾散下,有黃鳳翎,培僑,李潤田,杏花村領南,玫瑰崗,蘇淅等。我個仔就入左間唔錯既 band 2。因為佢成績 100 以外,所以 2 至 6選擇已經揀 band 2,亦好滿意結果。

回覆 johnnyrotten 的帖子

Thank a lot for your information.

好想請教一下,平均分要維持幾多才能穩定升上中學部?或算是band 1 生?

引用:Quote:feiji+發表於+14-7-28+15:05+謝謝你

原帖由 johnnyrotten 於 14-07-28 發表
入唔到高中或者 band 1 果 d 去左邊應該幾散下,有黃鳳翎,培僑,李潤田,杏花村領南,玫瑰崗,蘇淅等。我 ...
你認為其實有些同學派得差的原因是否因為填表策略的問題呢?

引用:Quote:feiji+發表於+14-7-28+15:05+謝謝你

入唔到高中或者 band 1 果 d 去左邊應該幾散下,有黃鳳翎,培僑,李潤田,杏花村領南,玫瑰崗,蘇淅等。我 ...
Hihi, 可否share你小朋友派了哪間? please  pm我, 吾該晒。

請問派唔番高中的同學中,多不多能夠成功派到 band 2 中學呢?

feiji 發表於 14-7-28 22:44
你認為其實有些同學派得差的原因是否因為填表策略的問題呢?

其他同學派去邊不大清楚. 男仔方面, 派得差我估係灣仔除左鄧鏡波同鄧肇堅維多利亞外, 冇乜好 b2. 港島東就唔同, b1 同好既 b2 唔少. 家住東區又唔執著高中, 個仔又 100 以外, 轉校網好過!
港島東有間男校慈幼,呢間野升左唔少,你地可以同鄧鏡波課程比較,似乎慈幼仲正!

另雖然高小學生 d 英文比一般小學好, 但入到鄧鏡波, 對住聖若瑟考分班試冇著數!

引用:+本帖最後由+johnnyrotten+於+14-7-29+16:4

原帖由 johnnyrotten 於 14-07-29 發表
謝謝賜教!

Itochu 發表於 14-7-28 18:45
回覆 johnnyrotten 的帖子

Thank a lot for your information.
我都唔知阿仔幾多平均分,只係老師只會講我知佢呈份排名大約幾多,中學部校長講過如果考70內必會收番晒。

Itochu  thx very much  發表於 14-7-30 18:31

meili 發表於 14-7-17 20:13
回覆 YYmommom 的帖子

是不是90名都可入到?
高記小學今年有65人入高記中學,加上14人入到更好的中學(QC,KC,九華,SPCC,DGS,LSC),安全線可能是70多。